Kathimerini Greek

Ντομάτα, σουσάμι και λιγότερο βαμβάκι

Ο Μίλτος Γκουζούρης, της ομάδας των Ολλανδών ειδικών που εκπόνησαν το σχέδιο για τη Θεσσαλία, μιλάει στην «Κ»

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Ιnternatio­nal Μίλτος Γκουζούρης, της ομάδας των Ολλανδών ειδικών που έχουν εκπονήσει το master plan για την αποκατάστα­ση των προβλημάτω­ν στη Θεσσαλία, μιλάει στην «Κ» για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­στούν σε πολλά επίπεδα έτσι ώστε η Θεσσαλία να αποφύγει την καταστροφή, να θωρακιστεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά και να περάσει στην επόμενη ημέρα αναπτυξιακ­ά. Οπως τονίζει, η 400 σελίδων έκθεση που έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση περιέχει πολλά διαφορετικ­ά σενάρια, όλα κοστολογημ­ένα, ενώ όσον αφορά τα έργα επισημαίνε­ι εκ προοιμίου ότι το γραφείο του δεν έχει την πρόθεση να αναλάβει κανένα έργο στη Θεσσαλία. Η πρώτη ερώτηση αφορά βέβαια την καλλιέργει­α του βαμβακιού, η συνέχιση της οποίας αποτελεί κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με τον περιφερειά­ρχη Δημήτρη Κουρέτα.

«Τα έχετε βάλει με το βαμβάκι;», τον ρωτάμε. «Δεν τα έχουμε βάλει με το βαμβάκι, όπως πολλοί λένε. Εμείς προσπαθούμ­ε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το νερό που διαθέτουμε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στη Θεσσαλία πάμε σε μια οικολογική καταστροφή τεραστίου μεγέθους. Δεν συζητάμε λοιπόν για απόψεις τι προτιμάμε ή θα θέλαμε, ούτε είμαστε στο στάδιο του “θα ήταν καλύτερα να ξοδεύουμε λιγότερο νερό”. Μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η Θεσσαλία θα γίνει μια έρημος και δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα». Η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή και η ερημοποίησ­η εκτάσεων συζητούντα­ι εδώ και τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες, οπότε λογικά κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει χρόνος. Ο κ. Γκουζούρης δίνει πολύ μικρά περιθώρια χρόνου για να προληφθεί το κακό. «Οπως μου είπαν οι ειδικοί επιστήμονε­ς, αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, μέσα σε μια 15ετία θα έχει συντελεστε­ί η καταστροφή η οποία θα είναι μη αναστρέψιμ­η. Και τα 15 χρόνια ξέρετε περνάνε πάρα πολύ γρήγορα».

Ποια όμως είναι η πρόταση της ομάδας των Ολλανδών ειδικών; «Λέμε λοιπόν ότι έχουμε ένα υδατικό ισοζύγιο, προσφορά και ζήτηση νερού. Σε αυτή τη συζήτηση δεν μπορούμε να παρακάμψου­με το βαμβάκι γιατί είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς σε έκταση αρδευόμενε­ς καλλιέργει­ες της περιοχής. Με αυτή τη ζήτηση σε νερό λοιπόν δεν βγαίνει η εξίσωση που προαναφέρα­με. Αναγκαστικ­ά θα πρέπει να σταματήσου­με να καλλιεργού­με κάποια είδη που θέλουν νερό. Προτείνουμ­ε λοιπόν να σταματήσου­ν κάποιες καλλιέργει­ες, όχι όλα τα προϊόντα, ένα ποσοστό». Κάπως έτσι, βέβαια, το έλλειμμα νερού θα μετατραπεί σε έλλειμμα εισοδήματο­ς και το

ερώτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι που θα σταματήσου­ν την καλλιέργει­α.

«Στη μελέτη περιλαμβάν­ονται προτάσεις. Για παράδειγμα από τα οπωροκηπευ­τικά προκύπτει μεγαλύτερο εισόδημα από μικρότερη έκταση», απαντάει ο κ. Γκουζούρης. Και εξηγεί: «Η ντομάτα θα πουν πολλοί χρειάζεται περισσότερ­ο νερό από το βαμβάκι αλλά θα καλλιεργού­νται λιγότερα στρέμματα. Επίσης, θα μπορούσε να καλλιεργηθ­εί σουσάμι το οποίο χρειάζεται λιγότερο νερό και μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν τα εργαλεία που χρησιμοποι­ούνται τώρα στη βαμβακοκαλ­λιέργεια. Για το σουσάμι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και όσον αφορά τη χαμηλή τιμή του θα μπορούσαν να στραφούν εκεί οι επιδοτήσει­ς που πηγαίνουν τώρα στο βαμβάκι. Για τις προτάσεις αυτές μάλιστα έχουμε κάνει έρευνα αγοράς, για το αν και κατά πόσον υπάρχει ζήτηση. Υπάρχουν δρόμοι, υπάρχει το λιμάνι του Βόλου, υπάρχουν οι συνθήκες για εξαγωγές, γιατί

να μην τις εκμεταλλευ­θούμε»;

Από τους φορείς της περιοχής και τον περιφερειά­ρχη προτείνετα­ι η καθετοποίη­ση της παραγωγής, να γίνουν επενδύσεις και να φτιαχτούν κλωστήρια και υφαντουργε­ία, ώστε να επωφεληθεί η περιοχή και οι παραγωγοί από την προστιθέμε­νη αξία του βαμβακιού. «Ο κλάδος της υφαντουργί­ας έφυγε από την Ελλάδα λόγω του ανταγωνισμ­ού από φθηνά εργατικά χέρια. Αντιτείνου­ν ότι θα γίνουν επενδύσεις σε μηχανές που δεν χρειάζοντα­ι ανθρώπους. Μα, αυτές οι μηχανές κοστίζουν παρά πολλά χρήματα, οι υφιστάμενε­ς μονάδες δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις γιατί είναι χρεωμένες. Θα ωθήσουμε λοιπόν τους αγρότες να παράγουν περισσότερ­ο προϊόν, ξοδεύοντας νερό που δεν υπάρχει, το οποίο προϊόν θα πουληθεί σε έναν κλάδο που πάσχει; Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, δεν έχει νόημα».

Ο κ. Γκουζούρης επισημαίνε­ι ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο κρίνει ως εξαιρετικά σημαντικό.

«Γιατί να μην παράγουμε φαγητό, γιατί να μην προσανατολ­ιστούμε στο να καλύψουμε τους στρατηγικο­ύς στόχους αυτάρκειας της χώρας, ο κάμπος μπορεί να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι στο βαμβάκι, προσπαθούμ­ε να αποφύγουμε μια πολύ μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία που θα επηρεάσει όχι μόνο τους Θεσσαλούς αλλά όλη την Ελλάδα. Φανταστείτ­ε να υπάρχει μια έρημος στο κέντρο της Ελλάδας», καταλήγει.

Αν λοιπόν αλλάξουν οι καλλιέργει­ες, θα αποφύγουμε την καταστροφή; «Δυστυχώς δεν αρκεί να μειώσουμε τη ζήτηση, πρέπει και να αυξήσουμε την προσφορά. Υπάρχει έλλειμμα, 500 εκατομμύρι­α κυβικά μέτρα τον χρόνο, πρέπει λοιπόν να βρεθεί νερό από κάπου. Γι’ αυτό προκρίνουμ­ε τη λύση να έρθει νερό από τον άνω ρου του Αχελώου και να χρησιμοποι­ηθεί με ένα ρυθμιστικό έργο, δηλαδή όχι να έχεις μόνιμα νερό να έρχεται εδώ, να μπορείς να πάρεις όποτε υπάρχει

αλλά και να μπορείς να στέλνεις», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Ιnternatio­nal.

Η Κάρλα

«Πριν μιλήσουμε για το πρόβλημα της Κάρλας είναι σημαντικό τι πρέπει να κάνουμε για να μην υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον», λέει ο κ. Γκουζούρης. «Ολο το σχέδιο έχει στόχο να μην καταλήξουν μεγάλες ποσότητες νερού στην Κάρλα: Με έργα ορεινής υδρονομίας κρατάμε μια ποσότητα νερού στα ορεινά. Εχουμε προβλέψει από 110 έως 200 φράγματα ανάλογα το μέγεθος που θα επιλεγεί σε συγκεκριμέ­να σημεία. Στη συνέχεια με ζώνες ελεγχόμενη­ς πλημμύρας κρατάμε και άλλη ποσότητα νερού, όταν υπάρχει, οπότε το νερό που καταλήγει στην περιοχή της Κάρλας είναι πολύ λιγότερο. Στο φράγμα της Γυρτώνης υπάρχει ένα θυρόφραγμα, το οποίο όμως δεν έχει υπερχειλισ­τή, ο οποίος σαν κατασκευή δίνει τη δυνατότητα να περάσει το νερό από πάνω (Spillway) για να φύγει το νερό από τα αναχώματα», προτείνει ο ειδικός.

Και προσθέτει: «Προτείνουμ­ε επίσης ότι η λίμνη πρέπει να μεγαλώσει περίπου στα 17.000 στρέμματα». Εναλλακτικ­ά αναφέρει θα μπορούσε «να δημιουργηθ­εί ένα ανάχωμα έτσι ώστε τα νερά να μείνουν σε συγκεκριμέ­να σημεία για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα να καταλήξουν στην υφιστάμενη πλευρά της Κάρλας και στον Παγασητικό». Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες εκτάσεις και πάλι να πλημμυρίζο­υν. «Εχουμε χρησιμοποι­ήσει για τις μετρήσεις μας τα δεδομένα του “Daniel” που όλοι είπαν ότι είναι φαινόμενο χιλιετίας. Αν έχουμε πολύ μεγαλύτερο φαινόμενο ούτε αυτά δεν θα αντέξουν», επισημαίνε­ι. Οσον αφορά την επαναφορά της λίμνης στην αρχική της μορφή ο κ. Γκουζούρης είναι κατηγορημα­τικά αντίθετος. «Η περιοχή εκεί ήταν ένας βάλτος, που προέκυπτε από πλεονάζοντ­α ύδατα. Δεν ήταν λίμνη γιατί δεν υπήρχε εκροή. Τα νερά στραγγίζον­ταν πάρα πολύ αργά και γι’ αυτό υπήρχαν ψαράδες, αλλά στην ουσία ήταν στάσιμα νερά. Γι’ αυτό υπήρχαν και τα προβλήματα με την ελονοσία. Ηταν ένα έργο εξυγίανσης και τέτοια έργα πρέπει να γίνονται, όμως δεν ολοκληρώθη­καν όλα τα έργα».

Η ομάδα των Ολλανδών προτείνει την αποπεράτωσ­η και τη βελτίωση εκείνων των προβλεπόμε­νων έργων. «Η τροφοδοσία του νερού στη λίμνη με βάση τα αρχικά σχέδια θα έπρεπε να γίνεται μέσα από ένα κανάλι που διά της βαρύτητας θα μετέφερε νερά του Πηνειού στην τεχνητή λίμνη Κάρλα. Αυτό δεν έγινε και έχουν μείνει μόνο οι σταθμοί με άντληση, δηλαδή ξοδεύουμε ρεύμα για να στείλουμε νερό στην Κάρλα για να έχουμε το νερό που χρειάζεται». Οσον αφορά τη σήραγγα προς το Αιγαίο, ο κ. Γκουζούρης την χαρακτηρίζ­ει ένα πολύ ακριβό και αχρείαστο έργο. «Γιατί να έχεις μια τρύπα για να φεύγουν νερά που δεν θα φτάσουν ποτέ εκεί; Γιατί αυτός είναι ο στόχος να μην πλημμυρίζε­ι η περιοχή της Κάρλας». Ωστόσο η ομάδα το εξέτασε ως πιθανή λύση. «Η σήραγγα –13 χιλιόμετρα– έχει πάρα πολλά προβλήματα. Κατασκευασ­τικά θέλει πολύ καιρό για να γίνει και πολλά χρήματα. Επίσης από πού θα έρχεται το νερό, θα περνάει μέσα από τα σπίτια; Θα πρέπει λοιπόν να φτιάξεις ένα κανάλι. Κανάλι για μια τέτοια σήραγγα σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσεις μέσα από υφιστάμενε­ς υποδομές και άρα να κάνεις απαλλοτριώ­σεις. Ούτε σε 20 χρόνια δεν θα τελειώσουμ­ε. Εμείς με βάση τις μετρήσεις που έχουμε κάνει για να κατασκευασ­τεί μια σήραγγα πιο μικρής διατομής και να βγαίνει στο Αιγαίο, υπολογίζου­με το κόστος στα 230 εκατ. ευρώ, ένα νούμερο που θεωρώ ρεαλιστικό».

 ?? ?? Σπίτι στο χωριό Σωτήριο της Λάρισας, ένα από τα εκατοντάδε­ς που καταστράφη­καν από τις πλημμύρες του 2023 στη Θεσσαλία. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος είναι μια εν εξελίξει κατάσταση στην οποία η Θεσσαλία θα γίνει έρημος, όπου δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα.
Σπίτι στο χωριό Σωτήριο της Λάρισας, ένα από τα εκατοντάδε­ς που καταστράφη­καν από τις πλημμύρες του 2023 στη Θεσσαλία. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά ο μεγάλος κίνδυνος είναι μια εν εξελίξει κατάσταση στην οποία η Θεσσαλία θα γίνει έρημος, όπου δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece