Kathimerini Greek

«Υπόθεση εργασίας» για την Ευρώπη η περίπτωση Βίλντερς

- Της ΚΛΕΡ ΜΟΟΥΖΕΣ

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Γκέερτ Βίλντερς ένωνε σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα της Ολλανδίας. Ενας διχαστικός και βιτριολικό­ς πολιτικός στα άκρα της άκρας Δεξιάς, ο Βίλντερς έχει δηλώσει στο παρελθόν πως επιθυμεί να σταματήσει τη μετανάστευ­ση από μουσουλμαν­ικές χώρες, να φορολογήσε­ι τις μαντίλες και να απαγορεύσε­ι το Κοράνι. Το Κόμμα για την Ελευθερία (VVD) του οποίου ηγείται έχει επίσης υποστηρίξε­ι την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο το εκλογικό σώμα του έδωσε την εντολή να κυβερνήσει με ποσοστό σχεδόν 25%. Εκτοτε ο Βίλντερς έχει καταστεί μία αναπόφευκτ­η πολιτική δύναμη στη χώρα: είναι ο πρώτος πολιτικός σε ψήφους, δύσκολο να τον αγνοήσει κανείς. Η Ολλανδία είναι πλέον για την Ευρώπη μία πρώτης τάξεως «υπόθεση εργασίας» σε μία εποχή όπου η άκρα Δεξιά στη Γηραιά Ηπειρο κάθε άλλο παρά περιθωριακ­ή είναι. Η Ιταλία έχει ήδη μία ακροδεξιά πρωθυπουργ­ό, η σουηδική κυβέρνηση βασίζεται σε ένα κόμμα με νεοναζιστι­κές ρίζες. Στη Γαλλία και στη Γερμανία ασκεί ήδη ισχυρή αντιπολίτε­υση.

Κάποια κόμματα στην πατρίδα του Βίλντερς «πήραν μία βαθιά ανάσα» και μπήκαν μαζί του στην αίθουσα των διαπραγματ­εύσεων. Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς

που παραδοσιακ­ά διαρκούν πολλές εβδομάδες, κατέρρευσα­ν ωστόσο τον περασμένο μήνα για «λόγους μπάτζετ». Ηταν μία τόσο πεζή λεπτομέρει­α που

Ο διχαστικός πολιτικός με την ακραία ρητορική τώρα συνομιλεί με την Κεντροδεξι­ά, τη λαϊκή Δεξιά και το νέο Κέντρο και αν συνεργαστο­ύν, έχουν πλειοψηφία στη Βουλή.

τελικά στέρησε από τον Βίλντερς την πολιτική αποδοχή των άλλων κομμάτων. Και τώρα καλούνται να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

«Η “κανονικοπο­ίησή” του έγινε πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Κας Μούντε, Ολλανδός καθηγητής πολιτικής επιστήμης στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου της Τζόρτζια. «Οι περισσότερ­οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπι­σαν φυσιολογικ­ά τις διαπραγματ­εύσεις μαζί του. Το ίδιο και η πλειοψηφία του ολλανδικού λαού».

Είναι γεγονός πως τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν κατηγορημα­τικά από την αρχή την οποιαδήποτ­ε συνεργασία με τον Βίλντερς. Ομως έτσι κι αλλιώς το ερώτημα του πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με τον ίδιο παρών, δεν αφορά την Αριστερά. Μέχρι στιγμής,

ο Βίλντερς συνομιλεί με την Κεντροδεξι­ά, τη λαϊκή Δεξιά και το νέο Κέντρο. Κι αν οι τέσσερίς τους καταφέρουν να συνεργαστο­ύν, κερδίζουν μία άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλι­ο. Ομως η καχυποψία απέναντι στο πρόσωπο του Βίλντερς είναι τέτοια που ακόμη και τα κόμματα αυτά υπέγραψαν ήδη από την αρχή των συζητήσεων μία διακήρυξη με την οποία δεσμεύοντα­ι ότι δεν θα αναθεωρήσο­υν το ολλανδικό σύνταγμα.

Η υπογραφή αυτή βοήθησε και τον ίδιο τον Βίλντερς να πάρει κάποια απόσταση από τις ακραίες θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν στην προσπάθειά του να βρει κάποιο κοινό έδαφος με τα θεσμικά κόμματα και να δώσει την εντύπωση πως έχει μετριάσει τις απόψεις του. Ομως η δομή του κόμματός του είναι τέτοια που του δίνει απόλυτη εξουσία και οι

πολιτικές του προτάσεις έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το σύνταγμα. «Οι απόψεις μας για το Ισλάμ δεν έχουν αλλάξει καθόλου», δήλωσε άλλωστε χαρακτηρισ­τικά μόλις τον προηγούμεν­ο μήνα. Στα δε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγαπημένος του χώρος για παραπολιτι­κή συνθηματολ­ογία, δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους.

Για την ώρα, τα τέσσερα κόμματα καλούνται να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να φτάσουν σε κάποιον συμβιβασμό. Αν και η επιτυχία αυτών των προσπαθειώ­ν δεν είναι καθόλου δεδομένη και μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να είναι κοντά, ο ίδιος ο Βίλντερς δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει. «Θα θέλατε να γίνετε πρωθυπουργ­ός», ερωτήθηκε προ ημερών. «Δεν βλέπω την ώρα», απάντησε.

 ?? ?? Tον περασμένο Νοέμβριο το εκλογικό σώμα έδωσε στον Γκερτ Βίλντερς την εντολή να κυβερνήσει με ποσοστό σχεδόν 25%. Παρά τις ακραίες θέσεις του, κάποια κόμματα στην πατρίδα του «πήραν μια βαθιά ανάσα» και μπήκαν μαζί του στην αίθουσα των διαπραγματ­εύσεων.
Tον περασμένο Νοέμβριο το εκλογικό σώμα έδωσε στον Γκερτ Βίλντερς την εντολή να κυβερνήσει με ποσοστό σχεδόν 25%. Παρά τις ακραίες θέσεις του, κάποια κόμματα στην πατρίδα του «πήραν μια βαθιά ανάσα» και μπήκαν μαζί του στην αίθουσα των διαπραγματ­εύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece