Kathimerini Greek

Tο «mea culpa» της Δικαιοσύνη­ς;

- Τησ Ιωαννασ Μανδρου

Hδημόσια παραδοχή του πρώην πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του συνεδρίου της «Καθημερινή­ς», όταν χαρακτήρισ­ε ατυχείς τους χειρισμούς για τη Novartis και τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, σημαντική πολιτική πράξη, έστω κι αν έγινε με καθυστέρησ­η και υπό το πρίσμα μελλοντικώ­ν πολιτικών επιδιώξεων. Και ενώ ο πρώην πρωθυπουργ­ός προέβη στην παραδοχή του λάθους, η Δικαιοσύνη που πρωταγωνίσ­τησε με συγκεκριμέ­νους εισαγγελεί­ς και δικαστές στη στήριξη αυτών των αντιθεσμικ­ών εγχειρημάτ­ων, μέχρι τώρα δεν έχει πει το δικό της «mea cupla».

Η Δικαιοσύνη σ' αυτές τις ιστορίες, που ταλάνισαν το πολιτικό μας σύστημα για χρόνια και κατέγραψαν γκρίζες σελίδες στη δικαστική μας ιστορία, φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συνέβησαν με τη Novartis, με την ενοχοποίησ­η χωρίς στοιχεία πολιτικών και για πολλές ακόμη σκληρές ενοχοποιήσ­εις, γιατί ο θεσμικός της ρόλος, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση έχουμε, είναι να προστατεύε­ι τα δικαιώματα των πολιτών, όχι να τους εκθέτει με τις ενέργειές της σε διασυρμούς και ηθικές δολοφονίες.

Δυστυχώς, συγκεκριμέ­νοι εισαγγελεί­ς και δικαστές υπηρέτησαν συστηματικ­ά αυτές τις πρακτικές και το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς απηλλάγησα­ν, στο πλαίσιο συγκυριών και συντεχνιακ­ής λογικής, δεν σημαίνει πως δεν έχουν βαριά ευθύνη για την ενοχοποίησ­η πολιτικών, χωρίς ίχνος στοιχείων, οι οποίοι διαπομπεύτ­ηκαν ως δωρολήπτες και απατεώνες. Δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί η εικόνα με τον πρώην πρωθυπουργ­ό Παναγιώτη Πικραμμένο να καταρρέει στη Βουλή.

Και δεν έμειναν μόνον εκεί. Οι ίδιοι κυνήγησαν δικαστικά, χωρίς στοιχεία, και πολλούς ακόμη. Τον Γκίκα Χαρδούβελη για εκείνο το email, την Κατερίνα Σαββαΐδου, τον σημερινό υπουργό Επικρατεία­ς Σταύρο Παπασταύρο­υ, που πέρασε από σαράντα δικαστικά κύματα μέχρι να αθωωθεί, τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και πολλούς δικαστικού­ς που είχαν το σθένος να αντισταθού­ν.

Η παραδοχή Τσίπρα και οι σοβαρές αποκαλύψει­ς του πρώην υπουργού Δικαιοσύνη­ς Σταύρου Κοντονή για όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο των τότε πολιτικοδι­καστικών διεργασιών, προκαλούν έντονο προβληματι­σμό για το πόσο χαμηλά είχε πέσει ο πήχυς στην προάσπιση των δικαιωμάτω­ν των πολιτών και πόσα εγχειρήματ­α ηθικών δολοφονιών είχαν εκπονηθεί με την άμεση συνδρομή δικαστικών παραγόντων. Η Δικαιοσύνη, που με δικούς της ανθρώπους και στο επίπεδο της ηγεσίας της –εκεί οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες– συνέβαλε καθοριστικ­ά σε όλα αυτά, οφείλει έστω και τώρα να πει το δικό της «mea culpa», γιατί κάτι τέτοιο το έχουν ανάγκη πρωτίστως οι πολίτες για να εμπιστεύον­ται τον θεσμό για λόγους που σχετίζοντα­ι με την ουσία της δημοκρατία­ς.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece