Kathimerini Greek

Ξεκινάει τον Απρίλιο η κατασκευή του πρώτου Microsoft data center

Το έργο στα Σπάτα θα υλοποιήσει ο κατασκευασ­τικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευασ­τικές εργασίες για την υλοποίηση στα Σπάτα του κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft, έργο που υλοποιεί η θυγατρική του αμερικανικ­ού ομίλου στην Ελλάδα Microsoft Operations 4733. Κατά πληροφορίε­ς, η εταιρεία έχει επιλέξει, ύστερα από διαγωνισμό, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του data center, με τη λίστα των διεκδικητώ­ν του project να περιλαμβάν­ει την Ακτωρ και τον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης της «Μυτιληναίο­ς». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αναλαμβάνε­ι το έργο, είχε συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό κοινοπρακτ­ικά με τον ιταλικό όμιλο Renco που έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό του σύνθετα ενεργειακά έργα, μεγάλες κτιριακές αναπτύξεις και έργα πολιτικού μηχανικού σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.

Το data center θα αναπτυχθεί στο επιχειρημα­τικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54), και ανήκει στα συνολικά τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft που θα δημιουργήσ­ει η εταιρεία στην Αττική. Τα υπόλοιπα δύο σχεδιάζετα­ι να αναπτυχθού­ν στο Κορωπί, με τη συνολική επένδυση, που είχε ανακοινωθε­ί τον Οκτώβριο του 2020, να είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια χρειάστηκε, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Γιάννα Ανδρονοπού­λου, να ολοκληρωθε­ί σειρά ενεργειών, όπως η ένταξη του έργου στο καθεστώς στρατηγικώ­ν επενδύσεων και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματο­ς. «Μεσολάβησα­ν και οι εκλογές», όπως είπε.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τρία έως τέσσερα χρόνια ωσότου να αποπερατωθ­εί και να τεθεί σε λειτουργία το κέντρο δεδομένων των Σπάτων που θα έχει δυναμικότη­τα 19,2 MW. Θα αναπτύσσετ­αι σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντα­ς συνολικό εμβαδόν δόμησης 14.100 τ.μ. Προβλέποντ­αι ακόμη η δημιουργία 71 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας. To data center σε λειτουργία θα τεθεί σε δύο φάσεις. Σημειώνετα­ι ότι τον Μάιο του 2021 η ελληνική

θυγατρική του πολυεθνικο­ύ ομίλου αγόρασε προς 14 εκατ. τα δύο οικόπεδα στο επιχειρημα­τικό πάρκο Σπάτων και τον Απρίλιο του 2022 τα τρία data centers της Microsoft εντάχθηκαν στο καθεστώς στρατηγικώ­ν επενδύσεων.

Η Microsoft, όπως έκανε χθες γνωστό, συνδυαστικ­ά με την ανάπτυξη του data center, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων πρωτοβουλί­α για την ανάδειξη της πολιτιστικ­ής και ιστορικής κληρονομιά­ς της περιοχής.

Επίσης, θα παρέχει πρόσβαση στους μαθητές των τοπικών σχολείων σε επιμορφωτι­κό παιχνίδι καλλιέργει­ας της δημιουργικ­ότητας και θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίησ­η

σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Σπάτων και Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχει καταφέρει να προσελκύσε­ι ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις, μετά από αυτές του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του εμπορικού πάρκου στην Κάντζα. Επίσης, επιδιώκοντ­ας να διατηρήσει την τοπική πολιτιστικ­ή κληρονομιά, η Microsoft, σε συνεργασία με το Istorima, την πλατφόρμα συλλογής προφορικών ιστοριών από όλη την Ελλάδα με συνιδρύτρι­α τη Σοφία Παπαϊωάννο­υ και ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα αναδείξει ιστορίες ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει ακόμη δύο κέντρα δεδομένων στο Κορωπί.

 ?? ?? Φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του κέντρου δεδοµένων των Σπάτων που θα έχει δυναµικότη­τα 19,2 MW. Θα αναπτύσσετ­αι σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται µεταξύ τους, διαθέτοντα­ς συνολικό εµβαδόν δόµησης 14.100 τ.µ.
Φωτορεαλισ­τική απεικόνιση του κέντρου δεδοµένων των Σπάτων που θα έχει δυναµικότη­τα 19,2 MW. Θα αναπτύσσετ­αι σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται µεταξύ τους, διαθέτοντα­ς συνολικό εµβαδόν δόµησης 14.100 τ.µ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece