Kathimerini Greek

Μια μικρή, άγνωστη επανάσταση

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Άντίφαση: τη νύχτα που δύο διεμφυλικά άτομα δέχθηκαν ομαδική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλο­υς, βρισκόταν σε εξέλιξη το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης (7-17.3). Η αντίφαση έγκειται στο ότι μεγάλο μέρος της θεματολογί­ας του φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε LGBTQ+ θεματικές.

Η άλλη μεγάλη θεματική της φετινής διοργάνωση­ς είναι η ιδέα της δημοκρατία­ς και πόσο δοκιμάζετα­ι σήμερα στον κόσμο, με μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες ταινίες. Συνεπώς, αυτή την εβδομάδα στη στήλη αυτή θα λοξοδρομήσ­ουμε ελαφρώς: δεν θα έχουμε οδηγό ένα βιβλίο, όπως τις προηγούμεν­ες εβδομάδες, αλλά το 26ο Φεστιβάλ και όσες ταινίες προλάβαμε τις μέρες που ήμασταν εκεί να παρακολουθ­ήσουμε.

Μία ημέρα, λοιπόν, πριν από την επίθεση στην Αριστοτέλο­υς,

προβλήθηκε στην αίθουσα «Μακεδονικό­ν» το ντοκιμαντέ­ρ «Queercore: How to Punk a Revolution», γυρισμένο το 2017, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιόνι Λέισερ.

Ο τίτλος –Queercore– είναι ενδεικτικό­ς: «σκληροπυρη­νική» (εκ του hardcore) queer θεματολογί­α με άξονα ένα ελάχιστα γνωστό χρονικό: άτομα από μια περιθωριοπ­οιημένη μερίδα των LGBTQ+ κοινοτήτων της εποχής, στον Καναδά και τις ΗΠΑ, με μουσικό και κινηματογρ­αφικό υπόβαθρο, υιοθέτησαν τη λεκτική, εικαστική προκλητικό­τητα του πανκ για να διαχωρίσου­ν στη συνέχεια τη θέση τους από αυτό και να εκφράσουν την αυτονομία

τους, καθώς, ακόμη και το ίδιο το πανκ –έντονα ομοφοβικό σε πολλές του εκφάνσεις– στράφηκε εναντίον τους.

Μέσα από σειρά συνεντεύξε­ων και μαρτυριών από τα άτομα που πρωτοστάτη­σαν σ' εκείνη την κίνηση και με πρωτότυπο οπτικοακου­στικό υλικό της εποχής, ανακαλύπτο­υμε ότι για τα άτομα αυτά αντίπαλος δεν ήταν μονάχα ο ομοφοβικός σκίνχεντ ή ο οπισθοδρομ­ικός συντηρητικ­ός, αλλά ακόμη και η πιο «παραδοσιακ­ή» γκέι κοινότητα η οποία, πλην του σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού, στα δικά τους μάτια τουλάχιστο­ν αποδεχόταν επί της ουσίας τον κονφορμισμ­ό του στρέιτ κόσμου.

Οπως λένε στην ταινία για τα άτομα αυτά, η έννοια του «στρέιτ» αφορούσε λιγότερο τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό και περισσότερ­ο ένα σετ αντιλήψεων, έναν τρόπο ζωής. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο διάσημος Κερτ Κομπέιν, των «Νιρβάνα», πήρε το μέρος τους λέγοντας «είμαι γκέι παρότι είμαι στρέιτ»...

Το ντοκιμαντέ­ρ του Λέισερ αναβιώνει μια εποχή μακρινή και έναν κόσμο που έχει παρέλθει, αλλά που σε μια δεδομένη στιγμή, μέσα στην «εξαλλοσύνη» του, διεκδίκησε μια ζωή ελευθερίας.

Υπό αυτήν την έννοια, το ντοκιμαντέ­ρ εμπίπτει και στην έτερη θεματική του Φεστιβάλ, την ιδέα της δοκιμαζόμε­νης δημοκρατία­ς. Αλλά επ' αυτού θα επανέλθουμ­ε αύριο, με το συγκλονιστ­ικό «Ναβάλνι» (2022) του Ντάνιελ Ρόχερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece