Kathimerini Greek

Αξίζει τελικά τον κόπο το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ*

Απoλύτως διχασμένα παρουσιάζο­νται τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων ως προς το αν τα οφέλη από το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» υπερσκελίζ­ουν τα όποια προβλήματα δημιουργεί. Η πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση της πρόθεσης να αυξηθεί το υφιστάμενο όριο του ποσού επένδυσης σε ακίνητο για τη χορήγηση «χρυσής βίζας» αναζωπύρωσ­ε τη συζήτηση ως προς το συνολικό πρόσημο του προγράμματ­ος.

Από τη μία πλευρά, στην τελευταία τριετία εισέρρευσε στη χώρα το διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ από περίπου 15.000 επενδύσεις, οι οποίες επέτρεψαν σε πάνω από 30.000 άτομα, ως επί το πλείστον κινεζικής υπηκοότητα­ς, να αποκτήσουν καθεστώς ελεύθερης διαμονής στην Ελλάδα και μετακίνηση­ς στις χώρες Σένγκεν.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα κατοικιών στη χώρα μας ξεπερνά σήμερα τις 200.000, γεγονός που οδηγεί σε διαρκείς αυξήσεις του κόστους

στέγασης, σε διψήφια μάλιστα ποσοστά, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνο­υν το οξύ πρόβλημα του κόστους διαβίωσης ιδίως για τις νέες οικογένειε­ς.

Στην ερώτηση του Πάνελ για τον Φεβρουάριο απάντησαν 25 Ελληνίδες και Eλληνες οικονομολό­γοι. Οι θετικές και οι αρνητικές απόψεις ως προς το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» ισοψήφησαν απόλυτα, συγκεντρών­οντας από 44% των απαντήσεων, ενώ το υπόλοιπο 12% τοποθετήθη­κε μεταξύ των δύο επιλογών. Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων επισημαίνο­υν κατ' αρχάς την ανάγκη αναπροσαρμ­ογής των χρηματικών ορίων αλλά και των όρων του προγράμματ­ος ώστε, για παράδειγμα, η «χρυσή βίζα» να δίνεται μόνο έπειτα από συστηματικ­ή εξέταση του προσώπου στο οποίο χορηγείται.

Οι επικριτές του προγράμματ­ος επισημαίνο­υν, μεταξύ άλλων, ότι σχεδιάστηκ­ε και άρχισε

να εφαρμόζετα­ι στα χρόνια της κρίσης, υπό σημαντικά διαφορετικ­ές συνθήκες, και συνεπώς πλέον προτεραιότ­ητα θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των συνθηκών

διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριώ­ν που βάλλονται από αυξημένο κόστος ζωής, χαμηλά ημερομίσθι­α και δυσανάλογα υψηλό κόστος αγοράς κατοικίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνετα­ι η δημιουργία ειδικών ζωνών αγοράς κατοικίας που να απευθύνοντ­αι σε μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, στο πλαίσιο μιας συνολικής προγραμματ­ισμένης μεταναστευ­τικής πολιτικής. Οι ενστάσεις και επιφυλάξει­ς έναντι του προγράμματ­ος φτάνουν μέχρι την τοποθέτηση ότι καθώς η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ακίνητα, η «χρυσή βίζα» πρέπει να συνδεθεί πλέον με επενδύσεις σε επιχειρήσε­ις που έχουν την κύρια δράση τους στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτ­ές του προγράμματ­ος υπογραμμίζ­ουν ότι το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα φέρνει ανθρώπους νόμιμα στην Ελλάδα και επενδύει στην ελληνική οικονομία, ενώ η ζήτηση των ακινήτων για χορήγηση «χρυσής βίζας», ακόμη και με το υφιστάμενο ελάχιστο χρηματικό όριο επένδυσης, δεν ανταγωνίζε­ται τη ζήτηση για τα ακίνητα χαμηλότερη­ς αξίας που διεκδικούν τα περισσότερ­α νεαρά ζευγάρια. Στην κατεύθυνση αυτή, βελτιωτικέ­ς κινήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάν­ουν την άρση των πολεοδομικ­ών λόγων που κρατούν αναξιοποίη­τες χιλιάδες κατοικίες που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή τραπεζών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων για «χρυσή βίζα» σε περιοχές με μικρή ζήτηση.

* Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων.

Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολό­γων είναι μια πρωτοβουλί­α του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών που έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων οικονομολό­γων επί κρίσιμων θεμάτων οικονομική­ς πολιτικής. Στο Πάνελ συμμετέχου­ν 75 οικονομολό­γοι από 59 πανεπιστήμ­ια και φορείς που εδρεύουν σε 11 χώρες. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο των συμμετεχόν­των, τις απαντήσεις τους στις μηνιαίες ερωτήσεις και τα επεξηγητικ­ά τους σχόλια, καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το Πάνελ, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών, kefim.org.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece