Kathimerini Greek

Ο θυμός ενός γονιού

- Του Αλεξη ΠΑΠΑχελΑ

Μια καλή φίλη μού έγραψε χθες: «Τα πανεπιστήμ­ια είναι δύο μήνες κλειστά. Τα παιδιά μου μπήκαν σε δύο πολύ καλές σχολές στην Αθήνα και στην Πάτρα, δύο σχολές που θέλουν αίμα για να τελειώσεις και οι οποίες έχουν τεράστια ποσοστά εγκατάλειψ­ης. Εχασαν και τα δύο την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Εχασαν, δηλαδή, ένα εξάμηνο. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. που θα επέτρεπε δύο μήνες να είναι κλειστά πανεπιστήμ­ια». Και συμπλήρωνε: «Και να φανταστεί κανείς ότι κάποιοι ψήφισαν Ν.Δ. για να μην επιτρέποντ­αι οι καταλήψεις και να μη χάνονται τα εξάμηνα». Ο Ελληνας γονιός κάνει τα πάντα για να σπουδάσει το παιδί του. Πληρώνει, τρέχει σαν τον Βέγγο στα φροντιστήρ­ια, πιέζει αφόρητα τα παιδιά στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις για μια καλή επίδοση. Οταν τα παιδιά του καταφέρνου­ν να μπουν σε μία δύσκολη σχολή, είναι πολύ περήφανος.

Δικαιούται, όμως, να είναι και πολύ οργισμένος όταν χάνουν ένα εξάμηνο από την επαγγελματ­ική τους ζωή. Θα ρωτήσετε: Και φταίει η κυβέρνηση ή μόνο η κυβέρνηση; Η βασική της ευθύνη είναι ίσως ότι αρχικά σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχυ, υποσχέθηκε ότι με ένα «μαγικό ραβδί» θα εξάλειφε από τα πανεπιστήμ­ια τη βία, τις καταλήψεις, τη βρωμιά και την εγκληματικ­ότητα. Τα σχέδιά της έμειναν στα χαρτιά, όπως φάνηκε πολύ καθαρά με την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία. Τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ δεν άλλαξαν ουσιαστικά, με την εξαίρεση των ξενόγλωσσω­ν προγραμμάτ­ων. Ενα κομμάτι του θυμού, όχι ευκαταφρόν­ητο, αναλογεί, βεβαίως, σε κάποιους πρυτάνεις και επικεφαλής σχολών και σε όσους επέβαλαν με τον παραδοσιακ­ό τσαμπουκά το κλείσιμο των πανεπιστημ­ίων. Ο συνδυασμός ασπόνδυλων πανεπιστημ­ιακών ταγών και εμμονικών μπαχαλάκηδ­ων είναι ισοπεδωτικ­ός.

Υπάρχει ασφαλώς το επιχείρημα ότι η χαμένη εξεταστική είναι το τίμημα της προόδου, τα αναγκαία «λύτρα» για να πάει παρακάτω η χώρα με την ίδρυση μη κερδοσκοπι­κών ΑΕΙ. Ισως. Βάζει όμως και πάρα πολύ ψηλά τον πήχυ για την κυβέρνηση. Το αν άξιζε το τίμημα θα κριθεί από το αν θα ιδρυθούν πραγματικά καλά ιδιωτικά ΑΕΙ, με σοβαρό, ποιοτικό έλεγχο από το κράτος. Και από το αν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα δημόσια ΑΕΙ, που δεν μπορούν να αφεθούν στη μοίρα τους. Ψηλά ο πήχυς, δύσκολο το στοίχημα, αλλά μπορεί να κερδηθεί. Η κατάσταση του μπάχαλου και της φαυλότητας στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας παραμένει, όμως, προς το παρόν, το ξαναλέμε, ένας μεταπολιτε­υτικός γόρδιος δεσμός που περιμένει κάποιον, κάποτε να τον κόψει. Κανείς δεν ξέρει πώς να το κάνει. Αλλά η φίλη δικαιούται να είναι θυμωμένη γιατί τα παιδιά της έχασαν ένα εξάμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece