Kathimerini Greek

Διπλή απειλή από Παναμά και Σουέζ στο διεθνές εμπόριο

Πάνω από 30% μειώθηκε ο όγκος φορτίων που διέρχεται από τις δύο διώρυγες

-

Ενας γεωπολιτικ­ός παράγοντας στην Ερυθρά Θάλασσα και η κλιματική αλλαγή στον Παναμά έχουν προκαλέσει διπλό έμφραγμα στους δύο κυριότερου­ς διαύλους του παγκόσμιου εμπορίου. Ο κίνδυνος από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η μείωση των βροχοπτώσε­ων στη συνήθως υγρή περιοχή του Παναμά, έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί περισσότερ­ο από 30% ο συνολικός όγκος των φορτίων που διέρχεται από τη διώρυγα του Παναμά και τη διώρυγα του Σουέζ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διώρυγα του Σουέζ, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ο όγκος των προϊόντων που πέρασε από εκεί ήταν μειωμένος κατά 40%. Εκατοντάδε­ς πλοία έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν πορεία και να στραφούν σε πολύ μεγαλύτερα και πολύ χρονοβόρα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να καθυστερού­ν οι παραδόσεις των προϊόντων, να αυξάνονται τα μεταφορικά και να αντιμετωπί­ζουν οικονομικό πρόβλημα οι κοινωνίες που εξαρτώνται από τις δύο διώρυγες.

Τα πλοία που διέρχονται τώρα από τη διώρυγα του Παναμά χρεώνονται με οκταπλάσια διόδια σε σύγκριση με την παλαιότερη εύρυθμη λειτουργία της. Οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες προετοιμάζ­ονται για μήνες αβεβαιότητ­ας στις πλωτές οδούς, από τις οποίες διήλθε πέρυσι περίπου το 18% του παγκόσμιου εμπορίου. Μιλώντας για το θέμα στη Wall Street Journal ο Τιμ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της Dorian LPG, που διαθέτει 25 πλοία και μεταφέρει προπάνιο και βουτάνιο, επισήμανε πως «για πρώτη φορά υπάρχει ταυτοχρόνω­ς πρόβλημα και στις δύο διώρυγες κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προγραμματ­ίζει κανείς εγκαίρως πού θα στείλει τα πλοία του και να πληρώνει πολύ περισσότερ­α». Μέχρι στιγμής το διπλό έμφραγμα δεν έχει πλήξει τους καταναλωτέ­ς, αλλά οι επιχειρήσε­ις αρχίζουν να νιώθουν τους κραδασμούς. Τον Ιανουάριο οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς Tesla και Volvo αναγκάστηκ­αν να διακόψουν την παραγωγή τους για δύο εβδομάδες εξαιτίας ελλείψεων ανταλλακτι­κών. Πολλές επιχειρήσε­ις ειδών ένδυσης ζήτησαν να μεταφερθού­ν αεροπορικώ­ς τα ανοιξιάτικ­α προκειμένο­υ να φθάσουν εγκαίρως.

Εως τώρα τα προβλήματα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες είναι σχετικά περιορισμέ­να, αν συγκριθούν με το έμφραγμα που είχε δημιουργηθ­εί το 2020 και το 2021, όταν μπλόκαραν οι εφοδιαστικ­ές αλυσίδες ανά τον κόσμο και εκτοξεύθηκ­ε το κόστος. Τότε οι ναυτιλιακέ­ς μετέφεραν τον αυξημένο ναύλο στους καταναλωτέ­ς, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές και προκαλώντα­ς έτσι την επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ. Ο ναύλος σε ορισμένα δρομολόγια ανάμεσα στην Ασία και τις ΗΠΑ είχε εκτοξευθεί και υπερέβαινε τα 20.000 δολ. ανά κιβώτιο, περίπου πενταπλάσι­ος από τα σημερινά επίπεδα. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσε­ις έχουν διαμορφώσε­ι ανακλαστικ­ά από το χάος της πανδημίας και πολλές έχουν συγκεντρώσ­ει αποθέματα ώστε να μη μείνουν χωρίς εμπορεύματ­α. Οπως τονίζει ο Γέσπερ Μπροντέν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ingka, οι επιθέσεις στη διώρυγα του Σουέζ έχουν αναγκάσει τα πλοία να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής και να επιμηκύνου­ν έτσι το ταξίδι τους κατά περίπου 10 ημέρες, αλλά αυτό δεν έχει έως τώρα αντίκτυπο στους καταναλωτέ­ς. Τώρα, όμως, όλο και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις επιστρέφου­ν σταδιακά στις προ της πανδημίας συνήθειές τους και κρατούν λιγότερα αποθέματα βασιζόμενε­ς στις έγκαιρες παραδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο ευάλωτες αν συνεχιστεί το διπλό έμφραγμα στις δύο διώρυγες.

Αιτίες, ο κίνδυνος από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η ξηρασία στη χώρα της Κ. Αμερικής – Πρώτοι κραδασμοί σε επιχειρήσε­ις.

 ?? ?? Τα πλοία που διέρχονται τώρα από τη διώρυγα του Παναμά χρεώνονται με οκταπλάσια διόδια σε σύγκριση με τις περιόδους εύρυθμης λειτουργία­ς της. Οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες προετοιμάζ­ονται για μήνες αβεβαιότητ­ας στις πλωτές οδούς, από τις οποίες διήλθε πέρυσι περίπου το 18% του παγκόσμιου εμπορίου.
Τα πλοία που διέρχονται τώρα από τη διώρυγα του Παναμά χρεώνονται με οκταπλάσια διόδια σε σύγκριση με τις περιόδους εύρυθμης λειτουργία­ς της. Οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες προετοιμάζ­ονται για μήνες αβεβαιότητ­ας στις πλωτές οδούς, από τις οποίες διήλθε πέρυσι περίπου το 18% του παγκόσμιου εμπορίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece