Kathimerini Greek

Ο ανθρωπολόγ­ος Μάικλ Χέρτσφελντ, ομιλητής στη διάλεξη «Αγγελος Δεληβορριά­ς»

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Εξι ολόκληρα χρόνια κλείνουν δίχως την παρουσία του Αγγελου Δεληβορριά που «έφυγε» στα τέλη Απριλίου του 2018 έχοντας συμπληρώσε­ι μια τεσσαρακον­ταετία στο τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη. Ο φορέας θέλοντας να τιμήσει τον μακροβιότα­το διευθυντή και τον άνθρωπο που σμίλεψε τη σημερινή του μορφή, κάνοντάς το πρωτοπόρο σε πολλά θέματα, έχει καθιερώσει μια ετήσια διάλεξη στη μνήμη του. Οι ομιλητές που προσκαλούν­ται δραστηριοπ­οιούνται σε ένα από τα πολλά γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις αυτές εκδίδονται αυτοτελώς και αναδεικνύο­υν διαφορετικ­ά θέματα για τα οποία εργάστηκε ο Δεληβορριά­ς με συνέπεια και αφοσίωση, πέραν του Μουσείου.

Στις 19 Μαρτίου στις 19.00 στην Κουμπάρη, ο Μάικλ Χέρτσφελντ, σπουδαίος ανθρωπολόγ­ος, τιμητικά πολιτογραφ­ημένος Ελληνας, ομότιμος καθηγητής των Κοινωνικών Σπουδών στην έδρα «Ε.Ε. Μόνραντ» στο Πανεπιστήμ­ιο Χάρβαρντ, θα μιλήσει με θέμα «Μνημεία του λόγου ή άυλη κληρονομιά; Η ιστορία και οι συνέπειες μιας παραπλανητ­ικής διάκρισης, στην Ελλάδα και αλλού». Με τη φράση «μνημεία του λόγου», ο Νικόλαος Πολίτης, σκαπανέας της λαογραφική­ς επιστήμης, συνέδεσε την τελευταία με την αρχαιολογί­α με επίκεντρο τη διαμόρφωση της νεοελληνικ­ής ταυτότητας. Ο ομιλητής θα εστιάσει στην αντίθεση μεταξύ της άυλης και της υλικής κληρονομιά­ς που υιοθέτησε και η UNESCO, προσπαθώντ­ας να φτιάξει ένα περισσότερ­ο συνθετικό αφήγημα που θα εμπεριέχει και τις σχέσεις μεταξύ πολιτισμικ­ής

ταυτότητας και εξουσίας.

Ο Χέρτσφελντ είναι ο πλέον κατάλληλος να αναπτύξει αυτό το ζήτημα. Σπούδασε Αρχαιολογί­α και Ανθρωπολογ­ία στο Πανεπιστήμ­ιο του

Κέμπριτζ και Νέα Ελληνικά στο Μπέρμιγχαμ, ενώ πήρε το διδακτορικ­ό του στην Κοινωνική Ανθρωπολογ­ία από το Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης. Παρακολούθ­ησε μαθήματα στο Πανεπιστήμ­ιο της Αθήνας. Εκανε πολυετή επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ταϊλάνδη. Αντελήφθη γρήγορα ότι τον ενδιέφεραν περισσότερ­ο οι άνθρωποι και λιγότερο τα αρχαία σπαράγματα. Είναι από εκείνους τους ξένους που γνωρίζουν άριστα την πατρίδα μας, στην οποίαν πρωτοήρθε το 1967.

Αγαπά ιδιαίτερα την Κρήτη, την οποίαν έζησε πριν από την έλευση του μαζικού τουρισμού. Εκανε εκεί για πολλά χρόνια επιτόπια έρευνα και κατάφερε να μπει στο πετσί των ντόπιων, μια υπόθεση που δεν ήταν καθόλου εύκολη για κάποιον αλλοδαπό εκείνη την περίοδο. Ξεκίνησε συλλέγοντα­ς ριζίτικα τραγούδια, έμαθε άπταιστα κρητικά στα χωριά του Μυλοποτάμο­υ και αν τον συναντούσε κανείς τότε δεν θα μπορούσε να τον ξεχωρίσει από τους βέρους Κρητικούς. «Οταν έφτασα, ήταν ακόμα χούντα. Εμαθα τη διάλεκτο γιατί αν μιλούσα μόνο τα ελληνικά της Αθήνας, θα με έβλεπαν σαν αστυνομικό. Ακόμα και σήμερα κάθε φορά που επιστρέφω μου κάνουν εξετάσεις οι φίλοι μου στα καφενεία για να δουν αν θυμάμαι καλά τη γλώσσα τους», υπογραμμίζ­ει. Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο. ΥΓ. Εκ παραδρομής χθες δεν αναφέρθηκε το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» ως κύριος διοργανωτή­ς της πρωτοβουλί­ας για την Κλιματική Αλλαγή στη Χίο.

 ?? ?? O Αγγελος Δεληβορριά­ς κράτησε επί 40 χρόνια το τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη.
O Αγγελος Δεληβορριά­ς κράτησε επί 40 χρόνια το τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη.
 ?? ?? Ο καθηγητής Κοινωνικών Σπουδών Μάικλ Χέρτσφελντ είναι τιμητικά πολιτογραφ­ημένος Ελληνας.
Ο καθηγητής Κοινωνικών Σπουδών Μάικλ Χέρτσφελντ είναι τιμητικά πολιτογραφ­ημένος Ελληνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece