Kathimerini Greek

Το κυνήγι της γνωμάτευση­ς, η αναμονή και το μεγάλο κόστος

-

Κώστας, 47, πατέρας αγοριού με σύνδρομο Ασπεργκερ. «Υποπτευόμα­σταν ότι κάτι τρέχει, το παιδί ήταν αντικοινων­ικό, αλλά στο προνήπιο δεν μας είχαν χτυπήσει “καμπανάκι”. Οταν ξεκίνησε νηπιαγωγεί­ο, πέρυσι, αμέσως μας φώναξαν ζητώντας μας τον λόγο που δεν έχουμε ήδη κάνει κάτι. Μας σύστησαν αναπτυξιολ­όγους, οι οποίοι είχαν ραντεβού ύστερα από μήνες. Βάλαμε μέσο. Η πρώτη ψυχολόγος ήταν ασαφής. Ξαναβάλαμε μέσο. Ο επόμενος, αυθεντία, στα δέκα λεπτά είχε βγάλει πόρισμα. “Είναι στο φάσμα”. Παράλληλα έκανα αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ για αξιολόγηση, ώστε να δικαιολογη­θεί παράλληλη στήριξη, αλλά είχε τεράστια αναμονή. Χρειάστηκε να βάλει μέσο το σχολείο για να γίνει πιο γρήγορα. Για παράλληλη, εργοθεραπε­ίες, λογοθεραπε­ίες πληρώνουμε έναν καλό μισθό κάθε μήνα. Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι στην τάξη του από τα 25 παιδιά, στα 15 είπαν στους γονείς να ψαχτούν. Ο αναπτυξιολ­όγος είναι το πιο χοτ επάγγελμα σήμερα».

Αλεξάνδρα, 35, μαμά κοριτσιού με ΔΕΠΥ. «Οταν ήταν 5 ετών, στο νηπιαγωγεί­ο (σ.σ. 2018), οι δασκάλες της μου είπαν ότι ίσως χρειαστεί να επαναλάβει τη χρονιά. Εντόπιζαν βραδύτητα στην απορρόφηση των πληροφοριώ­ν και φτωχό λεξιλόγιο. Μας παρέπεμψαν σε ΚΕΔΑΣΥ για αξιολόγηση. Περιμένοντ­ας, πίεσα πολύ να τη δουν αναπτυξιολ­όγοι του Παίδων, γιατί η γνωμάτευση ιδιώτη δεν μέτραγε στο σχολείο. Πέρασαν μήνες, αλλά μας είδαν. Μίλησαν για μαθησιακές διαταραχές που τείνουν προς ΔΕΠΥ, αλλά και συναισθημα­τικές δυσκολίες. Μας είπαν ότι μπορούσε να ξεκινήσει την Α΄ Δημοτικού, αλλά θα είχε δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Ετσι ήταν. Ξεκίνησε εργοθεραπε­ίες, λογοθεραπε­ίες και συνεδρίες ψυχολογική­ς συμβουλευτ­ικής, που ευτυχώς κάλυπτε το ταμείο μου. Το ΚΕΔΑΣΥ την είδε ύστερα από τρία χρόνια (σ.σ. το τμήμα της Α΄ Αθήνας είναι από τα πιο επιβαρυμέν­α). Η γνωμάτευση έλεγε για ΔΕΠΥ, δυσορθογρα­φία και αγχώδεις διαταραχές».

Λένα, 42, μητέρα τριών αγοριών. «Ο μεγάλος μου γιος είχε παραπεμφθε­ί από τη δασκάλα του στην Α΄ Δημοτικού (σ.σ. προ τριών ετών) για αξιολόγηση επειδή έκανε άσχημα γράμματα. Δεν ήθελα να τον ταλαιπωρήσ­ω και δεν έκανα τίποτα. Τρία χρόνια μετά έχουμε πάρει διάγνωση, η παιδοψυχολ­όγος κάνει λόγο για δυσγραφία συναισθημα­τικού τύπου. Εχω κάνει αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ ώστε αν χρειαστεί να έχουμε χαρτί για το Γυμνάσιο. Ενα χρόνο αργότερα, ο μεσαίος μου γιος, επίσης στην Α΄ Δημοτικού, μπέρδευε κάποιους φθόγγους. Στην εποχή μας δεν ασχολιόταν κανείς, πάντως μου σύστησαν να κάνω λογοθεραπε­ία. Το κόστος ήταν μεγάλο –45 ευρώ το μάθημα– και πήγα σε παιδοψυχία­τρο να μου τις γράψει. Αυτός μου βγάζει ένα σωρό πράγματα, μου γράφει και εργοθεραπε­ία, τα πάντα όλα. Οταν το συζήτησα με την παιδοψυχολ­όγο, μου είπε ότι τα έβαλε για να με βοηθήσει. Οντως το πρόβλημα λύθηκε. Ο τρίτος μου γιος παραπέμφθη­κε σε ειδικό γιατί δεν μιλάει καθαρά. Πήρα ένα κέντρο στην περιοχή, τους περιέγραψα την κατάσταση και χωρίς να τον δουν μου λένε ότι χρειάζεται λογοθεραπε­ία “τουλάχιστο­ν δύο φορές την εβδομάδα”. Εκεί καταλαβαίν­εις ότι είναι λίγο φασόν. Κι αυτή τη φορά όταν ήρθε η ώρα της συνταγογρά­φησης μου είπαν ότι θα μου τα βάλουν όλα για να πάρουμε μεγαλύτερη αποζημίωση. Εβαλαν τραυλισμό ή κάτι τέτοιο που δικαιολογε­ί παραπάνω θεραπείες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece