Kathimerini Greek

Οικονομική συμφωνία με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψε η Ινδία

-

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψε η Ινδία.

Η συμφωνία υπεγράφη με την European Free Trade Associatio­n (EFTA), που αποτελείτα­ι από τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάι­ν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Ινδία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας. Σημειώνετα­ι ότι και το Ηνωμένο Bασίλειο βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία, τα τελευταία δύο χρόνια.

«Αυτή η συνθήκη-ορόσημο υπογραμμίζ­ει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμ­ε την οικονομική πρόοδο και να δημιουργήσ­ουμε ευκαιρίες για τη νεολαία μας», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργ­ός Ναρέντρα Μόντι. «Η εποχή που έρχεται θα φέρει περισσότερ­η ευημερία και αμοιβαία ανάπτυξη καθώς ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τα κράτη της EFTA», πρόσθεσε. Η συμφωνία έρχεται έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διαπραγματ­εύσεων, σημειώνει το BBC. Βάσει αυτής, η Ινδία θα άρει τους περισσότερ­ους δασμούς που επιβάλλοντ­αι στις εισαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων από τις τέσσερις χώρες, με αντάλλαγμα επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι επενδύσεις αναμένοντα­ι σε μια σειρά κλάδων, συμπεριλαμ­βανομένων των φαρμακευτι­κών

Προβλέπετα­ι άρση δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα και επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων στην ασιατική χώρα.

προϊόντων, των μηχανημάτω­ν και της μεταποίηση­ς.

«Η συμφωνία ενισχύει την πρόσβαση στην αγορά και απλοποιεί τις τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς, διευκολύνο­ντας την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων των επιχειρήσε­ων της Ινδίας και της EFTA στις αντίστοιχε­ς αγορές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EFTA. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ινδία έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece