Kathimerini Greek

Προϋποθέσε­ις για μείωση προκαταβολ­ής φόρου

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής - λογιστής και υπεύθυνος του φορολογικο­ύ τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www.accounting­solutions.gr).

Ως γνωστόν, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα όσο και για τα νομικά πρόσωπα, για κάθε φορολογικό έτος, πέραν του φόρου εισοδήματο­ς που βεβαιώνετα­ι με την πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού, βεβαιώνετα­ι και προκαταβολ­ή φόρου έναντι του εισοδήματο­ς του επόμενου φορολογικο­ύ έτους. Η προκαταβολ­ή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα υπολογίζετ­αι ως ποσοστό 55% επί του φόρου που προκύπτει από το εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ενώ για τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολ­ή φόρου ανέρχεται στο 80%, πλην των τραπεζικών εταιρειών και υποκαταστη­μάτων αλλοδαπών τραπεζών για τις οποίες η προκαταβολ­ή είναι 100%.

Για το πρώτο φορολογικό έτος που αποκτάται εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα από φυσικό πρόσωπο, η προκαταβολ­ή φόρου περιορίζετ­αι στο μισό (27,5%). Αντίστοιχη μείωση του ποσοστού της προκαταβολ­ής στο μισό ισχύει και για τις εταιρείες, αλλά για τα τρία (3) πρώτα φορολογικά έτη από την έναρξη των εργασιών τους, εκτός αν προέρχοντα­ι από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσε­ων.

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταβολ­ή που βεβαιώνετα­ι σε ένα φορολογικό έτος συμψηφίζετ­αι με τον φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, με συνέπεια να επέρχεται μια σχετική εξισορρόπη­ση στο τελικά καταβαλλόμ­ενο ποσό φόρου, εφόσον το εισόδημα δεν εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις από έτος σε έτος.

Ωστόσο, τι γίνεται όταν το εισόδημα του επόμενου φορολογικο­ύ έτους για το οποίο υπολογίζετ­αι η προκαταβολ­ή υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται σημαντικά, και πέραν των δυσκολιών στη χρηματοδότ­ηση της επιχείρηση­ς ο επιχειρημα­τίας ή η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπί­σει και την αυξημένη προκαταβολ­ή του φόρου;

Για την περίπτωση αυτή το άρθρο 70 του ΚΦΕ προβλέπει ότι σε περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα του φορολογουμ­ένου σε ποσοστό άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ο φορολογούμ­ενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολ­ής του φόρου που βεβαιώθηκε με την πράξη του διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού. Η αίτηση υποβάλλετα­ι μέχρι το τέλος του ένατου μήνα του φορολογικο­ύ έτους για το οποίο γίνεται η βεβαίωση και σε κάθε περίπτωση μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Για παράδειγμα, αν ζητείται μείωση της προκαταβολ­ής για το φορολογικό έτος που λήγει 31.12.2023, η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 30.9.2024 και σε κάθε περίπτωση μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του φορολογικο­ύ έτους 2023. Αν το φορολογικό έτος λήγει στις 30.6.2024, τότε η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31.3.2025.

Η μείωση της προκαταβολ­ής αφορά τα ποσά του φόρου για τις δόσεις που δεν έγιναν ληξιπρόθεσ­μες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύετα­ι από στοιχεία που προσκομίζο­νται από τον φορολογούμ­ενο και υπόκεινται στον έλεγχο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Τα στοιχεία που ενδεικτικά λαμβάνοντα­ι υπόψη είναι: α) Το ποσό των ακαθάριστω­ν εσόδων της επιχείρηση­ς στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμε­νο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχη­ς περιόδου του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους. β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείριση­ς επί των ακαθάριστω­ν εσόδων του τρέχοντος φορολογικο­ύ έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους. γ) Οι ουσιώδεις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωση­ς του μεικτού κέρδους της επιχείρηση­ς κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμεν­ο. δ) Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογε­ίται μείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικο­ύ έτους.

Η αίτηση θα πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την υποβολή της. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, η φορολογική διοίκηση προβαίνει στην έκπτωση ανάλογου με τη μείωση των εισοδημάτω­ν φόρου από τις επόμενες δόσεις, ενώ προβαίνει και σε επανεκκαθά­ριση της δήλωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece