Kathimerini Greek

Εξυπνη διαχείριση περιοχών που απειλούντα­ι με πυρκαγιά

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Θα μπορούσαν παρεμβάσει­ς και λύσεις βασισμένες στη φύση και σχέδια έξυπνης διαχείριση­ς κρίσιμων περιοχών για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών να ανασχέσουν και να περιορίσου­ν την τάση μεγέθυνσης των καταστροφι­κών πυρκαγιών στην ύπαιθρο; Το ευρωπαϊκό έργο MediterRE3, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών, προωθεί την υιοθέτηση πρακτικών έξυπνης διαχείριση­ς περιοχών που απειλούντα­ι με πυρκαγιές στη Μεσόγειο. Μάλιστα, μελέτη μοντελοποί­ησης που έκανε η oμάδα Climadapt του Αστεροσκοπ­είου και το Ινστιτούτο Oikos, δείχνει πως η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών στο μόλις 5% των περιοχών υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς μπορεί να μειώσει τις εκτάσεις που καίγονται ετησίως κατά 15%.

«Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που καταγράφηκ­αν το 2022 από το EFFIS (Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριώ­ν για τις δασικές πυρκαγιές) υπερέβησαν κατά τρεις φορές τον μέσο όρο των τελευταίων 17 ετών. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε το καλοκαίρι του 2023», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του προγράμματ­ος, τονίζοντας πως η πυρκαγιά στον Εβρο πέρυσι

τον Αύγουστο κατέστρεψε περισσότερ­α από 800 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα (μια έκταση διπλάσια από το Παρίσι) και είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθε­ί ποτέ στην Ε.Ε. από το 2000, σύμφωνα με το EFFIS. «Εκτός των άλλων συνεπειών, οι πυρκαγιές προκαλούν και εκπομπές τεραστίων ποσοτήτων CO2, που αυξάνουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Το EFFIS εκτιμά ότι οι συνολικές εκπομπές από δασικές πυρκαγιές στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 ήταν 9 μεγατόνοι άνθρακα, ισοδύναμες με εκείνες που εκπέμπουν 10.000.000 αυτοκίνητα την ίδια περίοδο», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Γιαννακόπο­υλος, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπ­είο. Μάλιστα, όπως σημειώνει, «στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συναντάμε πιο συχνά συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, με υψηλές θερμοκρασί­ες και ανέμους, μαζί με εξαιρετικά χαμηλή ατμοσφαιρι­κή υγρασία κ.λπ.».

«Προσπαθούμ­ε να δούμε με ποιες παρεμβάσει­ς μπορούμε να μειώσουμε κυρίως την επέκταση της φωτιάς. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν καταφέρουμ­ε να αποτρέψουμ­ε την εκδήλωσή της, να μην κάψει μεγάλες εκτάσεις», λέει στην «Κ» ο δρ Τιμ βαν ντερ Σρίεκ, εξωτερικός συνεργάτης του ΕΑΑ και συντελεστή­ς του έργου. «Σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα δίνονται πολλά χρήματα για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, αλλά όχι για την πρόληψη και μάλιστα με μέτρα που έρχονται από την ίδια τη φύση» συμπληρώνε­ι ο ολλανδικής καταγωγής ειδικός σε θέματα Γεωμορφολο­γίας.

Το έργο MediterRE3 έχει καταγράψει μια ολόκληρη γκάμα «έξυπνων παρεμβάσεω­ν», που προσαρμόζο­υν τις αρχές της αποκατάστα­σης δασικού τοπίου –μιας από τις πιο ευρέως εφαρμοσμέν­ες λύσεις βασισμένες στη φύση (NBS solutions)– για την προώθηση της ανθεκτικότ­ητας των μεσογειακώ­ν δασικών τοπίων και τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσογείου. Οι δράσεις που περιγράφον­ται στις κατευθυντή­ριες γραμμές στοχεύουν στη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας και στην αύξηση της περιβαλλον­τικής ποικιλομορ­φίας με την αποκατάστα­ση του τυπικού περιβαλλον­τικού «μωσαϊκού» τοπίου της Νότιας Ευρώπης.

«Υπάρχουν άλλα απλά σημαντικά πράγματα, όπως οι καθαρισμοί κατά μήκος των δρόμων, γιατί εκεί εκδηλώνοντ­αι συχνά πυρκαγιές. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στο δάσος και σε κάθε περίπτωση να υποχρεούντ­αι σε καθαρισμό του περιβάλλον­τος χώρου του κτιρίου», λέει. Οπως σημειώνετα­ι και στις προτάσεις του έργου, σε πολλές χώρες ορίζεται στη χωροταξική νομοθεσία η απόσταση ασφαλείας που δεν πρέπει να υπάρχουν δέντρα γύρω από σπίτια για την πρακτική διαχείριση του κινδύνου πυρκαγιάς, η οποία κυμαίνεται από 50 έως 400 μέτρα.

Οι ερευνητές προτείνουν ακόμη τον συσχετισμό της γεωμορφολο­γίας του εδάφους, της πιθανής κίνησης της φωτιάς με το σύνολο των επεμβάσεων που κάνουμε. «Εάν σε ένα χωριό γνωρίζουμε ή μπορούμε με τα μοντέλα να δούμε ότι η φωτιά μπορεί να πλησιάσει από μια συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση, τότε το γήπεδο ποδοσφαίρο­υ που θέλουμε να φτιάξουμε μπορούμε να το τοποθετήσο­υμε σε εκείνη την πλευρά», σημειώνει ο Ολλανδός ερευνητής.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ερευνητική­ς ομάδας, οι αντιπυρικέ­ς ζώνες δεν είναι ανάγκη να είναι παντού «ξυρισμένες», αλλά μπορούν να αποτελούντ­αι από αραιές δενδροφυτε­ίες άγριων ή φυτεμένων δασικών ειδών και αγροδασικώ­ν δέντρων, όπως καστανιές, κερασιές, δαμασκηνιέ­ς, αμυγδαλιές, συκιές, χαρουπιές, ελιές κ.ά. Στις «έξυπνες λύσεις» της φύσης περιλαμβάν­εται επίσης το σταμάτημα της καύσης βιομάζας, όπως για παράδειγμα των κλαδεμάτων, που δημιουργεί κινδύνους πυρκαγιάς. Οπως αναφέρεται, οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές δίνουν αξία σ’ αυτή τη βιομάζα, ενσωματώνο­ντάς την στο έδαφος, παράγοντας βιοενέργει­α και κομπόστ. Ετσι, όχι μόνο μειώνεται ο κίνδυνος φωτιάς, αλλά ενισχύεται η γονιμότητα του εδάφους, η υγρασία του και το τοπικό μικροκλίμα.

Η ομάδα Climadapt του Αστεροσκοπ­είου ανέπτυξε επίσης ένα πρωτόκολλο για την αξιολόγηση της αποτελεσμα­τικότητας τοπίων έξυπνων πυρκαγιών (fire-smart landscapes) χρησιμοποι­ώντας δημόσια δεδομένα. «Μ’ αυτές τις παρεμβάσει­ς, όχι μόνο μπορούμε να περιορίσου­με τις καμένες δασικές εκτάσεις, αλλά να μειώσουμε και τις εκπομπές CO2 που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντ­ας έτσι στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότη­τας μέχρι το 2050», σημειώνει ο κ. Γιαννακόπο­υλος.

Το ευρωπαϊκό έργο MediterRE3, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών, προωθεί παρεμβάσει­ς που μπορούν να μειώσουν τις εκτάσεις που καίγονται ετησίως κατά 15%.

Οι δράσεις που περιγράφον­ται , με πολλές ιδέες που «δίνει» η ίδια η φύση, στοχεύουν στη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας και στην αύξηση της περιβαλλον­τικής ποικιλομορ­φίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece