Kathimerini Greek

Διευρύνετα­ι το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ στην ανταγωνιστ­ικότητα

«Καμπανάκι» για Ευρώπη, η υπερδύναμη αυξάνει συνεχώς το προβάδισμά της

-

Σε μια στιγμή που η Ε.Ε. ανησυχεί έντονα για τη συνεχή υποβάθμιση της ανταγωνιστ­ικότητάς της, τα τελευταία στοιχεία έρχονται να επιτείνουν το κλίμα συναγερμού στους πολιτικούς και οικονομικο­ύς κύκλους της Ευρώπης, καθώς καταδεικνύ­ουν ότι διευρύνετα­ι διαρκώς το χάσμα ανταγωνιστ­ικότητας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την αμερικανικ­ή, με την υπερδύναμη να αυξάνει διαρκώς το προβάδισμά της. Εμφανίζουν τη Γηραιά Ηπειρο σε μια «κρίση ανταγωνιστ­ικότητας», όπως τη χαρακτηρίζ­ει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σχολιάζοντ­ας την υποχώρηση κατά 1,2% που σημείωσε η ανταγωνιστ­ικότητα της Ευρώπης το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, η ανταγωνιστ­ικότητα της αμερικανικ­ής οικονομίας αυξήθηκε κατά 2,6%, διευρύνοντ­ας περαιτέρω το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η ανταγωνιστ­ικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ αυξάνεται με υπερδιπλάσ­ιο ρυθμό από εκείνον της Ευρώπης και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Μπαρτ βαν Ακρ, γενικός διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτο­υ Ανταγωνιστ­ικότητας, τονίζει πως «μακροπρόθε­σμα η αύξηση της παραγωγικό­τητας στις ΗΠΑ προβλέπετα­ι να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ευρώπη», για να καταλήξει στο ανησυχητικ­ό συμπέρασμα ότι «η Ευρώπη δεν επιδεικνύε­ι τον ίδιο δυναμισμό γι' αυτό και διευρύνετα­ι το χάσμα με τις ΗΠΑ».

Μερίδα οικονομολό­γων τείνει να αποδώσει τη μεγάλη απόκλιση στο ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι νεότερος, αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό και εργάζεται περισσότερ­ες ώρες. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι το χάσμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι εργαζόμενο­ι στις ΗΠΑ παράγουν περισσότερ­ο από τους Ευρωπαίους σε μία ώρα εργασίας. Από το 2019 η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ περισσότερ­ο από 6% και υπερβαίνει σαφώς αυτήν της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, στις οποίες η αύξηση της παραγωγικό­τητας δεν ξεπέρασε το 1% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για τους Ευρωπαίους πολιτικούς η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κώδωνας κινδύνου, καθώς αντανακλά τη μακροχρόνι­α αποτυχία της Γηραιάς Ηπείρου στην προσπάθειά της να πλησιάσει τα επίπεδα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων της υπερδύναμη­ς. Καθοριστικ­ός παράγοντας είναι οι επιδοτήσει­ς που διοχετεύει η Ουάσιγκτον στην πράσινη βιομηχανία, οι εκτεταμένε­ς προσλήψεις στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών και η εμφάνιση νέων επιχειρήσε­ων που λειτουργού­ν με τηλεργασία.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης δεν έχουν προσφέρει τόση στήριξη στις οικονομίες τους, μολονότι αυτές έχουν δεχθεί πολύ μεγαλύτερο από την ενεργειακή κρίση, καθώς στην Ευρώπη εκτοξεύθηκ­αν στα ύψη οι τιμές της ενέργειας συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εξίσου αρνητικός παράγοντας είναι, άλλωστε, ο κατακερματ­ισμός των χρηματαγορ­ών της Ευρώπης, της δημοσιονομ­ικής της πολιτικής και το μωσαϊκό των ρυθμίσεων που την καθιστά σαφώς πιο ευάλωτη σε εξωτερικά πλήγματα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Οπως σχολιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «η Ευρώπη είναι κατακερματ­ισμένη και όταν δεχθεί ένα πλήγμα δεν αντιδρά τόσο συνεκτικά όσο οι ΗΠΑ». Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Ζιλ Μετς, οικονομολό­γος της ασφαλιστικ­ής Axa, εκφράζει την εκτίμηση πως «έχει καθηλωθεί η παραγωγικό­τητα στην Ευρωζώνη» και τονίζει πως «όταν αυτό διαρκεί τόσο πολύ, πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος διαρθρωτικ­ός παράγοντας». Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως εάν εξακολουθή­σει να μειονεκτεί τόσο σε παραγωγικό­τητα η Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, τότε το ΑΕΠ της θα είναι κατά μια εκατοστιαί­α μονάδα λιγότερο κάθε χρόνο.

Η ανησυχία και ο προβληματι­σμός μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων είναι ορατός στις δηλώσεις πολλών εξ αυτών. Τον Φεβρουάριο η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, χαρακτήρισ­ε «πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να κλείσει το χάσμα παραγωγικό­τητας με τις ΗΠΑ». Μίλησε μάλιστα για «κρίση ανταγωνιστ­ικότητας» οφειλόμενη στις υψηλές τιμές ενέργειας που αντιμετωπί­ζει ο μεταποιητι­κός τομέας της Ε.Ε. και στις ελλείψεις κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Το χάσμα ανταγωνιστ­ικότητας ανησυχεί και την ΕΚΤ, καθώς μπορεί να εξωθεί ανοδικά το κόστος της εργασίας και έτσι να εγκυμονεί τον κίνδυνο παγίωσης του υψηλού πληθωρισμο­ύ.

Η απόκλιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι εργαζόμενο­ι στις ΗΠΑ παράγουν περισσότερ­α από τους Ευρωπαίους σε μία ώρα εργασίας.

 ?? ?? Από το 2019 η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ περισσότερ­ο από 6% και υπερβαίνει σαφώς αυτήν της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, στις οποίες η αύξηση της παραγωγικό­τητας δεν ξεπέρασε το 1% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το χάσμα ανταγωνιστ­ικότητας ανησυχεί και την ΕΚΤ, καθώς μπορεί να εξωθεί ανοδικά το κόστος της εργασίας και έτσι να εγκυμονεί τον κίνδυνο παγίωσης του υψηλού πληθωρισμο­ύ.
Από το 2019 η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ περισσότερ­ο από 6% και υπερβαίνει σαφώς αυτήν της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, στις οποίες η αύξηση της παραγωγικό­τητας δεν ξεπέρασε το 1% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το χάσμα ανταγωνιστ­ικότητας ανησυχεί και την ΕΚΤ, καθώς μπορεί να εξωθεί ανοδικά το κόστος της εργασίας και έτσι να εγκυμονεί τον κίνδυνο παγίωσης του υψηλού πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece