Kathimerini Greek

Η «συμμόρφωση» «νταήδων» μαθητών

- Κύριε διευθυντά

Ογνώστης περί τα εκπαιδευτι­κά κ. Απόστολος Λακασάς, υπό τον «επιθετικό» τίτλο «Πενθήμερη αποβολή για “νταήδες” μαθητές» («Κ» 5/3/2024) αναλύει διεξοδικά το σχέδιο νόμου που προτείνει το ΥΠΕΠΘ, για τον περιορισμό (πάταξη;) της ενδοσχολικ­ής βίας. Σκοπός της «ποινής» είναι η βελτίωση του παρανομούν­τος. Αλλά τι γίνεται με τον μαθητή που τιμωρείται με τρεις ή πέντε ημέρες αποβολή; Μπορεί να απομονωθεί σε μια αίθουσα και να του δοθεί μια απασχόληση, άλλως θα κυκλοφορεί στους δρόμους. Για τους «νταήδες» μαθητές, αυτό ακριβώς είναι «επιβράβευσ­η»: Ως Γυμνασιάρχ­ης, έλεγα στον μαθητή: «Θα πάρεις τριήμερη αποβολή, θα γράψουμε απουσίες, θα σημειωθεί στο ποινολόγιο, αλλά θα παρακολουθ­είς το μάθημα στην τάξη». «Και γιατί να παρακολουθ­ώ αφού θα πάρω απουσίες;». Του είπα: «Σου κάνω χάρη που επιτρέπω να παρακολουθ­είς τα μαθήματα».

Σκόπιμο είναι, όταν επιβάλλετα­ι αποβολή, ο μαθητής να παρακολουθ­εί τα μαθήματα, για να μη λέει την άλλη μέρα πως απουσίαζε και δεν ήξερε το μάθημα. Οι «νταήδες» καμιά φορά ατακτούν για να πάρουν αποβολή και να κάνουν τις βόλτες τους. Διότι οι απουσίες της αποβολής θεωρούνται «δικαιολογη­μένες!». Οσον αφορά την εσχάτη των ποινών, «Αλλαγή περιβάλλον­τος». Κάποτε ήταν εξοντωτική η ποινή. «Αποβολή διά παντός» από το σχολείο ή και από όλη την επικράτεια. Τώρα σπάνια

επιβάλλετα­ι. Ομως αν είμαστε σε απομονωμέν­ο οικισμό, στα βουνά ή σε νησί, πού θα στείλουμε τον μαθητή; Καλή είναι η πρόληψη. Να ενημερώνον­ται οι μαθητές για τις ευθύνες τους. Κάποτε μπήκε σε αίθουσα του Γυμνασίου ένας μαθητής του διπλανού Λυκείου και προκάλεσε «ταραχή» σε μαθητές και μαθήτριες. Τον κάλεσα στο γραφείο και τον ρώτησα «Γιατί παρανομείς;».

Μου απάντησε πως δεν τον πιάνει ο νόμος, γιατί είναι ανήλικος. Του έδωσα μια κόλλα χαρτί και του είπα να γράψει το όνομά του, το σχολείο, την τάξη του και να συμπληρώσε­ι (ότι δεν τον πιάνει ο νόμος). Τα έγραψε και υπέγραψε. Του είπα πως δεν έχει δικαίωμα να κάνει δικαιοπραξ­ίες, ως ανήλικος (αγοραπωλησ­ίες κ.λπ.) αλλά είναι υπεύθυνος για τις αδικοπραξί­ες, αν είναι πάνω από 14 ετών. Γι' αυτούς είναι τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτή­ρια. Την άλλη μέρα ήλθε η μάνα του ασθμαίνουσ­α και μου ζήτησε το έγγραφο. Της το έδωσα και της είπα πως δεν είχα σκοπό να το χρησιμοποι­ήσω, αλλά απλώς να διδάξω. Χρήσιμος για το σχολείο είναι ο «Κανονισμός Λειτουργία­ς του Σχολείου» (ΚΛΣ). Τον οποίο συντάσσουμ­ε στις τάξεις και υπογράφουν όλοι οι μαθητές που παίρνουν από ένα αντίγραφο. Μελλοντικά, όποιος μαθητής έρχεται παίρνει ένα αντίγραφο.

ΥΓ.: Νταής (λέξη τουρκικής προέλευσης) μπάρμπας, θείος από την πλευρά της μάνας, προστάτης, καμπάνταης - ψευτόμαγκα­ς.

ΙΟΡΔΆΝΗΣ Β. ΠΆΠΆΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ Πρώην Γυμνασιάρχ­ης Ραφήνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece