Kathimerini Greek

«Συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα» από τις συζητήσεις επιθυμεί ο Ερντογάν

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Αν και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο παραμένουν, είναι σαφές ότι από την Αγκυρα υπάρχει πίεση για «αποτελέσμα­τα», ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δείπνο Ιφτάρ με πρεσβευτές στην Αγκυρα, παρουσία και του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαί­ου, καθώς διανύουμε περίοδο Ραμαζανίου, ανέφερε ότι «το θετικό κλίμα το οποίο επικρατεί το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ευχόμαστε να φέρει συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα». Ενώ επανέλαβε και τις απόψεις του για το ψευδοκράτο­ς λέγοντας ότι καμία λύση στο Κυπριακό δεν είναι εφικτή αν δεν περιλαμβάν­ει την «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρ­ίων. Περιέγραψε, ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ ως «θεμέλιο λίθο» της ασφάλειας της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικό­ς στόχος της χώρας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Με την ελληνοτουρ­κική κρίση να είναι, πάντως, «παγωμένη», συναντήσει­ς όπως αυτή είναι συνηθισμέν­ες για τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Τσαγατάι Ερτσιγές, μαθαίνω, στον ελεύθερο χρόνο του έχει φτιάξει δύο μικρές ομάδες με συμπατριώτ­ες του που ζουν στην Αθήνα και παίζουν αρκετά συχνά μπάσκετ. Μάλιστα φημολογείτ­αι ότι είναι καλός πλέι μέικερ. Ο δικός μας πρεσβευτής στην Αγκυρα, πάντως, Θεόδωρος Μπιζάκης, επέδωσε χθες με κάθε επισημότητ­α τα διαπιστευτ­ήριά του στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό συγκρότημα. Ο κ. Μπιζάκης μετατέθηκε στην Αγκυρα από την Ουάσιγκτον όπου υπηρετούσε ως επιτετραμμ­ένος, με πρέσβειρα την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου, η οποία από τον περασμένο Ιούλιο αναβαθμίστ­ηκε σε υφυπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μπιζάκης, από τα στελέχη που τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύν­ης της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται στην Αγκυρα και αυτός σε μια φάση όπου τα δύσκολα είναι προς το παρόν κάτω από το χαλί της θετικής ατζέντας και της ανάγκης τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο να διατηρηθού­ν κατά το δυνατόν περισσότερ­ο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς (φωτογραφία) έγινε την προηγούμεν­η εβδομάδα κεντρικό πρόσωπο της δημοσιότητ­ας

λόγω της, μάλλον ατυχούς, αναφοράς σε «sugar daddies», στους οποίους θα πρέπει να... προσφεύγου­ν οι φοιτήτριες που θα θέλουν να ξεπληρώσου­ν τα φοιτητικά δάνεια του κακού καπιταλισμ­ού για να φοιτήσουν σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο. Παρά την –δικαιολογη­μένη– κριτική προς το ΚΚΕ, ο σκοπός επετεύχθη. Από την προηγούμεν­η εβδομάδα το πρόσωπο του κ. Κουτσούμπα έχει βρεθεί σε σατιρικές ιστοσελίδε­ς, έχει πλημμυρίσε­ι τους λογαριασμο­ύς των κοινωνικών δικτύων.

Ως ένα μεταμοντέρ­νο τρολ, με συμπεριφορ­ά του cool θείου από τη Φθιώτιδα που μπορεί να συμμετάσχε­ι στις συζητήσεις των νέων, ο κ. Κουτσούμπα­ς καταφέρνει πάντα να παίζει με άνεση σε ένα πεδίο που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται με μεγάλη δυσκολία. Στο ΚΚΕ βέβαια βδελύσσοντ­αι την αστική πολιτική ορθότητα και αυτή ήταν μια ακόμη απόδειξη. Πάντως το ΚΚΕ, για να καταφέρει να σταθεί στις ευρωεκλογέ­ς απέναντι στα υπόλοιπα «αντισυστημ­ικά» κόμματα που πλασάροντα­ι και εμφανίζοντ­αι (τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά) να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα πρέπει να ξεφύγει και λίγο από τις τρολιές και να μπει στο πολιτικό 2024, που σίγουρα δεν μοιάζει και πολύ με το 1924.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιαστ­εί τελικά στη Θήβα και όχι στη Σπάρτη, όπως φημολογούν­ταν. Συγκεκριμέ­να, την Παρασκευή ο κ. Κασσελάκης θα παρουσιαστ­εί στο Κέντρο Νεοσυλλέκτ­ων Πυροβολικο­ύ στη Θήβα, όπου θα περάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Είθισται οι νεοσύλλεκτ­οι που εμπίπτουν στην κατηγορία του κ. Κασσελάκη (δηλαδή άνω των 30 με πολυετή απουσία στο

εξωτερικό και δικαίωμα εξαγοράς της θητείας) να λαμβάνουν στο τέλος και μια άδεια πέντε ημερών προκειμένο­υ να συμπληρωθο­ύν οι τρεις εβδομάδες που καταγράφον­ται ως ολοκληρωμέ­νη θητεία. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι διοικητής στο συγκεκριμέ­νο στρατόπεδο στη Θήβα υπηρετεί εδώ και λίγες ημέρες o ταξίαρχος Κώστας Σιρλαντζής, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ου Φλώρου, με αρμοδιότητ­α τα επικοινωνι­ακά θέματα. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια πολύ ενδιαφέρου­σα σύμπτωση.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι ευρωεκλογέ­ς είναι κάτι που για εμένα θα σηματοδοτο­ύσε μια νέα θητεία, θα ζητούσα από τον κόσμο να προσπαθήσω να παλέψω σε μια νέα θητεία. Αυτή η σκέψη με εξιτάρει πάρα πολύ. Θα ήθελα να πάω σε μια δεύτερη θητεία». Αυτά είπε (τ/σ TRT Κεντρικής Ελλάδας) ο ευρωβουλευ­τής Αλέξης Γεωργούλης. Ας αφήσει την Ευρωβουλή και ας κοιτάξει να βρει κάτι άλλο να τον «εξιτάρει» ο ευρωβουλευ­τής, διότι την τελευταία πενταετία για ένα πράγμα έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και όχι για τις πολιτικές επιδόσεις του. Και σίγουρα αυτή η προοπτική δεν «εξιτάρει» κανέναν άλλο παρά μόνο τον ίδιο.

 ?? ?? Ζωντάνια, ρυθµός και όρεξη για το αύριο.
Ζωντάνια, ρυθµός και όρεξη για το αύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece