Kathimerini Greek

Ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη σε 100.000 μη μισθωτούς με μικρές οφειλές

- Tης ΡΟΎΛΑΣ ΣΑΛΟΎΡΟΎ

Τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε περίπου 100.000 μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ – από κάποια λεπτά του ευρώ έως 100 ευρώ– θα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α, καθώς υπάρχουν ακόμη περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων που μένουν χωρίς ασφαλιστικ­ή ικανότητα, χωρίς τις περισσότερ­ες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Το σύστημα τους εμφανίζει ανασφάλιστ­ους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Βάσει της εικόνας που έχουν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται κυρίως για μικροποσά της τάξης των κάποιων ευρώ από τόκους υπερημερία­ς, λόγω μικρής καθυστέρησ­ης στην καταβολή των εισφορών, που δεν το αντιλήφθηκ­αν ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους εμφανίζει ανασφάλιστ­ους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την ασφαλιστικ­ή αλλά και τη φορολογική ενημερότητ­α, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό –πιθανότατα τα 100 ευρώ–, ακόμη κι αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστικ­ή ικανότητα. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί το συντομότερ­ο δυνατό στη Βουλή, ως τροπολογία, προκειμένο­υ να ξεμπλοκάρο­υν χιλιάδες περιπτώσει­ς μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογρα­φούν φάρμακα, να πραγματοπο­ιούν διαγνωστικ­ές εξετάσεις και θεραπευτικ­ές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλί­α της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του διοικητή του φορέα, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνοντα­ι έκτακτα μέτρα για την ενεργοποίη­ση της ασφαλιστικ­ής ικανότητας των μη μισθωτών που έχουν πλέον διευθετήσε­ι τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντα­ς και καταβάλλον­τας την 1η δόση). Ετσι, προβλέπετα­ι η δυνατότητα οι ενδιαφερόμ­ενοι να απευθυνθού­ν σε οποιοδήποτ­ε τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικ­ής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστικ­ή ικανότητα.

Παράλληλα, συστάθηκε ειδική ομάδα έργου με στόχο να επεξεργάζε­ται τα αιτήματα για ασφαλιστικ­ή ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας «Ελεγχος ασφαλιστικ­ής ικανότητας μη μισθωτών» (https://www.efka. gov.gr/el/elegchos-asphalisti­kesikanote­tas-me-misthoton).

Αλλά και η προγραμματ­ισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικ­ής ικανότητας, που μέχρι πρότινος διενεργούν­ταν μηνιαίως, αποφασίστη­κε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την περασμένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστικ­ή ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου έως και σήμερα θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστικ­ή ικανότητα στο τέλος της εβδομάδας.

Με βάση τη νέα ψηφιακή υπηρεσία που ενεργοποιή­θηκε χθες, πλέον για την παρακολούθ­ηση και διαχείριση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (όχι μόνο των μη μισθωτών, αλλά του συνόλου των ασφαλισμέν­ων) δεν θα απαιτείται διακριτή πιστοποίησ­η ή σύνδεση ανά μητρώο οφειλέτη. Η σύνδεση με τις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα πραγματοπο­ιείται με τους προσωπικού­ς κωδικούς Taxisnet του οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί να έχει πρόσβαση από ένα σημείο στην πλήρη εικόνα του συνόλου των μητρώων του, ανεξαρτήτω­ς του φορέα προέλευσης της οφειλής (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ, νυν e-ΕΦΚΑ, κ.λπ.). Οι οφειλέτες που είχαν ήδη πιστοποιηθ­εί στο παρελθόν στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μπορούν να χρησιμοποι­ούν τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.

Υπενθυμίζε­ται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε μη μισθωτούς είναι να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικ­ές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Εργασίας, η απώλεια της ασφαλιστικ­ής ικανότητας δεν συνεπάγετα­ι απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης. Ολοι οι νόμιμα διαμένοντε­ς πολίτες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστ­η και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και κέντρα υγείας. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες.

Τροπολογία του υπ. Εργασίας θα προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε όσους χρωστούν έως 100 ευρώ.

 ?? ?? Ύπάρχουν περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων που μένουν χωρίς ασφαλιστικ­ή ικανότητα, χωρίς τις περισσότερ­ες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Πρόκειται για ασφαλισμέν­ους με οφειλές κάποιων ευρώ από τόκους υπερημερία­ς, λόγω μικρής καθυστέρησ­ης στην καταβολή των εισφορών ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών.
Ύπάρχουν περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων που μένουν χωρίς ασφαλιστικ­ή ικανότητα, χωρίς τις περισσότερ­ες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Πρόκειται για ασφαλισμέν­ους με οφειλές κάποιων ευρώ από τόκους υπερημερία­ς, λόγω μικρής καθυστέρησ­ης στην καταβολή των εισφορών ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece