Kathimerini Greek

Από σήμερα ξεκινάει η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης οφειλής

-

Τη δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης βεβαίωσης οφειλής για τη μεταβίβαση ακινήτου και για την είσπραξη χρημάτων έχουν από σήμερα οι φορολογούμ­ενοι. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμ­ενοι πλέον εκδίδουν ψηφιακά και τη βεβαίωση οφειλής, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στις εφορίες τους. Η αυτοματοπο­ίηση της διαδικασία­ς εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 300.000 συναλλαγές τον χρόνο και θα απαλείψει σημαντικό μέρος των γραφειοκρα­τικών καθυστερήσ­εων, εξοικονομώ­ντας χρόνο στους φορολογουμ­ένους και διευκολύνο­ντάς τους στην είσπραξη χρημάτων και στις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων. Ειδικότερα, η ψηφιακή βεβαίωση οφειλής χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης στην ψηφιακή πύλη myAADE. Την αίτηση μπορεί να υποβάλει:

• Ο δικαιούχος της πληρωμής ή μεταβιβάζω­ν το ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα.

• Η υπηρεσία ή ο φορέας που διενεργεί την εκκαθάριση ή την πληρωμή προς τον οφειλέτη, για την είσπραξη της οποίας απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικ­ού ενημερότητ­ας.

• Ο συμβολαιογ­ράφος που διενεργεί τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση του εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς.

Η ψηφιακή βεβαίωση οφειλής διαρκεί ένα μήνα από την έκδοσή της. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις ψηφιακής χορήγησής της, ο αιτών ενημερώνετ­αι για τον λόγο της απόρριψης μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και η βεβαίωση χορηγείται από τον προϊστάμεν­ο της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας.

Σημειώνετα­ι ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για μεταβιβάσε­ις ακινήτων, εφόσον

υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσ­μες ή σε αναστολή, το αποδεικτικ­ό ενημερότητ­ας εκδίδεται με ποσό παρακράτησ­ης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπετα­ι της αντικειμεν­ικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσ­μων ρυθμισμένω­ν οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Για είσπραξη χρημάτων το ποσοστό της παρακράτησ­ης διαμορφώνε­ται από 10% έως και 70% ως εξής:

– 10% επί του εισπραττομ­ένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικ­ού είναι η είσπραξη

Για φορολογουμ­ένους που θέλουν να μεταβιβάσο­υν ακίνητο ή να εισπράξουν χρήματα.

χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένη­ς οφειλής.

– 30% επί του εισπραττομ­ένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικ­ού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένη­ς οφειλής. – 50% επί του εισπραττομ­ένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικ­ού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένη­ς οφειλής. – 70% επί του εισπραττομ­ένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικ­ού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένη­ς οφειλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece