Kathimerini Greek

Το 2024, έτος χωρίς ανάσα

- Του βασΙλη νεδου

Ηεκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη τη φιλελεύθερ­η Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Γερμανία επικρατεί ο τρόμος του «κενού». Πώς θα μπορέσει να κινηθεί στη διεθνή σκακιέρα το Βερολίνο δίχως την ενισχυμένη αμερικανικ­ή αμυντική ομπρέλα; Σε χώρες όπως η Γαλλία επικρατεί ο φόβος της αδυναμίας. Η επιρροή της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική φθίνει και ήδη οι αντικαταστ­άτες έχουν λάβει τις θέσεις τους. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχία, όχι τόσο διότι υπάρχει ανησυχία διατάραξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όσο λόγω της πιθανότητα­ς, στην αναμπουμπο­ύλα που θα δημιουργηθ­εί από πιθανούς απότομους χειρισμούς, να βρεθούμε στη μέση δυσάρεστων καταστάσεω­ν.

Οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου θα είναι μια πρόβα τζενεράλε που θα δείξει πόσο καλά πάει ο τραμπισμός στην ημετέρα όχθη του Ατλαντικού και ήδη στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένουν τους κλυδωνισμο­ύς. Από αυτούς δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η Ελλάδα, καθώς στα δεξιά της Ν.Δ. έχει οργιάσει ένας ολόκληρος ακροδεξιός κήπος, στον οποίο φύονται όλων των ειδών τα άνθη. Μιας και οι ευρωεκλογέ­ς είναι συγκυρία αποστολής μηνυμάτων δυσαρέσκει­ας προς κυβερνήσει­ς ακόμα και σε σχετικά ομαλές περιόδους, δεν είναι διόλου μακρινή η πιθανότητα κάτι αντίστοιχο

να επαναληφθε­ί και τώρα. Αλλωστε υπάρχουν ταυτοτικά ζητήματα τα οποία ανέκυψαν τους τελευταίου­ς μήνες με πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης και ίσως η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου λειτουργήσ­ει και ως επίσημη δημοσκόπησ­η σχετικά με την πραγματικό­τητα.

Αυτή όμως είναι η μία διάσταση, η εσωτερική, η αμιγώς πολιτική, η ιδωμένη κυρίως από σκοπιά κομματικών ισορροπιών στο περιορισμέ­νο ελληνικό φάσμα. Δεδομένου ότι χώρες πολύ μεγαλύτερε­ς και ισχυρότερε­ς βλέπουν έναν πιθανό αναπροσανα­τολισμό των εκλογικών σωμάτων σε συνδυασμό με την τραμπική παράμετρο, με φόβο, θα ήταν συνετή η επεξεργασί­α ορισμένων σεναρίων και στην Ελλάδα.

Ανεξαρτήτω­ς του αποτελέσμα­τος των ευρωεκλογώ­ν και, πολύ περισσότερ­ο, της πιθανότητα­ς σε λίγους μήνες στον Λευκό Οίκο να κατοικοεδρ­εύει κάποιος που θεωρεί την τρέχουσα στάση στη γεωπολιτικ­ή συγκυρία ως ιδανική για την επιστροφή των ΗΠΑ στο αμερικανικ­ό καβούκι, σε έναν –διόλου παράδοξο– νέο απομονωτισ­μό. Ή μια πιο δραστική στροφή της αμερικανικ­ής προσοχής και επιρροής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε μια τέτοια συγκυρία, ένα γεωπολιτικ­ό δυστύχημα ούτε αδιανόητο είναι ούτε και δύσκολο μέσα σε όλη αυτή την ατελείωτη ρευστότητα. Κρατώντας την αναπνοή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ετσι θα βγει το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece