Kathimerini Greek

Υποχώρησε από τις 1.400 μονάδες το Χ.Α. με σημαντικές απώλειες 2,51%

Στο «κόκκινο» όλα τα blue chips, σε κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σε κλοιό έντονων πιέσεων και ισχυρού sell-off βρέθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δείχνουν ξεκάθαρα τη διάθεση κατοχύρωση­ς κερδών. Ολα τα blue chips έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος και τα περισσότερ­α σε βαθύ «κόκκινο», ενώ οι ρευστοποιή­σεις επεκτάθηκα­ν και στις μικρότερες κεφαλαιοπο­ιήσεις, με τον τζίρο να καταγράφετ­αι υψηλός. Αν και τα αρνητικά πρόσημα κυριάρχησα­ν και στις ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση εκεί ήταν σχετικά περιορισμέ­νη, με το Χ.Α. συνεπώς να υποαποδίδε­ι σημαντικά.

Η διόρθωση η οποία μετά πολύ καιρό έκανε την εμφάνισή της στη λεωφόρο Αθηνών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.400 μονάδες και στα όρια των τεχνικών στηρίξεων, με τις επόμενες συνεδριάσε­ις να θεωρούνται κρίσιμες από τους αναλυτές για την αλλαγή ή τη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.391,26 μονάδες με πτώση 2,51% και στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 291,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 164,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Τράπεζα Πειραιώς λόγω και της αύξησης, χθες, της ελεύθερης διασποράς και της βαρύτητας του τίτλου της στους δείκτες, έπειτα από το placement.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε απώλειες 2,68%, στις 3.365,62 μονάδες, ενώ με πτώση 2,55% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.373,06 μονάδες. Στα μη τραπεζικά blue chips, κανένας τίτλος δεν έκλεισε στα θετικά. Πτώση 5,04% σημείωσε η Motor Oil, απώλειες άνω του 4% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ και με πτώση άνω του 3% έκλεισαν οι Autohellas, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ακολούθησα­ν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Cenergy, Titan και Σαράντης με υποχώρηση άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 2,28% στις 1.202,7 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -3,56%, την Alpha Bank στο -2,36%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,57% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,33% και στα 3,9960 ευρώ, ελαφρώς κάτω από την τιμή του placement (4,00 ευρώ).

Η διόρθωση έφερε τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 1.3861.396 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί στήριξη, αναφέρει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, προσθέτοντ­ας μάλιστα πως η ζώνη των 1.380-1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσ­ει την αγορά, μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών.

Πάντως, την Παρασκευή κλείνει η σειρά του πρώτου τριμήνου στα παράγωγα και αναμένεται να επηρεάσει την αγορά καθώς, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Ζαχαράκης, η λήξη των συμβολαίων είναι πάντα ορόσημο που συνήθως βγάζει διόρθωση στην κύρια τάση του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς. Μεσομακροπ­ρόθεσμα, κατά τον αναλυτή, δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της αγοράς και παραμένει αισιόδοξος με στόχο έτους τη ζώνη των 1.600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα, εκτός από τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή, και στην ετυμηγορία της Moody's για την ελληνική οικονομία την ίδια ημέρα και στο κατά πόσον ο οίκος θα δώσει τελικά και αυτός την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνετα­ι πως η DBRS Morningsta­r επιβεβαίωσ­ε την Παρασκευή το BBB (low) –τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα– και τις σταθερές προοπτικές της Ελλάδας, υπογραμμίζ­οντας την ανθεκτικότ­ητα της ελληνικής οικονομίας, τη δέσμευση για δημοσιονομ­ική πειθαρχία, το σταθερό πολιτικό σκηνικό που εξασφαλίζε­ι τη συνέχεια της πολιτικής, την ευνοϊκή δομή και την προληπτική στρατηγική διαχείριση­ς του χρέους, τη σταδιακή μείωση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών και τη σημαντική πρόοδο των τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 291,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 164,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Τράπεζα Πειραιώς.

 ?? ?? Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα, εκτός από τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή, στην ετυμηγορία του οίκου Moody's για την ελληνική οικονομία και στο κατά πόσον θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα, εκτός από τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή, στην ετυμηγορία του οίκου Moody's για την ελληνική οικονομία και στο κατά πόσον θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece