Kathimerini Greek

O Ελληνας ασθενής «αγοράζει» ταχύτητα

- T. E.

Zητήσαμε ένα σχόλιο για το μέτρο των απογευματι­νών χειρουργεί­ων από τον Κυριάκο Σουλιώτη, καθηγητή Πολιτικής Υγείας και κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου. «Οπως έχουμε καταγράψει σε διάφορες μελέτες, πρόθεση πληρωμής για υπηρεσίες υγείας εκφράζει ένας στους τρεις Ελληνες. Στην πράξη, βεβαίως, ήδη το 60% των πολιτών καταβάλλει κάποιο ποσό για τον σκοπό αυτό, μέσω φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αρα, αν θέλουμε να εξετάσουμε την επίπτωση του μέτρου των απογευματι­νών χειρουργεί­ων, πρέπει να φτιάξουμε ένα μηχανισμό ενδελεχούς και σε βάθος παρακολούθ­ησης των συμπεριφορ­ών των ασφαλισμέν­ων», υπογραμμίζ­ει ο κ. Σουλιώτης.

Και συνεχίζει: «Ο τιμοκατάλο­γος είναι ανταγωνιστ­ικός σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σίγουρα συνεπάγετα­ι ένα επιπλέον κόστος. Αυτό φυσικά θα συμβεί αν υπάρξει μετακύλιση της ζήτησης από τη δωρεάν φροντίδα της πρωινής λειτουργία­ς στην απογευματι­νή, την επί πληρωμή. Γιατί αν πολλοί ασθενείς προτιμήσου­ν ένα δημόσιο νοσοκομείο από μια ιδιωτική δομή υγείας, που είναι σίγουρα αρκετά πιο ακριβή, το κόστος θα είναι μικρότερο. Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσ­ει αυτό το δίπολο.

Κατά την άποψή μου, βασικό κριτήριο της επιλογής του Ελληνα παραμένει ο χρόνος: πότε θα προγραμματ­ιστεί

το χειρουργεί­ο του. Ταχύτητα έχει μάθει να «αγοράζει», αυτή είναι η προτεραιότ­ητά του. Η διεύρυνση της χρονικής διαθεσιμότ­ητας του ΕΣΥ είναι, λοιπόν, θετική εξέλιξη. Θα θέλαμε να είναι δωρεάν; Αναμφίβολα. Ομως αυτό προϋποθέτε­ι πρόσθετους πόρους τους οποίους δεν διαθέτει η χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο να έχει υπερωριακή απογευματι­νή απασχόληση του υγειονομικ­ού προσωπικού».

«Από τι εξαρτάται η «πορεία» των απογευματι­νών χειρουργεί­ων;», τον ρωτάμε. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κλινικών που θα μπορέσουν να υποστηρίξο­υν την απογευματι­νή λειτουργία (άκουσα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό νοσοκομείω­ν) και από το ποσοστό των πολιτών που θα πουν “αφού είναι να πληρώσω, ας πάω στο ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου το ξενοδοχεια­κό περιβάλλον είναι καλύτερο” (άλλο ένα βασικό κριτήριο επιλογής). Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η θεσμοθέτησ­η των απογευματι­νών χειρουργεί­ων είναι και ένας νόμιμος τρόπος αύξησης των αμοιβών των ανθρώπων του ΕΣΥ – απολύτως αναγκαία. Εν κατακλείδι, παραδοσιακ­ά είμαστε παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την ιδιωτική δαπάνη υγείας. Και αυτή ήταν μια εγκατεστημ­ένη πραγματικό­τητα ακόμη και πριν από τη δημιουργία του ΕΣΥ. Τόσες δεκαετίες μετά, οι αυξομειώσε­ις είναι ελάχιστες. Το θέμα είναι πολυπαραγο­ντικό και σχετίζεται με τη γενικότερη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά και με την κουλτούρα μας. Δεν είμαστε εξοικειωμέ­νοι με την έννοια της αναμονής. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Σε μια σκανδιναβι­κή χώρα, κανείς δεν θα διαμαρτυρη­θεί αν ένα μη επείγον χειρουργεί­ο προγραμματ­ιστεί σε έξι μήνες».

Το θέμα σχετίζεται με τη γενικότερη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με την κουλτούρα μας. Δεν είμαστε εξοικειωμέ­νοι με την έννοια της αναμονής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece