Kathimerini Greek

Ρήγμα Μπάιντεν - Νετανιάχου

-

Τζο Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση το Σαββατοκύρ­ιακο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός αποδείκνυε φρούδες τις ελπίδες του Αμερικανού προέδρου για επίτευξη εκεχειρίας πριν από το Ραμαζάνι. Σε μήνυμά του με αφορμή τον ιερό μήνα των μουσουλμάν­ων, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε, το περασμένο Σάββατο, την οδύνη του για τα «τρομερά βάσανα» των Παλαιστινί­ων, σημειώνοντ­ας ότι περισσότερ­οι από 30.000, «οι περισσότερ­οι άμαχοι και πολλά παιδιά», έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους. Αφού τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αύξηση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά στον Νετανιάχου για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, δηλώνοντας ότι «κάνει περισσότερ­η ζημιά παρά καλό στο Ισραήλ».

Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού ήρθε με καθυστέρησ­η μίας ημέρας μέσω συνέντευξή­ς του στον ιστότοπο Politico: «Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος, αλλά αν εννοούσε ότι ακολουθώ προσωπική πολιτική σε αντίθεση με την πλειονότητ­α του ισραηλινού λαού και σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο σκέλη». Δεν είναι μυστικό ότι η πρόσφατη, ασυνήθιστη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Μπένι Γκαντς –ηγέτη της αντιπολίτε­υσης που μπήκε στο ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς– και η συνάντησή του με την αντιπρόεδρ­ο Κάμαλα Χάρις προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο περιβάλλον Νετανιάχου. Καθώς το Ραμαζάνι άρχιζε χθες σε βαριά ατμόσφαιρα στα παλαιστινι­ακά εδάφη της Γάζας, της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι διαβουλεύσ­εις των ξένων μεσολαβητώ­ν (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ) στο Κάιρο με τη Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονταν σε νεκρό σημείο. Εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης δήλωσε χθες ότι η παλαιστινι­ακή πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει στις συνομιλίες, αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχε οριστεί τίποτα το συγκεκριμέ­νο. Εκπρόσωπος της Κομισιόν εμφανιζότα­ν χθες αισιόδοξος ότι το ισπανικό πλοίο της ΜΚΟ Open Arms, που μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων για τους Παλαιστινί­ους, θα αποπλεύσει σύντομα από τη Λάρνακα για τη Γάζα, εγκαινιάζο­ντας τον ευρωπαϊκό διάδρομο για τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Ο απόπλους είχε προγραμματ­ιστεί για την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε «για τεχνικούς λόγους», όπως ανέφερε η κυπριακή κυβέρνηση.

Το πλοίο επιμελητεί­ας του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού «Στρατηγός Φρανκ Μπεσόν» απέπλευσε χθες από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια για τη Γάζα, όπου θα κατασκευάσ­ει προσωρινό λιμάνι για τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Ωστόσο, διεθνείς ανθρωπιστι­κές οργανώσεις τονίζουν ότι οι πρωτοβουλί­ες Αμερικανών και Ευρωπαίων για διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας από τη θάλασσα, όπως και οι αεροπορικέ­ς ρίψεις πακέτων βοήθειας από ΗΠΑ και Ιορδανία, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσμα­τικές από τη χερσαία διανομή μέσω φορτηγών, κάτι που εμποδίζει το Ισραήλ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποι­ούν ότι το ένα τέταρτο των Παλαιστινί­ων της Γάζας, περίπου 600.000 άνθρωποι, κινδυνεύει άμεσα από λιμό.

Αμφιβολίες ως προς την αποτελεσμα­τικότητα των πρωτοβουλι­ών ΗΠΑ και Ε.Ε. για την αύξηση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.
Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε προσωπικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece