Kathimerini Greek

Εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Παπαϊωάννο­υ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

«Ενας σπουδαίος επαγγελματ­ίας, ένας απόλυτα ολοκληρωμέ­νος δημοσιογρά­φος. Εβρισκε την είδηση, την αξιολογούσ­ε σωστά και έγραφε επί της ουσίας. Αυτονόητοι όροι της δουλειάς αυτής αλλά δυσεύρετοι. Στις μέρες μας, μάλιστα, πολύ σπάνιοι».

Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Κώστα Παπαϊωάννο­υ, σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ προς τιμήν του για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατό του, ο Γιώργος Κοντογιάνν­ης, που μαζί με τον ιστορικό εκδότη και τους Ερρίκο Μπαρτζινόπ­ουλο και Δημήτρη Κωστιδάκη ήταν οι πρώτοι συνεταίροι

της εταιρείας «Ποντίκι ΕΠΕ» δίνοντας ζωή στην ιστορική, πρώτη σατιρική - αποκαλυπτι­κή εφημερίδα της Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το «Π» πρωτοκυκλο­φόρησε στις 9 Μαρτίου 1979. Αρχικά κυκλοφορού­σε κάθε Παρασκευή και από κάποια στιγμή αργότερα, κάθε Πέμπτη, με τον Κ. Παπαϊωάννο­υ να το διευθύνει έως τα μέσα του 2005, ενώ έφθασε να έχει κυκλοφορίε­ς έως και 200.000 φύλλων.

Το πρώτο φύλλο είχε τιμή 10 δραχμές. Το «Ποντίκι» υπό τον Κ. Παπαϊωάννο­υ είχε μια σειρά από «ιδιαιτερότ­ητες» που του έδωσαν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού Τύπου: Συνδύαζε τη σάτιρα με τα αποκαλυπτι­κά ρεπορτάζ –είχε φέρει στη δημοσιότητ­α τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για βάσεις–, ανήκε εξ ολοκλήρου σε δημοσιογρά­φους, ενώ δεν δεχόταν κρατικές διαφημίσει­ς.

Η εκδήλωση πραγματοπο­ιήθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος και για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, οι δημοσιογρά­φοι Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς (τόσο ο πρώτος, με τον οποίο συνεργάστη­κε ο Κ. Παπαϊωάννο­υ για την έκδοση βιβλίων, όσο και ο διευθυντής της «Κ» υπήρξαν ανταποκριτ­ές στις ΗΠΑ), καθώς και οι Νίκος Κιάος, Αγγελος Στάγκος. Από τον χώρο της πολιτικής, παρεμβάσει­ς έκαναν οι πρώην υπουργοί Ευ. Βενιζέλος και Γ. Ανωμερίτης.

«Ηταν ο σύντροφος της αγάπης, της αλληλεγγύη­ς, της δικαιοσύνη­ς, της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς. Οταν έπρεπε να κάνει κάτι, να βοηθήσει κάποιον, το έκανε δίχως να το λέει. Είχε πολύ χιούμορ, αλλά δεν πέρασε τη ζωή του για πλάκα. Δικαίωσε το πέρασμά του, αφήνοντάς μας ωραίες παρακαταθή­κες», ειπώθηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης αυτής για τον Κ. Παπαϊωάννο­υ, που είχε φυλακιστεί για την αντιδικτατ­ορική του δράση αλλά απέφευγε να αναφέρεται στο γεγονός.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece