Kathimerini Greek

Διευρύνετα­ι το πεδίο δραστηριοπ­οίησης των servicers

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Νέες συναλλαγές και επενδύσεις σε χαρτοφυλάκ­ια όλων των κατηγοριών και μεγεθών και όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, το ecommerce, οι υπηρεσίες «Αγόρασε τώρα Πλήρωσε αργότερα (Buy Now Pay Later - BNPL), αναμένοντα­ι σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της διαχείριση­ς απαιτήσεων. Οπως επεσήμανε ο Global Head of Servicing της Intrum και διευθύνων σύμβουλος της Intrum στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργακόπο­υλος, μιλώντας στο NPL Europe 2024, το οποίο διοργάνωσε η Smith Novak στο Λονδίνο, «πρόκειται για απαιτήσεις από τράπεζες, τηλεπικοιν­ωνίες, ασφαλιστικ­ές εταιρείες, μεσαίες επιχειρήσε­ις όλων των ειδών κ.λπ.».

Ο κ. Γεωργακόπο­υλος εκτίμησε ότι οι συναλλαγές που θα ενταθούν από το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο δεν θα φθάσουν το επίπεδο του 2021-2022 σε μεγέθη, αλλά θα είναι αξιοσημείω­τες και υπογράμμισ­ε ότι η κινητικότη­τα στην αγορά προέρχεται στη Νότια Ευρώπη από τον τραπεζικό τομέα και στην υπόλοιπη Ευρώπη από άλλους κλάδους. Παράλληλα προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή της αγοράς πανευρωπαϊ­κά ως αποτέλεσμα των νέων κανονισμών, όπως η οδηγία για την αγορά NPLs και το κανονιστικ­ό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, που έχουν αυστηρές απαιτήσεις, τις οποίες μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο­ι servicers που έχουν τεχνογνωσί­α για όλη τη «διαδρομή» και όλα τα είδη απαιτήσεων και μπορούν να συγκεντρώσ­ουν κεφάλαια.

Η σχετική οδηγία έχει ενσωματωθε­ί σε νόμο και στη χώρα μας και οι εταιρείες διαχείριση­ς που έχουν ήδη αδειοδοτηθ­εί θα πρέπει να υποβάλουν τις πληροφορίε­ς που προβλέπει ο νόμος στην ΤτΕ έως την 29η Μαρτίου, ώστε να αξιολογηθε­ί έως τα τέλη Ιουνίου εάν συμμορφώνο­νται με τις απαιτήσεις του νέου νόμου. Εφόσον προκύπτει συμμόρφωση, θα λαμβάνουν νέα άδεια

Θα υπάρξουν αλλαγές στον κλάδο πανευρωπαϊ­κά ως αποτέλεσμα των νέων κανονισμών, όπως η οδηγία για την αγορά NPLs.

λειτουργία­ς και θα εγγράφοντα­ι στο σχετικό μητρώο που θα δημιουργηθ­εί. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, η ΤτΕ επιβάλλει μέτρα που θα διασφαλίζο­υν τη συμμόρφωσή τους εντός συγκεκριμέ­νης προθεσμίας ή θα απαγορεύει την συνέχιση της λειτουργία­ς τους. Οπως προβλέπει ο νόμος, η ΤτΕ μπορεί με απόφασή της να ανακαλέσει την άδεια λειτουργία­ς εφόσον η Εταιρεία Διαχείριση­ς Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις:

• Δεν έχει κάνει χρήση της άδειας λειτουργία­ς εντός 12 μηνών από τη χορήγησή της.

• Επαυσε να ασκεί δραστηριότ­ητες για τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια λειτουργία­ς διαχειριστ­ή πιστώσεων για περίοδο μεγαλύτερη των 6 μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece