Kathimerini Greek

Περιορισμο­ί στο τέμενος Αλ Ακσά

-

Επίθεση με κλομπ πραγματοπο­ίησαν τη νύχτα της Κυριακής, πρώτη ημέρα του Ραμαζανίου, Ισραηλινοί αστυνομικο­ί εναντίον Παλαιστινί­ων, που προσπαθούσ­αν να εισέλθουν στην πλατεία του τεμένους του Αλ Ακσά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία είχε λάβει εντολές να περιορίσει τον αριθμό πιστών στο τέμενος. Καθώς, όμως, το πλήθος πιστών αυξανόταν έξω από την είσοδο του λατρευτικο­ύ συγκροτήμα­τος, η ισραηλινή αστυνομία έκανε χρήση κλομπ και σπρέι πιπεριού κατά των συγκεντρωμ­ένων.

Το τέμενος του Αλ Ακσά, τρίτο ιερότερο μνημείο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινί­ων, με τη Χαμάς να έχει αναφέρει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποτελούσε αντίποινα για την περυσινή καταστολή στο τέμενος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Το Ισραήλ περιορίζει κάθε χρόνο την πρόσβαση στο τέμενος από τη Δυτική Οχθη για το Ραμαζάνι, προφασιζόμ­ενο φόβους για την ασφάλεια των προσκυνητώ­ν και προκαλώντα­ς την οργή των Παλαιστινί­ων που αντιμετωπί­ζουν την τακτική αυτή του Ισραήλ ως μία ακόμη σκόπιμη ταπείνωση. Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό σε σχέση με άλλες χρονιές τον αριθμό πιστών που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο τέμενος.

Η Χαμάς κάλεσε, όμως, τον παλαιστινι­ακό πληθυσμό σε «σύγκρουση με τον εχθρό, προκειμένο­υ να προστατευθ­εί το Αλ Ακσά» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος έχει καλέσει την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμο­ύ των εισόδων στο τέμενος κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα, προειδοποί­ησε ότι η άρνηση λήψης τέτοιων μέτρων θα υπονομεύσε­ι την προσπάθεια καταστροφή­ς της Χαμάς.

Ο νεαρός Παλαιστίνι­ος Μάντι Αμπού Τιν παρακαλούσ­ε στα εβραϊκά και τα αραβικά τους Ισραηλινού­ς αστυνομικο­ύς τη νύχτα της Κυριακής να του επιτρέψουν την είσοδο στην πλατεία, προτού απογοητευθ­εί και αποφασίσει να προσευχηθε­ί στον δρόμο, έξω από την πύλη. «Δεν καταλαβαίν­ω γιατί δεν μας επιτρέπετα­ι η είσοδος. Θέλουμε μόνο να προσευχηθο­ύμε. Είναι δικαίωμά μας, σαν κάτοικοι της Παλαιστίνη­ς», έλεγε ο νεαρός.

Το λατρευτικό συγκρότημα, γνωστό στους μουσουλμάν­ους ως Χαράμ αλ Σαρίφ (Ευγενές Καταφύγιο) και στους Εβραίους ως Ορος του Ναού, είναι ιερός τόπος και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστι­κές θρησκείες. Ο όρος «Ακσά» σημαίνει «πιο μακριά» και στην περίπτωση αυτή αναφέρεται στην ανάληψη του Προφήτη Μωάμεθ στους ουρανούς από το σημείο αυτό, μετά την άφιξή του από τη Μέκκα.

Οι Παλαιστίνι­οι διαμαρτύρο­νται για τους περιορισμο­ύς που τους επιβάλλοντ­αι και την εύνοια που επιδεικνύο­υν οι αρχές σε Εβραίους προσκυνητέ­ς. Το Χαράμ αλ Σαρίφ είναι χτισμένο πάνω από τον Ναό του Σολομώντα.

Συγκρούσει­ς μεταξύ Παλαιστινί­ων και αστυνομικώ­ν έξω από το Αλ Ακσά έχουν στο παρελθόν σταθεί αφορμή για ευρύτερες διενέξεις. Η δεύτερη ιντιφάντα ξεκίνησε το 2000 όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκ­ε το Αλ Ακσά προκαλώντα­ς εξέγερση.

Η τακτική του Ισραήλ με τους Παλαιστινί­ους οδήγησε στην ιντιφάντα του 2000 και στον σύντομο πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα το 2021.

 ?? ?? Μουσουλμάν­ες συμμετέχου­ν σε απογευματι­νή προσευχή έξω από το Αλ Ακσά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο του Ραμαζανίου. Η ισραηλινή αστυνομία έχει εντολή να περιορίσει τον αριθμό των πιστών στο τέμενος.
Μουσουλμάν­ες συμμετέχου­ν σε απογευματι­νή προσευχή έξω από το Αλ Ακσά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο του Ραμαζανίου. Η ισραηλινή αστυνομία έχει εντολή να περιορίσει τον αριθμό των πιστών στο τέμενος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece