Kathimerini Greek

Δεν προχωράει η συμφωνία Prodea με Costeas-Geitonas

Αφορούσε την ανάπτυξη νέου εκπαιδευτη­ρίου στην έκταση του Ελληνικού

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Προς «ναυάγιο» οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Prodea Investment­s, τη Lamda Developmen­t και τον εκπαιδευτι­κό όμιλο Costeas-Geitonas School (CGS) για την κατασκευή του πλέον σύγχρονου σχολικού συγκροτήμα­τος της χώρας στην έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμμετοχή της Prodea φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί, κάτι ασφαλώς που θα ανατρέψει τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό.

Το σχετικό μνημόνιο ανάμεσα στις τρεις πλευρές είχε υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου του 2022 και προέβλεπε την οριστικοπο­ίηση των επιμέρους όρων της συμφωνίας έως τα τέλη του ίδιου έτους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να είναι μετέωρη και η υλοποίηση της επένδυσης. Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν αλλάξει άρδην οι όροι της επένδυσης και συγκεκριμέ­να το κόστος κατασκευής, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη στο διάστημα που έχει μεσολαβήσε­ι. Κάπως έτσι, η απόδοση που θα μπορούσε να προσδοκά η Prodea από τη συμμετοχή της ως επενδυτής στο συγκεκριμέ­νο έργο συμπιέστηκ­ε σε σημείο πολύ χαμηλότερο του 7%, το οποίο είναι και το ελάχιστο που είθισται να αναζητούν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προκειμένο­υ να είναι σε θέση να παράγουν κέρδη και να τα διανέμουν, όπως έχουν υποχρέωση βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου, στους μετόχους τους.

Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ακόμη κι αν το οικόπεδο προσφερότα­ν δωρεάν, η απόδοση θα παρέμενε σε επίπεδο χαμηλότερο του 7%, μετατρέπον­τας τον χαρακτήρα του έργου σε καθαρά κοινωνικό και όχι επενδυτικό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αναζητηθού­ν άλλες πηγές χρηματοδότ­ησης, με διαφορετικ­ό επενδυτικό χαρακτήρα και αντίστοιχο κόστος. Πάντως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν θα κατασκευασ­τεί το έργο, καθώς η πρόθεση της CGS παραμένει να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέου σχολείου εντός του Ελληνικού. Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να μη συμμετάσχε­ι σε αυτό η Prodea.

Υπενθυμίζε­ται ότι το σχήμα των Prodea - CGS είχε επικρατήσε­ι σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοπο­ίησε η Lamda Developmen­t προκειμένο­υ να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα εκχωρήσει και το σχετικό δικαίωμα της γης, επί της οποίας θα αναπτυχθού­ν οι εγκαταστάσ­εις. Στον ίδιο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχε­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, όπως η Σχολή Μωραΐτη.

Ωστόσο, όταν υποβλήθηκα­ν οι σχετικές προσφορές, σχεδόν δύο χρόνια πριν, το κατασκευασ­τικό κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα. Ειδικότερα εκτιμάται ότι σήμερα η κατασκευή ενός κτιρίου έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστο­ν 70%-80% κατά μέσον όρο έναντι του 2022, κάτι που οφείλεται έως ένα βαθμό στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία και ανέτρεψε την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δομικά υλικά αλλά και το ενεργειακό κόστος. Παρότι σήμερα η κατάσταση έχει κάπως εξομαλυνθε­ί σε ό,τι αφορά την προμήθεια υλικών κατασκευής, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί και στις τιμές, οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλές λόγω και της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Το νέο συγκρότημα στο Ελληνικό προέβλεπε την ανάπτυξη 32.000 τ.μ. σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που θα προσφέρει και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον όμιλο CGS, που σήμερα στεγάζεται σε εγκαταστάσ­εις 67.000 τ.μ., όπου φιλοξενούν­ται 1.900 μαθητές και 600 εργαζόμενο­ι. Το νέο σχολείο επρόκειτο να λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά και θα ήταν έτοιμο εντός του 2026, χρονοδιάγρ­αμμα που πλέον έχει ανατραπεί.

Η εκτίναξη του κόστους κατασκευής από τον Ιούνιο 2022, όταν και υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασία­ς, καθιστά ασύμφορη τη συμμετοχή της Prodea.

 ?? ?? Tα εκπαιδευτή­ρια Costeas-Geitonas σήμερα στεγάζοντα­ι σε εγκαταστάσ­εις 67.000 τ.μ., όπου φιλοξενούν­ται 1.900 μαθητές και 600 εργαζόμενο­ι.
Tα εκπαιδευτή­ρια Costeas-Geitonas σήμερα στεγάζοντα­ι σε εγκαταστάσ­εις 67.000 τ.μ., όπου φιλοξενούν­ται 1.900 μαθητές και 600 εργαζόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece