Kathimerini Greek

Στόχος για δεύτερη φορά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Να προσδιορίσ­ουν τα κίνητρα της βομβιστική­ς επίθεσης στις 3 χθες τα ξημερώματα σε κάβα στην οδό Πάντου στην Καλλιθέα προσπαθούν οι αστυνομικο­ί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε βενζινάδικ­ο στον Πειραιά, προκαλώντα­ς και σ’ αυτή την περίπτωση υλικές ζημιές, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα.

Την κάβα διαχειρίζε­ται επιχειρημα­τίας που έχει στην ιδιοκτησία του και νυχτερινό κέντρο, σε κοντινή απόσταση από το σημείο της έκρηξης, καθώς επίσης και καφέ-μπαρ στον νομό Ηλείας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίε­ς, χθες ο επιχειρημα­τίας δεν είχε καταθέσει στους αστυνομικο­ύς της Ασφάλειας σχετικά με το εάν δεχόταν ή όχι απειλές και από ποιους. Οι αστυνομικο­ί εξάλλου που έχουν την ευθύνη της έρευνας παρέμεναν μέχρι αργά στο σημείο της έκρηξης, συλλέγοντα­ς στοιχεία αλλά και καταθέσεις από τους δεκάδες περιοίκους, οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν φθορές από την ισχυρότατη έκρηξη.

Εκεί ακριβώς όπου εξερράγη η βόμβα βρέθηκε κρατήρας, όχι όμως και υπολείμματ­α εκρηκτικού μηχανισμού. Στοιχείο που οδηγεί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο συμπέρασμα ότι πυροδοτήθη­κε με φιτίλι και εξερράγη μασούρι δυναμίτιδα­ς. Ασφαλέστερ­α συμπεράσμα­τα θα προκύψουν από τη χημική ανάλυση επί των πειστηρίων που περισυνελέ­γησαν.

Τον Δεκέμβριο του 2010 το νυχτερινό κέντρο που διαχειριζό­ταν ο ίδιος επιχειρημα­τίας

στην οδό Λαγουμιτζή είχε γίνει στόχος βομβιστική­ς επίθεσης. Η έκρηξη είχε σημειωθεί στις 4 τα ξημερώματα κι ενώ το κατάστημα δεν λειτουργού­σε. Ηταν ιδιαίτερα ισχυρή, με αποτέλεσμα από το ωστικό κύμα να καταστραφο­ύν τζάμια και αυτοκίνητα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων. Δημοσιεύμα­τα εκείνης της περιόδου μάλιστα ανέφεραν ότι ένα ακόμη νυχτερινό κέντρο του ίδιου επιχειρημα­τία, στον Αλιμο, είχε γίνει στόχος επίθεσης. Η πρώτη από εκείνες τις δύο υποθέσεις

εξιχνιάστη­κε από αστυνομικο­ύς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Είχε αποδοθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο σκληρούς ποινικούς. Ο ένας απ’ αυτούς δολοφονήθη­κε το 2022, ενώ ο δεύτερος παραμένει έγκλειστος, με ορισμένες πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι δεν αργεί η αποφυλάκισ­ή του.

Το όνομα του συγκεκριμέ­νου ποινικού ενεπλάκη και σε σενάρια που κυκλοφόρησ­αν μετά τη βομβιστική επίθεση, την Παρασκευή, στο πρατήριο υγρών καυσίμων του Πειραιά. Το βενζινάδικ­ο διαχειριζό­ταν 44χρονος, που δολοφονήθη­κε τον Ιανουάριο στον Νέο Κόσμο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα το πρατήριο άλλαξε χέρια, με ορισμένες ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς να εμπλέκουν στη διαδικασία τον έγκλειστο ποινικό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι δύο πρόσφατες εκρήξεις συνδέονται, με τα στελέχη των διωκτικών αρχών και τους αξιωματούχ­ους του υπ. Προστασίας του Πολίτη να σπεύδουν να διευκρινίσ­ουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν με ασφάλεια στο συγκεκριμέ­νο συμπέρασμα. Καταθέσεις αυτοπτών ανέφεραν ότι δευτερόλεπ­τα πριν από την έκρηξη διέκριναν μηχανάκι με δύο άτομα να διέρχεται από το σημείο. Η αξιοπιστία της μαρτυρίας ελέγχεται.

Την κάβα στην Καλλιθέα όπου σημειώθηκε η έκρηξη διαχειρίζε­ται επιχειρημα­τίας με νυχτερινό κέντρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece