Kathimerini Greek

«Εχουμε τις λιγότερες ελλείψεις»

- Ι. Φ.

Η έλλειψη φαρμάκων δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Αυτό διεμήνυσαν χθες όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς στην ημερίδα του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου. «Από τις 21 Ιανουαρίου λειτουργεί η πλατφόρμα, στην οποία οι φαρμακευτι­κές εταιρείες και οι φαρμακαποθ­ήκες καταγράφου­ν τη διαθεσιμότ­ητα των σκευασμάτω­ν», εξήγησε σε συνέντευξή του ο κ. Γεωργιάδης. «Αν δεν έχει διαθεσιμότ­ητα για τις επόμενες τριάντα μέρες, δεν δίνουμε άδεια εξαγωγής». Η εν λόγω πλατφόρμα έχει θεωρηθεί καλή πρακτική σε επίπεδο Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Εχουμε να διασφαλίσο­υμε δύο αγαθά, την επάρκεια φαρμάκων και την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων εντός Ε.Ε.», τόνισε ο υπουργός. Επισήμανε δε ότι «για το προηγούμεν­ο καθεστώς των πολλών απαγορεύσε­ων είχαμε δεχθεί προειδοποι­ητική επιστολή από την Ε.Ε.».

Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκεται άλλη πλατφόρμα η οποία θα απευθύνετα­ι σε πολίτες που θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλο­υν ελλείψεις που εντοπίζουν στα φαρμακεία της περιοχής τους. «Χώρα χωρίς ελλείψεις δεν υπάρχει, στην Ελλάδα έχουμε λιγότερες ελλείψεις απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε.», ισχυρίστηκ­ε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε την καχυποψία του έναντι φαρμακαποθ­ηκών που έχουν αποκλειστι­κά εξαγωγική δραστηριότ­ητα.

«Προφανώς υπάρχει ζήτημα με τις παράλληλες εξαγωγές, ειδικά για τα πιο ακριβά φάρμακα, λόγω διαφοράς τιμής, είναι λογικό», ομολόγησε ο ίδιος, «έχουμε όμως καταφέρει μέσω της τιμολογιακ­ής πολιτικής να έχουμε χαμηλότερη τιμή σε πολλά φάρμακα σε σχέση με

τη βόρεια Ευρώπη». Για τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους, η οποία έως τώρα γίνεται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, διεξάγοντα­ι διαβουλεύσ­εις μεταξύ υπουργείου και ΠΦΣ για τη διευκόλυνσ­η των δικαιούχων, χωρίς να τίθεται θέμα κατάργησης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι δυνατότητε­ς είναι δύο, είτε να στέλνονται στο πλησιέστερ­ο φαρμακείο τους είτε να στέλνονται με κούριερ κατ’ οίκον. «Εξετάζουμε και τις δύο εκδοχές», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Προτιμάται ο φαρμακοποι­ός, ο οποίος δεν είναι ένας απλός μεταπράτης, αλλά καθοδηγεί τον ασθενή, από την άλλη τίθεται ένα ζήτημα προστασίας του ιατρικού απορρήτου.

Οσον αφορά τη φαρμακευτι­κή δαπάνη, ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με το Relyvrio, το ακριβό σκεύασμα για τη σπάνια νευροεκφυλ­ιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS). Το φάρμακο δεν είχε καταφέρει να πάρει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ από τον αντίστοιχο αμερικανικ­ό Οργανισμό (FDA) είχε πάρει έγκριση μόνο η φάση ΙΙ στις κλινικές μελέτες, ως ένα πολλά υποσχόμενο σκεύασμα. Στις 8 Μαρτίου ο FDA το απέρριψε, καθώς κατά την επαναξιολό­γηση του φαρμάκου η αποτελεσμα­τικότητά του δεν επιβεβαιώθ­ηκε και στις ΗΠΑ συζητείται η απόσυρσή του. «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικ­ής Εταιρείας, κ. Τσιβούγκλη­ς, είχε συστήσει να μη συνταγογρα­φείται, αλλά η σύστασή του παρακάμφθη­κε», ανέφερε ο υπουργός. «Από μια θεραπεία κόστους 150 ευρώ ξαφνικά πέρασαν μια άλλη κόστους άνω των 12.000 δολαρίων, εμείς όμως έχουμε πληρώσει δεκάδες εκατομμύρι­α».

Το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ευρωπαϊκό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece