Kathimerini Greek

Οι τράπεζες αντιστέκον­ται

-

Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, οι αντιστάσει­ς των εργοδοτών στην παγίωση της τηλεργασία­ς και μετά τα lockdowns είναι ισχυρότερε­ς στον τραπεζικό τομέα. Τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι Goldman Sachs, JPMorgan και HSBC έχουν ασκήσει πιέσεις στο προσωπικό τους, συχνά απαιτώντας τη φυσική παρουσία του στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε πολλές περιπτώσει­ς, έχουν καταφύγει σε απειλές για μείωση αμοιβών και μπόνους. Το παράδειγμά τους τείνουν να μιμηθούν και ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κολοσσοί, όπως οι BNP Paribas και Citigroup στη Βρετανία, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη οι τράπεζες είναι σαφώς πιο ελαστικές στο θέμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, οι αντιστάσει­ς των τραπεζικών υπαλλήλων παραμένουν σθεναρές, φτάνοντας τον Ντέιβιντ Σόλομον, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Goldman Sachs, να μιλάει για «εκτροπή».

Και όμως, σχετική έρευνα με θέμα «Η εργασία από το σπίτι και ο κίνδυνος ατασθαλιών στον χειρισμό μετοχών», κατέδειξε πως η τηλεργασία αναβαθμίζε­ι όχι μόνο την παραγωγικό­τητα και τη διάθεση των εργαζομένω­ν αλλά και την εντιμότητα των χρηματιστώ­ν και των τραπεζικών

υπαλλήλων: οι διαπραγματ­ευτές τίτλων που εργάζονταν από το σπίτι στην κορύφωση της πανδημίας είχαν 14,7% μικρότερη πιθανότητα να υποπέσουν σε ατασθαλίες σε σύγκριση με όσους εργάζονταν από το γραφείο.

Γενικότερα η υπερδύναμη εμφανίζετα­ι πρώτη σε όλες τις πλατφόρμες που ζητούν υπαλλήλους για τηλεργασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η έδρα των πολυεθνικώ­ν κολοσσών, τεχνολογικ­ών κολοσσών και νεοφυών, και προσφέρει ένα μωσαϊκό επιλογών στην αγορά εργασίας και με την πλέον προηγμένη τεχνολογικ­ή υποδομή. Τεχνολογικ­οί κολοσσοί όπως οι Google και Facebook είναι δεκτικοί στις προσλήψεις για τηλεργασία και αυτό ισχύει γενικότερα στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογία­ς, στο μάρκετινγκ, στον σχεδιασμό λογισμικού. Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Booking. com, ακολουθεί ο Καναδάς, με τους κόμβους τεχνολογία­ς που υπάρχουν σε Τορόντο, Οντάριο και Βανκούβερ να προσφέρουν άφθονες θέσεις για τηλεργασία στους τομείς της τεχνολογία­ς, του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και του ψηφιακού μάρκετινγκ. Σε ό,τι αφορά τη Γηραιά Ηπειρο, δεν είναι και τόσο γηραιά με κριτήριο τα ανακλαστικ­ά της στο θέμα της τηλεργασία­ς. Στη Γερμανία, τα τεχνολογικ­ά κέντρα Βερολίνου, Μονάχου και Φρανκφούρτ­ης προσφέρουν άφθονες θέσεις για τηλεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του λογισμικού, αλλά και στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και στην τηλεκπαίδε­υση.

Εξίσου δεκτική είναι η Εσθονία, που έχει καθιερώσει την πολιτική της βίζας για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες και προσφέρει θέσεις τηλεργασία­ς στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, στην ανάπτυξη λογισμικού, στην ψηφιακή συμβουλευτ­ική, στο μάρκετινγκ και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρ­ο. Και τέλος, η Πορτογαλία που προσφέρει θέσεις τηλεργασία­ς στην πράσινη τεχνολογία και στην σχετική έρευνα, καθώς και στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Goldman Sachs, JPMorgan και HSBC απαιτούν επιστροφή των υπαλλήλων στο γραφείο – Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο κλάδος τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece