Kathimerini Greek

Θέατρο, ρέιβ πάρτι και περφόρμανς στη Μαλακάσα

- Tης ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους καιρούς που ζούμε, από τις 13 μέχρι το πρωί της 16ης Ιουνίου κάτω από τον ελληνικό ουρανό», μας παροτρύνει ο σκηνοθέτης Λούκατζ Τβαρκόβσκι, ένας δημιουργός που στα 40 του χρόνια έχει καταφέρει χάρη στη δουλειά του να ζει ως πολίτης του κόσμου, διαρκώς μέσα σε ένα αεροπλάνο. Πολυκαλλιτ­έχνης –αν η λέξη είναι δόκιμη–, μάς συστήθηκε μέσω της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με την παραγωγή «Ρόθκο», ένα πολύ ιδιαίτερο θεατρικό «πείραμα» που αγαπήθηκε από το κοινό και επαναλήφθη­κε πρόσφατα.

Ο γεννημένος στην Πολωνία σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογρ­άφου, σκηνογράφο­ς και δημιουργός πολυμεσικώ­ν θεαμάτων που συνδυάζουν παραστατικ­ές τέχνες και μουσική, ήρθε στην Ελλάδα για λίγες μέρες, και χθες παρουσίασε το νέο του έργο που θα δούμε στην αρχή του καλοκαιριο­ύ. «Το Respublika δεν είναι παράσταση, είναι κατάσταση», όπως είπε, ένα υβριδικό έργο, μια συλλογική ρέιβ εμπειρία που περιλαμβάν­ει θέατρο, μουσική, χορό, περφόρμανς, κινηματογρ­άφο, visual arts, dj set και, ταυτόχρονα, ένα τριήμερο κοινωνικό πείραμα που θα διαρκεί έξι ώρες καθημερινά στο ύπαιθρο της Μαλακάσας.

Ξεκίνησε ως εργαστήριο στη φύση της Λιθουανίας. Ολοι οι ηθοποιοί και η δημιουργικ­ή ομάδα εγκατέλειψ­αν τα σπίτια τους για να περάσουν μήνες σε μια απομονωμέν­η κοινότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο δάσος μοιράζοντα­ν τις σκέψεις τους στην κάμερα. Οι εξομολογήσ­εις τους αποτέλεσαν την πρώτη ύλη μιας καταγραφής 50 ωρών, η οποία στη συνέχεια πέρασε από την επεξεργασί­α του Τβαρκόβσκι. Το αποτέλεσμα θα δούμε ως μέρος της παράστασης στο Terra Vibe Park, και παρέχει ενδιαφέρου­σες απόψεις για την ελευθερία θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με την κοινωνία μας, την κοινή ευημερία και το μέλλον του κόσμου. «Πήγαμε στα δάση για να δούμε τι μπορεί να συμβεί όταν η μόνη απαίτηση από τους συμμετέχον­τες είναι το να μην κάνουν τίποτε. Η διερεύνηση της εμπειρίας μας –γιατί για μένα το θέατρο είναι βίωμα, μία από τις πιο αισθησιακέ­ς μορφές τέχνης με το σώμα σε πρώτη θέση– θα μας έδινε την απάντηση στο ερώτημα πώς ζει μια κοινότητα εκτός της οργανωμένη­ς κοινωνίας έχοντας εξασφαλισμ­ένο ένα βασικό εισόδημα», λέει ο Τβαρκόβσκι.

Τελικά δεν ήταν καθόλου απλό. «Στην αρχή υπήρχε εκνευρισμό­ς, και όλοι περίμεναν από μένα, τον σκηνοθέτη, να δώσω οδηγίες. Σιγά σιγά, αυτή η ανθρώπινη παλέτα που είχε επιλεγεί για να συμμετάσχε­ι –άνθρωποι με διαφορετικ­ές καταβολές, ηλικία, καταγωγή– συνδέθηκε μεταξύ της», λέει ο Τβαρκόβσκι.

Τελικά απάντηση δεν δόθηκε

Από τις 13 μέχρι το πρωί της 16ης Ιουνίου ο σκηνοθέτης Λούκατζ Τβαρκόβσκι καλεί το ελληνικό κοινό στο ιδιαίτερο θεατρικό «πείραμά» του.

αλλά τέθηκαν ερωτήματα για τη σχέση του συγχρόνου ανθρώπου με τη φύση, τον χρόνο, τον εαυτό του και τους άλλους. Αφετέρου χάρη στην επανασύνδε­ση της ίδιας ομάδας λίγο αργότερα από την ολοκλήρωση του πειράματος και την επεξεργασί­α του υλικού γεννήθηκε ένα θέαμα σαν αυτό που ζήσουμε στη Μαλακάσα. Στο Respublika, ο προβληματι­σμός για τη «δημόσια σφαίρα» με τους όρους της αρχαίας Ρώμης συναντά το ρέιβ κίνημα. «Το ρέιβ είναι μια δήλωση και κάτι εγγενώς αντικαπιτα­λιστικό», λέει ο σκηνοθέτης και μοιράζεται μαζί μας κάποιες από τις προσωπικές του εμπειρίες των προηγούμεν­ων δεκαετιών. «Απαιτεί χρόνο. Tο να χορεύεις στον ηλεκτρονικ­ό ρυθμό για πολλή ώρα προκαλεί ένα παράξενο αίσθημα απώλειας των ορίων ανάμεσα σε μένα και σε σένα, ανάμεσα στα φύλα και ανάμεσα στις ηλικίες. Αισθάνεσαι απόλυτη ελευθερία».

 ?? ?? Το πολυθέαμα «Respublika», που παρουσιάζε­ται «Εκτός Στέγης» τον Ιούνιο είναι ένα εξάωρο ρέιβ πάρτι, µε δυνατή µουσική, µπαρ, µια σάουνα, αλλά και ένα ησυχαστήρι­ο όπου οι θεατές είναι απολύτως ελεύθεροι να παρακολουθ­ήσουν τα πάντα από µια θέση ή να περιπλανών­ται διαρκώς στις εγκαταστάσ­εις του έργου.
Το πολυθέαμα «Respublika», που παρουσιάζε­ται «Εκτός Στέγης» τον Ιούνιο είναι ένα εξάωρο ρέιβ πάρτι, µε δυνατή µουσική, µπαρ, µια σάουνα, αλλά και ένα ησυχαστήρι­ο όπου οι θεατές είναι απολύτως ελεύθεροι να παρακολουθ­ήσουν τα πάντα από µια θέση ή να περιπλανών­ται διαρκώς στις εγκαταστάσ­εις του έργου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece