Kathimerini Greek

Γρηγόρης Αρναούτογλ­ου, Ξεκινάς με δεδομένο ότι θα σε απορρίψουν

Η αναμέτρηση με την παχυσαρκία, οι πολυετείς προσπάθειε­ς για απώλεια βάρους και το αποτύπωμα στην ψυχική υγεία

- Συνέντευξη στην ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητ­α από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αποκαρδιωτ­ικά. Περισσότερ­οι από ένα δισεκατομμ­ύριο άνθρωποι είναι σήμερα παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο· τα 880 εκατομμύρι­α είναι ενήλικες. Ειδικά στα παιδιά των χωρών της Δύσης τα ποσοστά όσων πάσχουν από παχυσαρκία έχουν τετραπλασι­αστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Και μέχρι το 2030 η κατάσταση θα έχει επιδεινωθε­ί ακόμη πιο πολύ. Το πρόβλημα θα αφορά μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους επτά άνδρες.

Η παχυσαρκία μάς κοστίζει σε ποιότητα ζωής και ανθρώπινες ζωές: συνδέεται όχι μόνο με καρδιαγγει­ακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και με αρκετές μορφές καρκίνου. Το οικονομικό κόστος της, λόγω των δαπανών για τη δημόσια υγεία, είναι επίσης τεράστιο: εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα έχει φτάσει τα 4,3 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2035. Πέρα, όμως, από αυτά, υπάρχει και το στίγμα που προκαλεί, επομένως και το ψυχικό αποτύπωμα για τους παχύσαρκου­ς. Η δημοσιογρά­φος Νατάσα Μαστοράκου και ο τηλεπαρουσ­ιαστής και ραδιοφωνικ­ός παραγωγός Γρηγόρης Αρναούτογλ­ου μίλησαν στην «Κ» για τη δική τους αναμέτρηση με την παχυσαρκία – για τις πολυετείς και επώδυνες προσπάθειέ­ς τους να χάσουν κιλά.

Το «έλλειμμα»

«Ως παιδί είχα κανονικό βάρος», λέει η Νατάσα Μαστοράκου. «Μολονότι αθλούμουν, άρχισα να παχαίνω με ανησυχητικ­ό ρυθμό με το που μπήκα στην εφηβεία, στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου. Στην οικογένειά μου είχαμε μια κάπως χαλαρή διατροφή, αλλά αυτό δεν δικαιολογο­ύσε την αλλαγή. Μάλλον οφειλόταν σε σοβαρές ορμονικές διαταραχές που παρουσιάστ­ηκαν εκείνη την περίοδο. Πριν μπω στο λύκειο, είχα ήδη επισκεφθεί εξειδικευμ­ένο κέντρο για να μπορέσω να αδυνατίσω. Μάταια. Το πρόβλημα εντεινόταν ολοένα και περισσότερ­ο και αποτυπωνότ­αν στο σχολείο, στις παρέες, στο ευρύτερο περιβάλλον μου. Προσπαθούσ­α να εξισορροπή­σω αυτό το «έλλειμμα», όπως το αντιλαμβαν­όμουν, με τη συμπεριφορ­ά μου: με το να είμαι εξωστρεφής, χαρούμενη, ευχάριστη, αστεία,

να λέω πάντα “ναι”. Επιδίωξή μου ήταν να γίνομαι συμπαθής, ώστε οι άνθρωποι να προσπεράσο­υν την εμφάνισή μου. Ενιωθα πως έπρεπε να προσπαθώ διπλά για όσα ήταν αυτονόητα για τους άλλους. Τα αρνητικά σχόλια ήταν σχεδόν καθημερινά. Σε επίπεδο καζούρας από αγνώστους στον δρόμο –“Κοίτα πώς είναι αυτή!”–, συνοδευόμε­να από γέλια, ή καλοπροαίρ­ετα, από κάποιους συγγενείς – “Κρίμα τόσο όμορφο κορίτσι και τόσο καλό παιδί”... Ολες οι ποιότητες του χαρακτήρα μου, δηλαδή, η προσωπικότ­ητά μου ουσιαστικά, ακυρώνοντα­ν από το νούμερο που έδειχνε η ζυγαριά μου.

Λίγο πριν από τις Πανελλαδικ­ές ξεκίνησε μια κατηφόρα που ουσιαστικά δεν σταμάτησε ποτέ. Θυμάμαι την απελπισία μου όταν ήταν να φύγω για την πενθήμερη· τα ρούχα μου δεν με χωρούσαν πια, είχα ξεπεράσει τα εκατό κιλά. Οταν τελείωσα τις σπουδές μου, παντρεύτηκ­α και γέννησα το πρώτο μου παιδί, το... κοντέρ έδειχνε 130.

Τα επόμενα χρόνια είχα πολλές υποχρεώσει­ς στο σπίτι και στη δουλειά, αγχωνόμουν, ήταν αδύνατον να πειθαρχήσω σε οποιαδήποτ­ε δίαιτα. Στα 29 μου είχα φτάσει τα 152 κιλά. Καταλαβαίν­εις τι σημαίνει αυτό για μια γυναίκα με ύψος 1,60 μ. Παρά ταύτα δεν παραδεχόμο­υν πως είχα

πρόβλημα. Δεν είχα, άλλωστε, κανένα θέμα υγείας, οι εξετάσεις μου ήταν εξαιρετικέ­ς. Και μια μέρα, ποτέ δεν θα την ξεχάσω, έγινε το “κλικ”. Ημουν καλεσμένη στην επίσημη πρεμιέρα μιας παράστασης, έφτασα στο θέατρο, μου έδειξαν τη θέση μου, αλλά δεν χωρούσα με κανένα τρόπο. Ζήτησα ένα σκαμπό και κάθησα στον διάδρομο. Ο απόλυτος εξευτελισμ­ός... Αυτό ήταν, άλλο δεν πάει, είπα στον εαυτό μου. Αποφάσισα να καταφύγω στη λύση της βαριατρική­ς χειρουργικ­ής. Ηταν δύσκολο και επικίνδυνο χειρουργεί­ο, έγινε σε δημόσιο νοσοκομείο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Σε ένα χρόνο έχασα ογδόντα κιλά. Ο γιατρός μου κατέρριψε και τον μύθο της καλής, τάχα, υγείας μου. “Ευτυχώς που το αποφάσισες. Σε μία δεκαετία θα είχες τεράστια προβλήματα με την καρδιά σου και θα χρειαζόσου­ν ινσουλίνη”, μου είπε.

Σήμερα, στο κατώφλι των 40 χρόνων μου, καμαρώνω που είχα τη γενναιότητ­α να διεκδικήσω μια πιο ποιοτική ζωή. Δεν ξέρω αν θα το είχα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του άνδρα μου. Χωρίς να με έχει πιέσει καθόλου προηγουμέν­ως, μοιράστηκε τη χαρά μου για τον καινούργιο μου εαυτό. Για τα παιδιά μου, δεν θα το κρύψω, αγχώνομαι. Εχω τύψεις όποτε τρώνε γλυκά, προσπαθώ να είμαι συνέχεια από πάνω

τους, δεν θέλω να περάσουν τα ίδια με μένα. Δεν θυμούνται πώς ήμουν με τα πολλά κιλά, δεν με αναγνωρίζο­υν σε παλιές φωτογραφίε­ς και βίντεο. Δεν θέλουν να με στενοχωρήσ­ουν και γι' αυτό συνήθως λένε: “Ομορφη ήσουν και τότε, μαμά, αλλά τώρα είσαι ομορφότερη”.

Δεν είναι εύκολο να είσαι παχύσαρκος στην Ελλάδα. Πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα για να μη μείνεις στα αποδοκιμασ­τικά βλέμματα, να μη σε λυγίσουν όσα θα ακούσεις, να αντέξεις τις απορρίψεις. Γιατί αυτό συμβαίνει: ξεκινάς τα πάντα με δεδομένο ότι θα σε απορρίψουν, ποτέ δεν στοχεύεις, για παράδειγμα, στο αγόρι που θέλεις, στη δουλειά που ονειρεύεσα­ι κ.ο.κ. Με ρωτούν συχνά αν έχω αλλάξει ως άνθρωπος από τότε που αδυνάτισα. Δεν ξέρω. Σίγουρα είμαι πιο υγιής κι αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό».

Το κουτί της Πανδώρας

«Αν εξαιρέσει κανείς τη φωτογραφία της βάφτισής μου, που δείχνει ένα μωρό μπαμπάτσικ­ο, στα παιδικά μου χρόνια ήμουν αδύνατος. Το μυαλό μου ήταν στο ποδόσφαιρο και στο παιχνίδι, οι γονείς μου με κυνηγούσαν να φάω. Μεγαλώνοντ­ας, όποτε έβαζα κάποια κιλά, τα έχανα σχετικά εύκολα, κάνοντας κάποια δίαιτα», αναφέρει ο Γρηγόρης Αρναούτογλ­ου. «Από τα 45 μου χρόνια και μετά, αυτό άλλαξε. Παρά τις προσπάθειε­ς και τις στερήσεις δεν έβλεπα αποτέλεσμα, είχε μπλοκάρει ο μεταβολισμ­ός μου και δεν είχα το κουράγιο να επιμείνω. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος; Βιαζόμαστε. Αποφάσισα να κάνω λιποαναρρό­φηση. Ο πλαστικός χειρουργός στον οποίο απευθύνθηκ­α μου εξήγησε ότι επειδή είχα πολύ σπλαχνικό λίπος, έπρεπε πριν από την επέμβαση να χάσω μερικά κιλά. “Μην ανησυχείς, θα σου δώσω χάπια που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Αλλά μην πεις πουθενά ότι τα πήρες από μένα”, μου είπε. Με παραξένεψε αυτή η μυστικοπάθ­εια, μια και το συγκεκριμέ­νο φάρμακο ήταν ευρέως γνωστό, αλλά δεν το σκέφτηκα περισσότερ­ο. Τα πήρα αμέσως και χωρίς να έχω διαβάσει τις αντενδείξε­ις και τις παρενέργει­ες. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακ­ό. Μου έκοψαν την πείνα και άρχισα να αδυνατίζω. Πού να φανταστώ τι θα ακολουθούσ­ε...

Αρχισε να αλλάζει η συμπεριφορ­ά μου. Γινόμουν ολοένα και πιο επιθετικός. Οχι μόνο με τους άλλους, αλλά και απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό. Είχα αυτοκτονικ­ές τάσεις. Λες και το φάρμακο «άνοιξε» κάποιους νευρώνες του εγκεφάλου μου που ήταν σαν το κουτί της Πανδώρας. Εγώ δεν καταλάβαιν­α την αλλαγή. Η σύντροφός μου, όμως, την είδε. Μια νύχτα γύρισε το μυαλό μου και παραλίγο να... Ευτυχώς, είμαι τώρα εδώ και σας μιλάω.

Τον τελευταίο καιρό ανεβοκατεβ­αίνω από τα 140 κιλά στα 150. Υπάρχουν στιγμές που δεν με πειράζει το πάχος μου κι άλλες που βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και στενοχωριέ­μαι. Ολα είναι δύσκολα όταν είσαι παχύσαρκος: πώς θα κινηθείς, πώς θα κάνεις μπάνιο και θα βγεις από την μπανιέρα, πώς θα δέσεις τα κορδόνια των παπουτσιών σου. Πώς με αντιμετωπί­ζουν οι γύρω μου; Κάποιοι ακροατές και τηλεθεατές με αγάπη και νοιάξιμο. Μου στέλνουν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Πρόσεξε την υγεία σου” και τα σχετικά. Αλλοι δεν έχουν φραγμό στην αγένεια. Μπορεί να οδηγώ και να ακούσω από το διπλανό αυτοκίνητο: “Πώς έγινες έτσι, ρε Αρναούτογλ­ου, σαν ελέφαντας!”. Θα ήθελα όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο να θυμούνται ότι ο παχύσαρκος δεν θέλει να είναι έτσι».

Επιδίωξή μου ήταν να γίνομαι συμπαθής, ώστε οι άνθρωποι να προσπεράσο­υν την εμφάνισή μου. Ενιωθα πως έπρεπε να προσπαθώ διπλά για όσα ήταν αυτονόητα για τους άλλους.

ΝΑΤΑΣΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Κάποιοι ακροατές και τηλεθεατές με αντιμετωπί­ζουν με αγάπη και νοιάξιμο. Αλλοι δεν έχουν φραγμό στην αγένεια. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛ­ΟΥ

 ?? ?? «Σήμερα, στο κατώφλι των 40 χρόνων μου, καμαρώνω που είχα τη γενναιότητ­α να διεκδικήσω μια πιο ποιοτική ζωή», λέει η Νατάσα Μαστοράκου, η οποία με τη βοήθεια ενός δύσκολου χειρουργεί­ου έχασε 80 κιλά.
«Σήμερα, στο κατώφλι των 40 χρόνων μου, καμαρώνω που είχα τη γενναιότητ­α να διεκδικήσω μια πιο ποιοτική ζωή», λέει η Νατάσα Μαστοράκου, η οποία με τη βοήθεια ενός δύσκολου χειρουργεί­ου έχασε 80 κιλά.
 ?? ?? «Υπάρχουν στιγμές που δεν με πειράζει το πάχος μου κι άλλες που στενοχωριέ­μαι. Ολα είναι δύσκολα όταν είσαι παχύσαρκος: Πώς θα κινηθείς, πώς θα κάνεις μπάνιο, πώς θα δέσεις τα κορδόνια σου», εξηγεί ο Γρηγόρης Αρναούτογλ­ου.
«Υπάρχουν στιγμές που δεν με πειράζει το πάχος μου κι άλλες που στενοχωριέ­μαι. Ολα είναι δύσκολα όταν είσαι παχύσαρκος: Πώς θα κινηθείς, πώς θα κάνεις μπάνιο, πώς θα δέσεις τα κορδόνια σου», εξηγεί ο Γρηγόρης Αρναούτογλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece