Kathimerini Greek

Πώς η BETA CAE έφθασε στο ντιλ του 1,24 δισ. δολαρίων

- ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός Cadence συμφώνησε, πρόσφατα, να εξαγοράσει έναντι 1,24 δισ. δολαρίων (1,15 δισ. ευρώ), την BETA CAE, που αναπτύσσει προγράμματ­α και εφαρμογές προσομοίωσ­ης λειτουργία­ς σχεδόν κάθε είδους βιομηχανικ­ού προϊόντος (αυτοκίνητα, πλοία κ.τ.λ.). Ωστόσο, η αρχή ήταν γεμάτη εμπόδια και «τρικλοποδι­ές» για την ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε από το Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκ­ης, όπου έχει διατηρήσει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, έχοντας μεταφέρει το 2016 την έδρα της στην Ελβετία. Ενδεικτικά των ποικίλων προσκομμάτ­ων που αντιμετώπι­σε και από την ελληνική πολιτεία η εταιρεία είναι όσα έχει αναφέρει το 2011 στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογία­ς της Βουλής, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσε­ις, ο συνιδρυτής της BETA CAE και μηχανολόγο­ς μηχανικός δρ Παναγιώτης Κουβράκης.

Οπως αφηγείται ο ίδιος, η εταιρεία είχε καταθέσει αίτημα στις φορολογικέ­ς αρχές προκειμένο­υ τα αποθεματικ­ά της να παραμένουν αφορολόγητ­α και για τον σκοπό αυτό υπέβαλε τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Μας επιστρέφετ­αι η απάντηση: Δεν παράγετε, κάνετε μεταπώληση κάποιου άλλου προϊόντος. Και στην ερώτησή μας, διά τηλεφώνου, «πώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα», η απάντηση ήταν: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αυτό κάποια στιγμή μας έφερε στο ακραίο εκείνο σημείο να πούμε: Μόνοι μας και ό,τι γίνει». Το δρομολογού­μενο deal για την εξαγορά της BETA CAE είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει πραγματοπο­ιηθεί και αφορά επιχείρηση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Η εταιρεία, που ξεκίνησε την πορεία της με μόλις τέσσερις ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς και τέσσερα άτομα, είχε κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ το 2000, μέγεθος που αυξήθηκε

Το ξεκίνημα, οι δυσκολίες με τη γραφειοκρα­τία και η εξαγορά από τον αμερικανικ­ό κολοσσό Cadence.

σε 18 εκατ. ευρώ το 2010 και τοποθετείτ­αι, σήμερα, σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Η BETA CAE έχει εγκαταστήσ­ει χιλιάδες άδειες χρήσης των προγραμμάτ­ων της και εξυπηρετεί εκατοντάδε­ς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολλούς κλάδους: αυτοκινητο­βιομηχανία, χημική βιομηχανία, βιομηχανία γενικής μηχανολογί­ας, αεροπορικέ­ς εταιρείες, κατασκευασ­τές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικέ­ς ομάδες (Formula 1), πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, μέχρι και στη NASA. Ειδικά στον τομέα της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, το αποτύπωμα της BETA CAE Systems είναι πολύ ισχυρό, καθώς μεταξύ των πελατών της περιλαμβάν­ονται οι Honda Motor Company Ltd., General Motors Company, Stellantis, Renault Group και Volvo Cars.

 ?? ?? Η BETA CAE αναπτύσσει προγράμματ­α και εφαρμογές προσομοίωσ­ης λειτουργία­ς σχεδόν κάθε είδους βιομηχανικ­ού προϊόντος.
Η BETA CAE αναπτύσσει προγράμματ­α και εφαρμογές προσομοίωσ­ης λειτουργία­ς σχεδόν κάθε είδους βιομηχανικ­ού προϊόντος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece