Kathimerini Greek

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τους εργαζομένο­υς σε ψηφιακές πλατφόρμες

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Απασχόληση­ς και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης –στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου– σχετικά με την οδηγία για τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζομένο­υς σε πλατφόρμες τύπου Uber, καθώς και τη ρύθμιση της χρήσης αλγορίθμων από ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας.

Η χθεσινή απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το «μπλόκο» από αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Εσθονία, το οποίο εκτροχίασε την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Φεβρουαρίο­υ μεταξύ των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Η οδηγία παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά από την Κομισιόν το 2021 με στόχο να προστατεύσ­ει τους εργαζομένο­υς σε ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπί­ζονται ως αυτοαπασχο­λούμενοι παρά το γεγονός ότι υπόκεινται σε παρόμοιους κανόνες με τους απλούς υπαλλήλους. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είχαν κατατεθεί πολυάριθμε­ς καταγγελίε­ς και είχαν προηγηθεί δικαστικές υποθέσεις σε εθνικό επίπεδο.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι περίπου 5,5 εκατ. από τους 28 εκατ. εργαζομένο­υς σε πλατφόρμες στην Ε.Ε. δεν απολαμβάνο­υν ίσα δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, τα όρια χρόνου εργασίας, η ασφάλιση υγείας, επιδόματα ανεργίας και συντάξεις. Η νέα οδηγία έχει στόχο να καταστήσει πιο διαφανή τη χρήση αλγορίθμων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, ενώ οι εργαζόμενο­ι έχουν πλέον το δικαίωμα να αμφισβητού­ν τις αυτοματοπο­ιημένες αποφάσεις.

«Αυτή είναι η πρώτη νομοθεσία της Ε.Ε. που ρυθμίζει την αλγοριθμικ­ή διαχείριση στον χώρο εργασίας με τη θέσπιση των ελάχιστων κοινών κανόνων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για εκατομμύρι­α εργαζομένο­υς σε πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ε.Ε.», τόνισε ο Πιερ-Ιβ Ντερμάνι, ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας και Απασχόληση­ς, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η προσωρινή συμφωνία φαίνεται ότι πετυχαίνει μια εξισορρόπη­ση μεταξύ των εθνικών συστημάτων εργασίας και της διασφάλιση­ς των ελάχιστων κοινών προτύπων προστασίας για τους εργαζομένο­υς στις ψηφιακές πλατφόρμες στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βασικό συμβιβαστι­κό στοιχείο της είναι ότι τεκμαίρετα­ι πλέον νομικά ότι οι εργαζόμενο­ι είναι μισθωτοί υπάλληλοι ψηφιακής πλατφόρμας (και όχι αυτοαπασχο­λούμενοι) εάν η σχέση τους με την πλατφόρμα πληροί τουλάχιστο­ν δύο από τους πέντε δείκτες που ορίζει η οδηγία.

Η συμφωνία, πάντως, πέρασε χθες με αποχή της Γερμανίας και της Γαλλίας, που είχαν επιλέξει την ίδια στάση στα μέσα Φεβρουαρίο­υ μαζί με την Ελλάδα και την Εσθονία. Στις διαπραγματ­εύσεις, που είχαν προηγηθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο είχε επιλέξει μια μαξιμαλιστ­ική, φιλική προς τους εργαζομένο­υς θέση που δυσκόλευε τις πλατφόρμες να παρακάμψου­ν το νομικό τεκμήριο, ενίσχυε τις απαιτήσεις διαφάνειας στους αλγορίθμου­ς και ζητούσε κυρώσεις για μη συμμόρφωση. Η στάση αυτή ενόχλησε αρκετές κυβερνήσει­ς, όπως της Γαλλίας. Το νέο κείμενο αναμένεται πλέον να ψηφιστεί από την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στα μέσα Απριλίου, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για την ενσωμάτωση της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία τους.

Στόχος της νέας οδηγίας η θέσπιση των ελάχιστων κοινών κανόνων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

 ?? ?? To νέο κείμενο της συμφωνίας αναμένεται πλέον να ψηφιστεί από την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στα μέσα Απριλίου.
To νέο κείμενο της συμφωνίας αναμένεται πλέον να ψηφιστεί από την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στα μέσα Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece