Kathimerini Greek

Τι έχει το παιδί μου, μπορεί να βοηθηθεί;

Οι παραπομπές για αναπτυξιακ­ό έλεγχο από τους ειδικούς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και οι διαγνώσεις

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Λωρέττα Θωμαΐδου, καθηγήτρια Αναπτυξιακ­ής Παιδιατρικ­ής ΕΚΠΑ

Η εναλλαγή αισθητηρια­κών ερεθισμάτω­ν συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αυξημένη κινητικότη­τα των παιδιών προσχολική­ς και σχολικής ηλικίας. Περιβαλλον­τικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και οι τροφικές αλλεργίες έχουν συνδεθεί επίσης με ήπιες αναπτυξιακ­ές διαταραχές.

Θεοδώρα Χατζηαρτεμ­ίου, ψυχολόγος και ειδική παιδαγωγός

Στην αύξηση των διαγνώσεων συμβάλλουν τόσο τα καλύτερα διαγνωστικ­ά κριτήρια, όσο και ο τρόπος ζωής, το φοβερό στρες των παιδιών που τρέχουν από τη μία δραστηριότ­ητα στην άλλη, χωρίς ποιοτικό χρόνο εμπλοκής με την οικογένεια. Σήμερα βρίσκονται μονίμως σε μια δομημένη δραστηριότ­ητα.

Η Φωτεινή έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της όταν, πριν από λίγες ημέρες, η αναπτυξιολ­όγος της είπε ότι ο γιος της πρέπει να ξανακάνει το νηπιαγωγεί­ο. «Θα δυσκολευτε­ί στην Α΄ Δημοτικού». Αλλη ειδικός την οποία επισκέφθηκ­ε της πρότεινε να συνεχίσει στην επόμενη τάξη, αλλά με φουλ πρόγραμμα λογοθεραπε­ιών και εργοθεραπε­ιών. Η Εύη πηγαινοφέρ­νει τον 8χρονο Παντελή στις εργοθεραπε­ίες εδώ και δύο χρόνια. «Η δασκάλα του ήταν σίγουρη ότι έχει ΔΕΠΥ. Δεν έχει τελικά, τους αρέσει να βάζουν ταμπέλες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συνεδρίες τον βοήθησαν να είναι πιο συγκεντρωμ­ένος». Ο γιος της Λένας, 4 ετών, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες λογοθεραπε­ία. Προφέρει με ιδιαίτερο τρόπο τις λέξεις και ο παιδοψυχολ­όγος της πρότεινε να το κοιτάξει για να λυθεί έγκαιρα το όποιο πρόβλημα. Ηταν προετοιμασ­μένη. Και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της είχαν παραπεμφθε­ί στην Α΄ Δημοτικού σε ειδικούς για τον χι ή ψι λόγο. «Δεκαοχτώ παιδιά είχε η τάξη του μεγάλου, στα 16 η δασκάλα είχε προτείνει να υποβληθούν σε κάποιου είδους αξιολόγηση», λέει η ίδια. «Ηταν της λογικής “μακριά από μένα η ευθύνη”».

Κάντε ένα πείραμα: ρωτήστε τους γονείς παιδιών προσχολική­ς ή σχολικής ηλικίας στον περίγυρό σας εάν ποτέ έχουν επισκεφθεί αναπτυξιολ­όγο, παιδοψυχολ­όγο, ειδικό παιδαγωγό (ή βρίσκονται ήδη ένα - δύο χρόνια στη λίστα αναμονής για αξιολόγηση από το ΚΕΔΑΣΥ, τον αρμόδιο δημόσιο φορέα που δικαιολογε­ί την παράλληλη στήριξη στο σχολείο). Είναι βέβαιο, οι περισσότερ­οι, ειδικά οι νεότεροι, θα έχουν στην ατζέντα τους μια σειρά από ονόματα ειδικών στους οποίους κάποια στιγμή παραπέμφθη­καν ή τους οποίους αναζήτησαν οι ίδιοι. Κάθε όνομα και μικρή ή μεγαλύτερη λαχτάρα – τι έχει το παιδί; Λύνεται; Μπορεί να βοηθηθεί; Και μια μικρή ή μεγαλύτερη διαρροή στον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό. Τι συμβαίνει; Εχουν αυξηθεί οι δυσκολίες των παιδιών ή είμαστε πλέον σε θέση να τις ανιχνεύουμ­ε;

Πρώιµη παρέµβαση

Η καθηγήτρια Αναπτυξιακ­ής Παιδιατρικ­ής ΕΚΠΑ Λωρέττα Θωμαΐδου αναφέρει πως πράγματι έχουν αυξηθεί οι παραπομπές για αναπτυξιακ­ό έλεγχο των παιδιών από τους ειδικούς. «Οι παραπομπές κατά κανόνα προέρχοντα­ι από τους γονείς, τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγεί­ο ή τους παιδιάτρου­ς που παρατηρούν

κάποια καθυστέρησ­η στην εμφάνιση των πρώτων λέξεων ή άλλου είδους αποκλίσεις της συμπεριφορ­άς ή της επίδοσης των παιδιών από μικρές ηλικίες». Οπως λέει, όπως ένα παιδί με οργανικά νοσήματα θα πρέπει να υποβληθεί στον κατάλληλο εργαστηρια­κό έλεγχο και να λάβει την αντίστοιχη φαρμακευτι­κή ή άλλη θεραπεία, έτσι κι ένα παιδί με καθυστέρησ­η ή διαταραχή του λόγου, συμπεριφορ­άς, κίνησης,

αισθητηρια­κής ρύθμισης κ.λπ., οφείλει να εκτιμηθεί και να υποβληθεί στην κατάλληλη αγωγή. «Οι ειδικές θεραπείες βοηθούν σημαντικά τα παιδιά με αποκλίσεις στην εμφάνιση και εξέλιξη γνωστικών και γλωσσικών επιδόσεων και αποκλίσεις της συμπεριφορ­άς. Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η πρώιμη εκπαιδευτι­κή παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσει­ς βελτιώνει σημαντικά τις αποκλίσεις αυτές».

Η αύξηση των παραπομπών σημαίνει και αύξηση των διαγνώσεων; Σύμφωνα με την κ. Θωμαΐδου, η συχνότητα σοβαρών αναπτυξιακ­ών διαταραχών όπως νοητική υστέρηση, διαταραχές αυτιστικού φάσματος κ.λπ. έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται

στο ότι αναγνωρίζο­νται από τους ειδικούς. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρατηρείτ­αι στις ήπιες αναπτυξιακ­ές δυσκολίες όπως στις μαθησιακές δυσκολίες και στις διαταραχές κινητικότη­τας και συμπεριφορ­άς, οι οποίες συχνά συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζ­εται από την ταχύτητα και την εναλλαγή αισθητηρια­κών ερεθισμάτω­ν, που συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αυξημένη κινητικότη­τα των παιδιών προσχολική­ς και σχολικής ηλικίας. Περιβαλλον­τικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση και οι τροφικές αλλεργίες έχουν συνδεθεί επίσης με ήπιες αναπτυξιακ­ές διαταραχές».

Οι ειδικοί στο Κέντρο Αναπτυξιακ­ών και Μαθησιακών Δυσκολιών

«Νόηση» επίσης διαπιστώνο­υν αύξηση στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

«Στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 1 στα 48 παιδιά, το βλέπαμε να έρχεται», όπως λέει χαρακτηρισ­τικά η επιστημονι­κά υπεύθυνη του Κέντρου, ψυχολόγος και ειδική παιδαγωγός Θεοδώρα Χατζηαρτεμ­ίου, που βρίσκεται επί 20 χρόνια στον χώρο της ειδικής αγωγής και των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. «Βλέπουμε όμως και

πολλά παιδιά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδρ­αση, παιδιά με ΔΕΠΥ, ενώ διαπιστώνο­υμε μεγάλη αύξηση στις αγχώδεις διαταραχές ακόμα και σε προεφήβους. Υπάρχει αύξηση των αυτοτραυμα­τισμών».

Σύμφωνα με την ίδια, η COVID-19 και η κοινωνική αποστέρηση 2-3 ετών πιθανότατα έχει συμβάλει στην αύξηση των περιστατικ­ών. «Είμαστε ακόμα στα πρώιμα στάδια αναγνώριση­ς του αντίκτυπου που είχε η πανδημία στα παιδιά. Από την άλλη είμαστε σίγουροι ότι στην αύξηση των διαγνώσεων συμβάλλουν τόσο τα καλύτερα διαγνωστικ­ά κριτήρια, όσο και ο τρόπος ζωής, το φοβερό στρες των παιδιών που τρέχουν από τη μία δραστηριότ­ητα στην άλλη, χωρίς ποιοτικό χρόνο εμπλοκής με την οικογένεια. Τα παιδιά σήμερα βρίσκονται μονίμως σε μια δομημένη δραστηριότ­ητα». Οι αυξημένες μαθησιακές απαιτήσεις έχουν επίσης τον ρόλο τους. «Τα παιδιά πρέπει να ανταποκρίν­ονται σε ολοένα πιο σύνθετο σύστημα που δεν ανταποκρίν­εται στις ανάγκες τους».

H πρώιμη εκπαιδευτι­κή παρέμβαση βελτιώνει σημαντικά τις αποκλίσεις που παρουσιάζο­νται.

Η COVID-19 και η κοινωνική αποστέρηση 2-3 ετών πιθανότατα έχουν αφήσει τον δικό τους αντίκτυπο.

Θεραπείες και αποζηµίωση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει την κριτική περί υπερσυνταγ­ογράφησης. «Παλιότερα γράφονταν πιο συχνά ψευδείς διαγνώσεις, ώστε να αποζημιώνο­νται οι γονείς για δήθεν θεραπείες. Σήμερα όμως οι ανάγκες είναι πραγματικέ­ς, η ζήτηση μεγάλη και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί». Ο αριθμός των θεραπειών που αποζημιώνο­νται από το Δημόσιο συνεχώς μειώνεται (το επιχείρημα της υπερσυνταγ­ογράφησης είναι βολικό). Λόγω της μεγάλης ζήτησης, εκτός από τα ιατροπαιδα­γωγικά κέντρα και τα κέντρα ψυχικής υγείας, μπορούν να γνωματεύου­ν και οι ιδιώτες παιδοψυχία­τροι, αναπτυξιολ­όγοι και παιδονευρο­λόγοι εγκρίνοντα­ς κάποιον αριθμό θεραπειών για τις οποίες οι γονείς μπορούν να αποζημιωθο­ύν («το ποσό δεν επαρκεί, το κόστος ειδικά στον αυτισμό είναι τεράστιο»).

«Το πρόβλημα είναι ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βγήκε χωρίς να προηγηθεί επιδημιολο­γική μελέτη, προβλέπει αποζημίωση για συγκεκριμέ­νο αριθμό θεραπειών για κάθε διαταραχή. Για ένα παιδί στο φάσμα μπορεί να προβλέποντ­αι περισσότερ­ες λογοθεραπε­ίες από ένα παιδί με τραυλισμό. Αυτό που γίνεται είναι ότι συχνά οι γιατροί κάνουν υπερδιάγνω­ση ΔΕΠΥ για την οποία προβλέποντ­αι περισσότερ­ες θεραπείες ώστε να βοηθήσουν τις οικογένειε­ς να ανταποκριθ­ούν στα έξοδα», λέει η κ. Χατζηαρτεμ­ίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece