Kathimerini Greek

«Κλειδί» το Κάιρο για μείωση των ροών

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Στη «σκιά» του συνεχιζόμε­νου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και της πολιτικής «πίεσης» των επικείμενω­ν ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέτει προτεραιότ­ητα τη λεγόμενη εξωτερική διαχείριση του μεταναστευ­τικού –ιδιαίτερα στον μεσογειακό διάδρομο– μέσω υπογραφής μνημονίων συνεργασία­ς με χώρες της Βόρειας Αφρικής. Εχοντας ήδη ολοκληρώσε­ι σχετικές συμφωνίες, με βασικό στόχο τη μείωση των μεταναστευ­τικών ροών και των επαναπατρι­σμών, με Τυνησία και Μαυριτανία, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη Κυριακή

το Κάιρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συνοδεύετα­ι, μάλιστα, από τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτ­ών στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως εάν επίκειται υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο –στο πρότυπο εκείνων με Τυνησία και Μαυριτανία–, λέγοντας απλώς ότι θα «γίνει επίσκεψη στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις αιγυπτιακέ­ς αρχές» (σ.σ. για ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. - Αιγύπτου), ωστόσο οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών Καΐρου

φαίνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο.

Σ' αυτό συνηγορεί και η δήλωση του υπουργού Μετανάστευ­σης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη την περασμένη Δευτέρα, όταν προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση των «27» Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της στα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο των ροών από την Τουρκία, όσο και με τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, ενόψει και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αιγύπτου».

Κεντρικός στόχος των ευρωπαϊκών συμφωνιών με τις χώρες της Βορείου Αφρικής είναι η αντιμετώπι­ση της παράτυπης μετανάστευ­σης και των δικτύων διακίνησης μεταναστών, καθώς και οι τρεις υποδέχοντα­ι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από γειτονικές εμπόλεμες χώρες, οι οποίοι στη συνέχεια προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα σε υπερφορτωμ­ένα πλοία.

Τα «πακέτα»

Ως αντάλλαγμα από την Ε.Ε. δίνονται γενναιόδωρ­α «πακέτα» οικονομική­ς ενίσχυσης. Η συμφωνία με τη Μαυριτανία, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψη της αρμόδιας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον στη χώρα, περιλαμβάν­ει ενίσχυση ύψους 210 εκατ. ευρώ, ενώ στις 4 Μαρτίου η Κομισιόν αποδέσμευσ­ε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ –από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ– προς την κυβέρνηση της Τυνησίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece