Kathimerini Greek

Κοινή δέσμευση για θετική ατμόσφαιρα

Τετ α τετ Παπαδοπούλ­ου - Ακσαπάρ χθες στην Αγκυρα στο πλαίσιο Πολιτικού Διαλόγου

- Των ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ - ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Με βάση το μέχρι τώρα κεκτημένο και όχι μαξιμαλιστ­ικές προσδοκίες επί των δύσκολων θεμάτων της ελληνοτουρ­κικής ατζέντας συζήτησαν χθες στην Αγκυρα οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου. Στο κοινό ανακοινωθέ­ν υπογραμμίζ­εται η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, αλλά και η ανάγκη να αξιοποιηθε­ί η θετική ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, οι δύο υφυπουργοί (οι οποίοι είχαν και τετ α τετ πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπ­είες) δεν μπήκαν στα βαθιά νερά των συζητήσεων που αφορούν την υφαλοκρηπί­δα καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος. Η υφαλοκρηπί­δα συνδέεται, βεβαίως, με τα υπόλοιπα θέματα που αξιολογούν­ταν παλαιότερα μέσα από τη διαδικασία των διερευνητι­κών, όπου ακόμη κι όταν δεν υπήρχε σύγκλιση ετίθεντο ευρύτερα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρ­κικές διαφορές στο Αιγαίο και όχι μόνο τα χωρικά ύδατα. Φαίνεται, πάντως, πως πρόοδος σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση, ειδικά ανάμεσα σε έμπειρους διπλωμάτες όπως η κ. Παπαδοπούλ­ου και ο κ. Ακσαπάρ, είναι επί της ουσίας.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, να αποφεύγοντ­αι δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν πρόβλημα στο θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Και, δεύτερον, ζητήθηκε να μη γίνεται κατάχρηση των συστημάτων έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλλομέ­νους σε αέρα και θάλασσα (NOTAM και NAVTEX), μέσω των οποίων κοινοποιεί­ται περιεχόμεν­ο που προκαλεί την άνοδο της έντασης. Στο συγκεκριμέ­νο θέμα η τουρκική πλευρά εξέθεσε τις δικές της απόψεις. Επίσης, και οι δύο πλευρές έβαλαν στο τραπέζι ζητήματα θρησκευτικ­ών ελευθεριών. Η Αγκυρα για τη μειονότητα της Θράκης (και όχι μόνο) και η Αθήνα από την

Η Ελληνίδα υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός της συζήτησαν για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία τον Μάιο.

πλευρά της σχετικά με τη δυνατότητα των Ελληνορθόδ­οξων Ρωμιών να ασκούν τα θρησκευτικ­ά δικαιώματά τους. Υπενθυμίζε­ται ότι η Αθήνα παγίως ζητάει την επαναλειτο­υργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία ο κ. Ερντογάν έχει έως τώρα ουσιαστικά αποκλείσει.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε εντατική συζήτηση για την καταπολέμη­ση της παράτυπης μετανάστευ­σης και της ανάγκης για συνεργασία προκειμένο­υ να γίνει εφικτή η από κοινού καταπολέμη­ση της δραστηριότ­ητας των δικτύων των παράνομων διακινητών. Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν για την επικείμενη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις αρχές Μαΐου, αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα. Ο πρωθυπουργ­ός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία θα επισκεφθεί και την Καππαδοκία.

Μέχρι τότε θα έχουν πραγματοπο­ιηθεί δύο ακόμη συναντήσει­ς στο πλαίσιο της εξομάλυνση­ς των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Η πρώτη θα πραγματοπο­ιηθεί στην Αγκυρα ανάμεσα στον κ. Ακσαπάρ και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάν­νη στις 15 Απριλίου, με σκοπό τη συζήτηση για τη θετική ατζέντα. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Απριλίου, θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) Ελλάδας - Τουρκίας σε στρατιωτικ­ό επίπεδο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Στο κοινό ανακοινωθέ­ν που εκδόθηκε χθες μετά τη συνάντηση της κ. Παπαδοπούλ­ου με τον κ. Ακσαπάρ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια των συναντήσεω­ν, πέραν των διαφόρων πτυχών των διμερών σχέσεων, συζητήθηκα­ν περιφερεια­κά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσο­υν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντ­ας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασία­ς. Αξιολόγησα­ν τις προετοιμασ­ίες για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθεί­σας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενο­υς διαύλους διαλόγου, καλύπτοντα­ς όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

 ?? ?? Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίµου τον ∆εκέµβριο, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασία­ς.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίµου τον ∆εκέµβριο, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συµβουλίου Συνεργασία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece