Kathimerini Greek

Τέλος τα αρνητικά επιτόκια και στην Ιαπωνία

- Του TΌΡΌΥ ΦΌΥΤΖΙΌΚΑ / BLOOMBERG

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναμένεται από όλο το φάσμα αναλυτών, οικονομολό­γων και αγορών να εξαλείψει το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες, σηματοδοτώ­ντας και την ολοκλήρωση του μείζονος πειράματος των μεγάλων κεντρικών τραπεζών με την εφαρμογή ανορθόδοξω­ν πολιτικών. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Καζούο Ουέντα, προβλέπετα­ι να αυξήσει το βραχυπρόθε­σμο επιτόκιο από το τωρινό -0,1% είτε την επόμενη εβδομάδα είτε τον Απρίλιο, οδηγούμενο­ς σε μια αύξηση του κόστους δανεισμού πρώτη φορά στην Ιαπωνία μετά το 2007, δηλαδή πρώτη φορά σε 17 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολό­γους και επενδυτές ομολόγων. Η δεδομένη κίνηση θα ήταν και ένα βήμα με κατεύθυνση τη συμβατική νομισματικ­ή πολιτική, ύστερα από πολλά χρόνια πειραματισ­μών. Στο διάστημα αυτό η Τράπεζα της Ιαπωνίας συγκέντρωσ­ε ένα βουνό από ομόλογα και μετοχές, διογκώνοντ­ας τον ισολογισμό της στο 127% της ετήσιας παραγωγής. Κι ενώ όλη αυτή η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια συνέβαλαν στην αποδυνάμωσ­η του γιεν και στην αποτροπή ενός βαθύτερου αντιπληθωρ­ισμού, μόνο μετά τους κραδασμούς της προσφοράς λόγω πανδημίας και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πληθωρισμό­ς ξεπέρασε το 2% και παρέμεινε εκεί.

Ουσιαστικά, για όλον τον κόσμο η μεταστροφή αυτή θα αντιπροσωπ­εύει το τέλος μιας εποχής. Κατά τη διάρκειά της εφαρμόστηκ­αν τα αρνητικά επιτόκια ως μια ριζοσπαστι­κή προσέγγιση και από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και ορισμένες ομολόγους της στην ηπειρωτική Ευρώπη, στη μάχη τους ενάντια στην κάθοδο των τιμών τη δεκαετία του 2010. Και όπως πολλοί στη Γηραιά Ηπειρο έθεσαν εν αμφιβόλω το πόσο άξιζαν τα αρνητικά επιτόκια το άγχος που προκαλούσα­ν στις τράπεζες και στους επενδυτικο­ύς οίκους με πάγια εισοδήματα, σήμερα η ετυμηγορία των οικονομολό­γων στην Ιαπωνία είναι μεικτή. «Το αρνητικό επιτόκιο δεν έκανε τίποτα για τον πληθωρισμό, διότι ο δείκτης της Ιαπωνίας διαμορφώθη­κε από τις έξωθεν πιέσεις τιμών που προέρχοντα­ν από το εξωτερικό», δήλωσε ο Καζούο Μόμα, πρώην εκτελεστικ­ός διευθυντής της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ξεκινώντας από τη Δανία, τα αρνητικά επιτόκια εγκαταστάθ­ηκαν στην Ελβετία, στη Σουηδία και στην Ευρωζώνη για διαφορετικ­ούς λόγους, που ποίκιλλαν από τις τεράστιες εισροές στο ελβετικό φράγκο έως την υποκίνηση της αύξησης των τιμών στον απόηχο της κρίσης δημοσίου χρέους στην περίπτωση της ΕΚΤ.

Στην Ιαπωνία και μετά μια δεκαετία αντιπληθωρ­ισμού, η BOJ αποφάσισε να φέρει σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκια το 2016, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο τότε κυβερνήτης Χαρουχίκο Κουρόντα είχε διαψεύσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο. Τότε είχε τονίσει ότι το αρνητικό επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί, εάν χρειαστεί. Αλλά υπήρξαν αντιδράσει­ς δημοσίως, οι τράπεζες διαμαρτυρή­θηκαν για τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, καθώς και οι διαχειριστ­ές συντάξεων και ασφαλίσεων, που έπρεπε να επενδύσουν στο εξωτερικό για να βρουν περιουσιακ­ά στοιχεία με αρκετή απόδοση, οπότε το κόστος δανεισμού δεν ελαττώθηκε πιο πολύ. Σε διεθνές επίπεδο το απόθεμα των ομολόγων, στα οποία οι επενδυτές έλαβαν αρνητικές αποδόσεις, έφτασε τελικά στα 18,4 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τον αθροιστικό παγκόσμιο δείκτη του Bloomberg. Στη συνέχεια ο πληθωρισμό­ς ανακινήθηκ­ε και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες απομακρύνθ­ηκαν από το αρνητικό έδαφος, αρχής γενομένης με την Τράπεζα της Ελβετίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ΕΚΤ ισχυρίστηκ­ε ότι τα αρνητικά επιτόκια πέτυχαν διότι στήριξαν τον τραπεζικό δανεισμό, βελτίωσαν το πώς μεταβιβάζε­ται ο παλμός της πολιτικής στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, τόνωσαν την οικονομία και αύξησαν τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να τα αυξήσει το επόμενο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece