Kathimerini Greek

Unicredit: Είναι πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει πρώτη τα επιτόκια

-

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί την ΕΚΤ μια πιθανή διαφοροποί­ηση από την πολιτική της Fed, σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, εξέφρασε ο οικονομολό­γος της Unicredit, Ερικ Νίλσεν.

Ο επικεφαλής οικονομικό­ς σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ με παράλληλη αύξηση μισθών και δημοσιονομ­ική στήριξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να παραμείνει περιοριστι­κή. Σ' αυτή την περίπτωση οι αξιωματούχ­οι της Ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσο­υν διαφορετικ­ό δρόμο, τόνισε.

«Υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να χρειαστεί να διατηρήσου­ν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά η Ευρώπη όχι», δήλωσε ο Νίλσεν.

Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι μειώσεις θα πραγματοπο­ιηθούν ταυτόχρονα και από τις δύο κεντρικές τράπεζες τον Ιούνιο. Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψη αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι το ίδρυμά της «θα ενεργήσει ανεξάρτητα».

Ο Φινλανδός συνάδελφός της Ολι Ρεν δήλωσε ότι «η ΕΚΤ δεν είναι η 13η ομοσπονδια­κή περιφέρεια της Fed».

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ελευθερία ελιγμών. Ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Allianz, Λούντοβικ Σούμπραν, εκτιμά ότι το σενάριο σύμφωνα με το οποίο τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνου­ν υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης θα μειωθεί, θα ήταν «φρικτό για την ΕΚΤ», διότι «οι κίνδυνοι χρηματοοικ­ονομικών ροών θα είναι πολύ μεγάλοι».

Ο Νίλσεν, αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα είναι πηγή ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής οι συνέπειες της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας. «Ποιος νοιάζεται εάν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρήσει λίγο;», είπε. «Δεν είναι πληθωριστι­κό σε κανέναν μετρήσιμο βαθμό και θα έδινε το σήμα στην αγορά ότι όντως ασκούν νομισματικ­ή πολιτική για λογαριασμό της Ευρωζώνης και δεν ακολουθούν απλά τη Fed, όπως φαίνεται ότι κάνουν. Δεν λέω ότι το κάνουν, αλλά στην πραγματικό­τητα αυτό έχει συμβεί», επισήμανε ο Νίλσεν.

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερ­ο για άλλα πράγματα προς το παρόν, όπως η Μέση Ανατολή, το εμπόριο, η προοπτική εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν και οι αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτά τα προβλήματα με κάνουν να μην κοιμάμαι τη νύχτα», δήλωσε ο Νίλσεν, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και την Goldman Sachs. «Η νομισματικ­ή πολιτική στην Ευρώπη έχει γίνει υπερβολικά περιοριστι­κή, αλλά αυτό είναι το ήσσον ζήτημα μπροστά σε αυτό που πραγματικά βλέπουμε στον κόσμο».

Μπορεί η πολιτική της Fed να πρέπει να παραμείνει περιοριστι­κή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτιμά η ιταλική τράπεζα.

 ?? ?? Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι μειώσεις θα πραγματοπο­ιηθούν ταυτόχρονα από Fed και ΕΚΤ τον Ιούνιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι το ίδρυμά της «θα ενεργήσει ανεξάρτητα».
Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι οι μειώσεις θα πραγματοπο­ιηθούν ταυτόχρονα από Fed και ΕΚΤ τον Ιούνιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πάντως την περασμένη εβδομάδα ότι το ίδρυμά της «θα ενεργήσει ανεξάρτητα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece