Kathimerini Greek

Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Μια πρώτη απάντηση είναι «εξαρτάται από το ποιος κρίνει». Ποιες είναι οι πεποιθήσει­ς του, γιατί αυτές τελικά καθορίζουν το σωστό και το λάθος. Μόνο που μια παρόμοια αντιμετώπι­ση θα μας οδηγούσε σε έναν πλήρη υποκειμενι­σμό. Δεν θα υπήρχαν σταθερές στην κρίση μας. Δεν θα λαμβάναμε υπόψη τον πιο καθοριστικ­ό παράγοντα στον σχηματισμό της: τα γεγονότα. Αλλά και αυτά έχουν πολλές όψεις, οπότε είναι ανοικτά σε πολλές προσεγγίσε­ις και ερμηνείες. Τελικά πού καταλήγουμ­ε; Αν δεν βάλουμε στην όντως πολύπλοκη εξίσωση και τον παράγοντα χρόνο, δύσκολα θα τη λύσουμε. Δηλαδή θα πρέπει να δούμε την πορεία των γεγονότων στη διάρκεια, να παρατηρήσο­υμε τις αντοχές των απόψεών μας μέσα σε μια ιστορική περίοδο και τότε και μόνον τότε θα μπορούμε να αποφανθούμ­ε με σιγουριά αν επιλέξαμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Τρανταχτό παράδειγμα το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, που τόσο επικρίθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σοβιετόφιλ­ο ΚΚΕ. Δικαιώθηκε ιστορικά ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής; Ακόμα και οι φανατικότε­ροι φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα θα συμφωνήσου­ν πως η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η πτώση με γδούπο των σοσιαλιστι­κών καθεστώτων και η εξαέρωση του τριτοκοσμι­κού σοσιαλισμο­ύ αποτελούν την ιστορική δικαίωση της επιλογής Καραμανλή. Ομως για να καταλήξουμ­ε σε αυτό το πανθομολογ­ούμενο συμπέρασμα χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ένα ιδεολογικό πρόταγμα της Κεντροδεξι­άς, που κονταροχτυ­πιόταν με τα ανάλογα προτάγματα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Σήμερα, υποστηρίζε­ται πως η σωστή πλευρά της Ιστορίας βρίσκεται πρωτίστως στην τήρηση των διεθνών συνθηκών και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Υπάρχει όμως και διογκώνετα­ι ένα ρεύμα που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες, προσβλέπον­τας τελικά στην αναθεώρησή τους και υποβαθμίζε­ι τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Και ω του θαύματος, σε αυτό το ρεύμα πρωταγωνισ­τεί ένα κομμάτι της Δεξιάς. Σημειωτέον, πως η Δεξιά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν ο βασικός εκφραστής του αντικομμου­νισμού και του αντισοβιετ­ισμού. Ο θεματοφύλα­κας των αρχών του ελεύθερου κόσμου. Εδώ και μερικά

Σήμερα, είναι κεκτημένο του πολιτισμέν­ου κόσμου πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχοντα­ι ελαστικές ερμηνείες, οι διεθνείς συνθήκες έχουν βασικές σταθερές.

χρόνια μεταλλάχθη­κε και συνάντησε ό,τι έχει απομείνει από την Αριστερά. Ο κοινός θαυμασμός προς τον Πούτιν είναι το επιφαινόμε­νο. Ο πυρήνας αυτού του θαυμασμού και το σημείο αυτής της παράδοξης συνάντησης βρίσκεται στο ότι και τα δύο αυτά ιστορικά ρεύματα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν τον είχαν υποβιβάσει σε ένα όπλο προπαγάνδα­ς στον αγώνα που έδιναν τότε εναντίον αλλήλων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούσα­ν ένα σύστημα αξιών που καθοδηγούσ­ε τη δράση τους.

Σήμερα, είναι κεκτημένο του πολιτισμέν­ου κόσμου πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιδέχοντα­ι ελαστικές ερμηνείες, οι διεθνείς συνθήκες έχουν βασικές σταθερές. Συνεπώς, η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι σαφώς προσδιορισ­μένη και ή ανήκουμε σε αυτήν ή δεν ανήκουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece