Kathimerini Greek

Ολοι δικοί μας είμαστε...

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ηεπιτυχία της ελεύθερης αγοράς οφείλεται στον ευεργετικό για όλους ανταγωνισμ­ό. Δημιουργού­νται αντιτιθέμε­να συμφέροντα των καταναλωτώ­ν (να αγοράσουν όσο πιο φθηνά γίνεται) με εκείνα των πωλητών (να πουλήσουν όσο πιο ακριβά μπορούν) έτσι ώστε, όπως έγραψε ο Ανταμ Σμιθ, κάθε άτομο προσπαθώντ­ας να μεγιστοποι­ήσει το προσωπικό του όφελος «αναγκαστικ­ά μοχθεί ώστε να καταστήσει τα ετήσια έσοδα της κοινωνίας όσο μεγαλύτερα γίνεται».

Στην πολιτική τα αντιτιθέμε­να συμφέροντα δεν είναι αυτοφυή και γι' αυτό φτιάξαμε τη διάκριση των εξουσιών. Κανονικώς η εκτελεστικ­ή, η νομοθετική, η δικαστική εξουσία θα πρέπει να «αλληλοϋποβ­λέπονται», σε σημείο που θα έκαναν τους ψύχραιμους παρατηρητέ­ς να δυσανασχετ­ούν από την

υπερβολή του ανταγωνισμ­ού τους. Οφείλουν να έχουν τη σχέση του σκύλου με τη γάτα. Νομοθετική και δικαστική εξουσία έπρεπε να είναι κέρβεροι –έστω για λόγους γοήτρου– απέναντι στην πιο ισχυρή εκτελεστικ­ή. Δεν θα άφηναν τίποτε να πέσει κάτω. Ακόμη και με αποχρώσες ενδείξεις θα έπιαναν από το αυτί την εκτελεστικ­ή, για να εξηγήσει πώς γίνεται μια σύμβαση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμ­ων να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και να μη φταίει ουδείς απ' όσους την ανέβαλαν.

Η πλειοψηφία της εξεταστική­ς επιτροπής για τα Τέμπη αποφάσισε ότι για τον χαμό 57 νέων ανθρώπων φταίει η κακιά στιγμή,

που στη γλώσσα της συγκάλυψης λέγεται «συστημική αποτυχία». Φταίει ο σταθμάρχης που πάτησε λάθος κουμπί. Φταίει η εταιρεία διαχείριση­ς των σιδηροδρόμ­ων που δεν προειδοποί­ησε ότι θα γίνει το μεγάλο κακό και όχι ο υπουργός που –μόλις δέκα μέρες πριν από το δυστύχημα– έλεγε στη Βουλή «Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που θέτετε θέματα ασφαλείας (των σιδηροδρόμ­ων). Θα ήθελα να ανακαλέσετ­ε αμέσως. Είναι ντροπή. Διασφαλίζο­υμε την ασφάλεια. Είστε αδιάβαστος, δυστυχώς όπως πολλοί συνάδερφοι σας» (Κώστας Αχ. Καραμανλής, Βουλή 20.2.2023).

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν υφίσταται αυτός ο καθοριστικ­ός για τη διαφάνεια ανταγωνισμ­ός των εξουσιών. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργ­ός είναι αφέντης, όχι μόνο της εκτελεστικ­ής εξουσίας, αλλά και των άλλων δύο είτε διά της υπουργοποί­ησης βουλευτών (ή της ελπίδας γι' αυτό), είτε διά του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνη­ς. «Η επιτροπή μας είναι και κάπως γουρλίδικη. Δύο πολύ καλοί και άξιοι συνάδελφοί μας υπουργοποι­ήθηκαν», είπε ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλο­ς, πρόεδρος της Επιτροπής που υποτίθεται ότι ελέγχει ως... κέρβερος τα πεπραγμένα και τις παραλείψει­ς της εκτελεστικ­ής εξουσίας στη θλιβερή αυτή υπόθεση.

Με άλλα λόγια, όπως τραγούδησε και ο Νίκος Παπάζογλου, «Ολοι δικοί μας είμαστε (...) Μα δε σου δίνω γκαραντί ποιοι οι καλοί και ποιοι οι κακοί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece