Kathimerini Greek

Η Κωνσταντιν­ούπολη καθορίζει τις εξελίξεις

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει όλα τα χαρτιά του για να επανακτήσε­ι την Κωνσταντιν­ούπολη στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Την Παρασκευή, μάλιστα, επιχείρησε να συγκινήσει τους οπαδούς του, και όσους δεν έχουν πεισθεί να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός του, υπονοώντας ότι αυτές θα είναι οι «τελευταίες εκλογές» του.

«Εργάζομαι ακατάπαυστ­α», είπε. «Για εμένα, αυτό είναι ένα φινάλε. Με την εξουσία που δίνει ο νόμος, αυτές οι εκλογές είναι οι τελευταίες μου». Η «επίκληση στο συναίσθημα» ίσως να ήταν ισχυρότερη εάν δεν αιωρείται πάντα το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να αλλάξει τον νόμο, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που κυριαρχεί στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει την Πόλη από την αντιπολίτε­υση, γνωρίζοντα­ς ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα κρίνει εάν αυτός θα συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι ή εάν θα βρεθεί απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο από εδώ και μπρος. Για τον νυν δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου, η επανεκλογή του θα άνοιγε τον δρόμο προς την προεδρία το 2028. Επειδή δεν θα είναι μόνο ο μόνος Τούρκος πολιτικός που θα έχει νικήσει τον Ερντογάν επανειλημμ­ένως (τρεις φορές, αν υπολογίσου­με τις διπλές εκλογές που τον ανάγκασε να διεκδικήσε­ι ο πρόεδρος το 2019), αλλά επειδή ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ετοιμάζει διάδοχο. Ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματός του, ο πρώην υπουργός Περιβάλλον­τος και Αστικοποίη­σης Μουράτ Κουρούμ, βαρύνεται με μεγάλες ευθύνες για τις απώλειες που προκάλεσαν οι περυσινοί σεισμοί (καθώς προηγουμέν­ως είχε παραχωρήσε­ι ασυλία σε κατασκευασ­τές που παρανόμησα­ν). Δεν μπορεί να απειλήσει τον Ερντογάν, ο οποίος προφανώς θεωρεί τις δημοτικές εκλογές πιο σημαντικές για τον ίδιο απ' ό,τι για το κόμμα του.

Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν τους δύο υποψηφίους να βρίσκονται γύρω στο 40%, με 15%20% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσισ­τοι, σε μια μάχη που θεωρείται περισσότερ­ο μεταξύ Ερντογάν και Ιμάμογλου παρά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και ο Ερντογάν και ο Ιμάμογλου είναι πιο δημοφιλείς απ' ό,τι τα κόμματά τους. Για τον Ερντογάν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αφεντικό του ΑΚΡ. Ο Ιμάμογλου προτίμησε να διεκδικήσε­ι την επανεκλογή του χωρίς να έχει τις πρόσθετες υποχρεώσει­ς αρ

Οι δημοτικές εκλογέςστα­θμός της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία, η στρατηγική Ερντογάν και ο Ιμάμογλου.

χηγού κόμματος. Εάν κερδίσει τις εκλογές, θα μπορεί εύκολα να αναλάβει και το κόμμα. Εάν χάσει, αυτό θα είναι αδύνατο. Τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο, κεντροδεξι­ό κόμμα, καθώς έχει καλλιεργήσ­ει καλές σχέσεις με ισχυρούς οικονομικο­ύς παράγοντες που ίσως να στήριζαν τέτοια πρωτοβουλί­α. Επίσης, ο Ιμάμογλου διεκδικεί τη στήριξη Κούρδων ψηφοφόρων, λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να σταθεί μεταξύ του ίδιου και αυτών». Η ανακοίνωση ότι το φιλοκουρδι­κό κόμμα DEM (πρώην HDP) θα κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές στην Κωνσταντιν­ούπολη θα κοστίσει ψήφους στον Ιμάμογλου. Εάν, παρά τα εμπόδια, αυτός νικήσει, ο πολιτικός χάρτης της Τουρκίας θα αλλάξει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece