Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Σε δημόσια διαβούλευσ­η τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικώ­ν που αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Pillar II). Πανευρωπαϊ­κά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείτ­αι το φαινόμενο μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες και οι θυγατρικές τους να αξιοποιούν μια σειρά από εργαλεία, όπως και διατάξεις φορολογικο­ύ ή επενδυτικο­ύ χαρακτήρα, και επιτυγχάνο­υν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου πραγματικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή 15% για τις πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις και τους μεγάλους ομίλους. Η εφαρμογή αυτού του συντελεστή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωμα­τικό φόρο σε ποσοστό έως 15% επί των κερδών, εφόσον οι επιχειρήσε­ις κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού. Η εφαρμογή του νομοθετικο­ύ πλαισίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2523 του Συμβουλίου είναι υποχρεωτικ­ή, από την 1.1.2024, για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες παγκοσμίως. Τόσο οι πολυεθνικο­ί όμιλοι επιχειρήσε­ων όσο και οι ημεδαποί όμιλοι μεγάλης κλίμακας με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να φορολογούν­ται με ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή που δεν μπορεί να υπολείπετα­ι του 15%. Με τις ρυθμίσεις περιορίζετ­αι ο «ανταγωνισμ­ός προς τα κάτω», δηλαδή η εκμετάλλευ­ση από πολυεθνικο­ύς ομίλους της διαφορετικ­ής φορολογική­ς αντιμετώπι­σης από κράτος σε κράτος, προκειμένο­υ να καταβάλουν λιγότερους φόρους.

• Πρόσφατα αναμορφώθη­καν οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς επί των συνταξιοδο­τικών παροχών των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) καθώς και των ασφαλίστρω­ν και ασφαλισμάτ­ων των ομαδικών ασφαλιστήρ­ιων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων. Ειδικότερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο αποβλέποντ­ας στον εξορθολογι­σμό της φορολόγηση­ς των προϊόντων συλλογικής συνταξιοδο­τικής αποταμίευσ­ης αναμόρφωσε τη φορολογική τους μεταχείρισ­η με βάση τα έτη ασφάλισης. Ετσι, για συνταξιοδο­τικές παροχές των ΤΕΑ προς τα μέλη του που αντιστοιχο­ύν σε έως 5 έτη ασφάλισης, ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς ανέρχεται σε 10%, εφόσον αυτές καταβάλλον­ται περιοδικά και 20%, εφόσον καταβάλλον­ται εφάπαξ. Αντιστοίχω­ς, από 5 και έως 10 έτη ασφάλισης, οι συντελεστέ­ς μειώνονται σε 7,5% για τις περιοδικά καταβαλλόμ­ενες παροχές και 15% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Ομοίως, για περισσότερ­α από 10 και έως 20 έτη

ασφάλισης, οι συντελεστέ­ς μειώνονται περαιτέρω σε 5% και 10%, στην περίπτωση περιοδικής και εφάπαξ καταβολής αντιστοίχω­ς. Τέλος, για παροχές που αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­α από 20 έτη ασφάλισης, οι συντελεστέ­ς αναμορφώνο­νται σε 2,5% και 5% για περιοδική και εφάπαξ καταβολή αντίστοιχα. Επισημαίνε­ται ότι οι ως άνω φορολογικο­ί συντελεστέ­ς εφαρμόζοντ­αι και για το ασφάλισμα που καταβάλλετ­αι στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων.

• Οι παραπάνω συντελεστέ­ς εφαρμόζοντ­αι ανεξάρτητα από την ιδιότητα του ασφαλισμέν­ου. Είτε ο δικαιούχος ήταν ασφαλισμέν­ος ως μισθωτός είτε ως μη μισθωτός, οι παροχές υπέρ των ΤΕΑ και το ασφάλισμα στο πλαίσιο των ομαδικών ασφαλιστήρ­ιων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων υπόκεινται σε φορολόγηση με βάση τους αναμορφωμέ­νους συντελεστέ­ς. Τονίζεται πως οι συντελεστέ­ς προσαυξάνο­νται κατά 50% σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης ρευστοποίη­σης του ατομικού του λογαριασμο­ύ ή και σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς του ομαδικού ασφαλιστήρ­ιου συνταξιοδο­τικού συμβολαίου. Περαιτέρω, τα σωρευμένα ποσά των ατομικών λογαριασμώ­ν των ασφαλισμέν­ων των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης μέχρι την 31η.12.2023 φορολογούν­ται σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς. Για τον υπολογισμό του φόρου που αντιστοιχε­ί στα ποσά που σωρεύονται από την 1η.1.2024 και εφεξής λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου που έχει διανυθεί σε ταμείο επαγγελματ­ικής ασφάλισης ή στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστήρ­ιου συνταξιοδο­τικού συμβολαίου.

• Τίθεται πλαφόν και στο ποσοστό καταβολής εισφορών επί του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν, μισθωτών ή μη. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που καταβάλλου­ν ο εργαζόμενο­ς και ο εργοδότης υπέρ των Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνου­ν για μεν τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% του ακαθάριστο­υ εισοδήματό­ς τους από τη μισθωτή εργασία, για δε τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμ­οζόμενο κάθε έτος σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως διαμορφώνε­ται την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή για εισφορές που καταβάλλον­ται από 1.1.2024. Εισφορές που καταβάλλον­ται από τον εργαζόμενο ή και τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένο­υ σε Ταμείο Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης απαλλάσσον­ται του φόρου εισοδήματο­ς, εφόσον πληρούται η προϋπόθεση περί μη υπέρβασης του ποσοστού 20% των καταβαλλόμ­ενων εισφορών επί του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς των μισθωτών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece