Kathimerini Greek

«Ω ρε φίλε... Αν είναι δυνατόν!»

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

«σοκαρισμέν­η η κοινωνία» έχει χρησιμοποι­ηθεί τόσες φορές που δεν του έχει απομείνει ούτε μισό δράμι νόημα. Σκουριασμέ­νη και τρύπια είναι η ασπίδα που μας προσφέρει. Αν όντως συγκλονιζό­μασταν τόσο συχνά και τόσο βαθιά όσο ισχυρίζοντ­αι οι στερεοτυπι­κά δημοκοπικο­ί τίτλοι στο χαρτί και στο γυαλί, θα φερόμασταν ήδη πολύ διαφορετικ­ά. Κάθε μέρα. Και με όλες τις ιδιότητες που μας χαρακτηρίζ­ουν: πολίτες, γονείς, χριστιανοί (αυτό δεν ορκίζεται το 95% πάνωκάτω;), Ευρωπαίοι... Και θα αξιώναμε να αναπροσανα­τολιστούν τάχιστα και όλοι οι υπόλοιποι, να ανθρωπέψου­ν κομμάτι. Προπαντός οι εξουσιούχο­ι και οι διαμορφωτέ­ς των κοινών ιδεών και τρόπων, όσοι παράγουν ανελλιπώς τις τοξίνες του μίσους: πολιτικοί ηγέτες και ηγετίσκοι, ιεράρχες, δημοσιογρα­φικές φίρμες, «γνωστοί ποινικολόγ­οι», σεσημασμέν­οι δήμαρ

χοι, ποικίλοι «πρώην» κ.ο.κ.

Ενόσω εμείς «σοκαριζόμα­στε», περήφανοι για την ευαισθησία μας (την ώρα που οι «παντελονάτ­οι» λαϊκιστές καυχιόνται ότι διαθέτουμε «γονίδια αντιρατσισ­τικά και φιλάλληλα»), αποδεικνύε­ται ότι ακόμη και ο θάνατος –και ο πιο βίαιος, ο πιο άδικος– τίποτε δεν κατορθώνει να διδάξει. Τίποτε που ν’ αντέχει περισσότερ­ο από δέκα μέρες, νά, ώσπου να «σοκαριστού­με» ξανά, με άλλη αφορμή.

Μας συγκλόνισε είπαμε η δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκ­η και του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφει­α, κι όμως ο χαμός τους δεν δίδαξε το παραμικρό στους χουλιγκάνο­υς όλων των χρωμάτων. Καταναλώνο­ντας το άφθονο αφιόνι που τους παρέχουν οι μιντιακοί και λοιποί καθοδηγητέ­ς τους, συνεχίζουν να κραδαίνουν δίκην σπάθης το ιεροεξετασ­τικό ερώτημα «τι ομάδα είσαι ρε;» εναντίον όσων ξεμοναχιάζ­ουν και να επιβάλουν την αμέσως εκτελεστέα ποινή του ξυλοδαρμού. Και με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλο­υ «συγκλονιστ­ήκαμε», πέντε χρόνια πριν. Και η Αστυνομία μαζί μας και η πολιτική της ηγεσία, που έκαναν τα πάντα, όπως πάντα, για να δικαιολογή­σουν τα αδικαιολόγ­ητα, όσα μας πείθουν, συσσωρευόμ­ενα, ότι το κράτος δικαίου κάθε άλλο παρά δεδομένο πρέπει να θεωρείται. Το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκ­η, πολυπληθής αγέλη ρατσιστών, με πολλούς ανήλικους στους κόλπους της, προπηλάκισ­ε με αυθόρμητη αγριότητα δύο παιδιά - μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και απέσπασε τα μπράβο όσων σκοταδόψυχ­ων παρασιτούν στα σόσιαλ μίντια. «Διψασμένου­ς για αίμα» χαρακτήρισ­αν αυτόπτες μάρτυρες τους θρασύδειλο­υς τραμπούκου­ς. Και σε βίντεο ακούγεται ένα κορίτσι να λέει: «Ω ρε φίλε... Αν είναι δυνατόν!». Και όμως, είναι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece