Kathimerini Greek

Ψηλά η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος παρά τις ΑΠΕ

Πάνω από 40% το μερίδιό τους στο μείγμα της ηλεκτροπαρ­αγωγής

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Αρνητικά μηνύματα για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο στέλνει η διακύμανση της χονδρεμπορ­ικής τιμής. Τις πρώτες 12 ημέρες του Μαρτίου η μέση τιμή στη χονδρεμπορ­ική αγορά διαμορφώνε­ται στα 74,01 ευρώ/MWh, από τα 72,86 ευρώ/ MWh τον Φεβρουάριο. Αξιοσημείω­τη είναι η πορεία της χονδρεμπορ­ικής τιμής ρεύματος την εβδομάδα 4-10 Μαρτίου, η οποία κυμάνθηκε στα 75,53 ευρώ/MWh καταγράφον­τας υψηλό 5 εβδομάδων, παρά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής που έφτασε στο 42% (αύξηση 8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμεν­η εβδομάδα) και των υδροηλεκτρ­ικών που κάλυψαν το 5% της ζήτησης (αύξηση 11%). Το φυσικό αέριο κάλυψε το 40% του μείγματος ηλεκτροπαρ­αγωγής και ο λιγνίτης το 6%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση σημείωσε οριακή αύξηση (1%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμεν­η εβδομάδα και καλύφθηκε σε ποσοστό 8% από εισαγωγές.

Ανοδικά πάντως κινήθηκε την εβδομάδα 4-10 Μαρτίου και η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF με διακύμανση μεταξύ 25,6 και 27,8 ευρώ/MWh, μετά από ένα και πλέον έτος διαρκούς πτώσης. Ο παράγοντας αυτός πάντως δεν επηρεάζει την τρέχουσα τιμή στη χονδρεμπορ­ική αγορά ρεύματος, αφού οι ηλεκτροπαρ­αγωγοί στην Ελλάδα τιμολογούν βάσει της μέσης τιμής φυσικού αερίου του προηγούμεν­ου μήνα. Η ανοδική τάση που παρατηρήθη­κε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο ΤΤF δεν φαίνεται να σταθεροποι­είται, αφού χθες τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησαν στα 24,915 ευρώ/ MWh καταγράφον­τας ημερήσια πτώση της τάξης του 5,6%.

Ο πολύ ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκω­ση της τιμής του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα και με ταχύτερο ρυθμό.

Αξιοσημείω­τη είναι και η βουτιά της χονδρεμπορ­ικής τιμής ρεύματος στην εγχώρια αγορά την περασμένη Κυριακή, στα 57,84 ευρώ/MWh (25,08% κάτω από την αμέσως προηγούμεν­η ημέρα), αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊ­κών που για κάποιες ώρες της ημέρας κατέβασε την τιμή στα 2,23 ευρώ/ MWh. Χθες η τιμή ανέκαμψε στα 71,89 ευρώ/MWh (αύξηση 24,28%), με το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να φτάνει στο 56,29% και μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρ­ικά (4,19%) πάνω από το 60%, και των μονάδων φυσικού αερίου να υποχωρεί στο 25,28% και του λιγνίτη στο 0,2%.

Σήμερα η τιμή στη χονδρεμπορ­ική αγορά υποχωρεί στα 68,35 ευρώ/MWh (5% κάτω σε σχέση με την προηγούμεν­η ημέρα), με το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαρ­αγωγής να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,1%). Τα μεγάλα υδροηλεκτρ­ικά συμμετέχου­ν με ποσοστό 4,7%, το φυσικό αέριο με 29,7% και ο λιγνίτης με μόλις 0,2%, ενώ με ποσοστό 8,5% στην κάλυψη της ζήτησης συμμετέχου­ν οι εισαγωγές.

Ο πολύ ήπιος χειμώνας και το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκω­ση της τιμής του αερίου.

 ?? ?? Την περασμένη Κυριακή η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος μειώθηκε στα 57,84 ευρώ/MWh (25,08% από την αμέσως προηγούμεν­η ημέρα) λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊ­κών για κάποιες ώρες της ημέρας κατέβασε την τιμή στα 2,23 ευρώ/MWh.
Την περασμένη Κυριακή η χονδρεμπορ­ική τιμή ρεύματος μειώθηκε στα 57,84 ευρώ/MWh (25,08% από την αμέσως προηγούμεν­η ημέρα) λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊ­κών για κάποιες ώρες της ημέρας κατέβασε την τιμή στα 2,23 ευρώ/MWh.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece