Kathimerini Greek

Στο Κάιρο αναμένεται κάτι ουσιώδες

Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά για την επικείμενη επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Τη βεβαιότητα ότι η επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο –όπου θα συνοδεύετα­ι από τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο– θα φέρει «ουσιαστικά αποτελέσμα­τα» εξέφρασε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτηρίζ­οντας μάλιστα την Αίγυπτο «αξιόπιστο εταίρο» στη διαχείριση του μεταναστευ­τικού. Η επίσκεψη αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα, εν μέσω και της αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες κρατούν «επτασφράγι­στο μυστικό» το τι θα συμφωνηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Αίγυπτο, το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα απασχόλησε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε στο Στρασβούργ­ο και εξέδωσε μάλιστα απολογισμό τετραετίας για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού, με αποκορύφωμ­α την ιστορική επίτευξη του Συμφώνου Μετανάστευ­σης και Ασύλου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου –όπου το ζήτημα θα βρεθεί εκ νέου «ψηλά» στην ατζέντα– στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν χθες από κοινού ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος

συνέντευξη Τύπου, η Ιλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσαν έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες για το μεταναστευ­τικό.

Ιλβα Γιόχανσον, έδωσαν έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και τη λεγόμενη «διπλωματία του μεταναστευ­τικού», που έχει αποδώσει έως τώρα συμφωνίες με την Τυνησία, αλλά και πρόσφατα με τη Μαυριτανία.

Ερωτηθείς, πάντως, από την «Κ» για το εάν η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κάιρο θα αποφέρει ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει λεπτομέρει­ες, ωστόσο υπογράμμισ­ε ότι «αυτό που αναμένεται είναι κάτι ουσιώδες». Προσέθεσε,

εξάλλου, ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του μεταναστευ­τικού» και ότι «έχει δώσει δείγματα αξιόπιστου εταίρου». «Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν που θα συνοδεύετα­ι από τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βέλγο Αλεξάντερ ντε Κρο θα παραγάγει κάτι ουσιώδες», τόνισε.

Στις επικρίσεις που δέχεται η Κομισιόν από μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις για την υπογραφή «αμφιλεγόμε­νων» συμφωνιών με αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τυνησίας, τόσο ο Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και η Ιλβα Γιόχανσον σημείωσαν ότι οι συνεργασίε­ς με τρίτες χώρες δεν αποτελούν «μαύρο κουτί». «Εχουμε αυστηρές διαδικασίε­ς ελέγχου για το πώς δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια», ανέφερε η επίτροπος σχετικά με το ποιες δραστηριότ­ητες και

από ποιον χρηματοδοτ­ούνται. «Εχουμε ισχυρές δικλίδες ασφαλείας. Εχουμε αυστηρή διαδικασία ελέγχου και αυτό αφορά κάθε συνεργασία μας με τρίτες χώρες», είπε χαρακτηρισ­τικά η κ. Γιόχανσον, ενώ προσέθεσε ότι η Κομισιόν ούτε ακολουθεί το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, ούτε «εξάγει» σε τρίτες χώρες τη διαδικασία ελέγχων για παροχή ασύλου.

Για το Σύμφωνο

Αναφερόμεν­ος στο Σύμφωνο Μετανάστευ­σης και Ασύλου ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν σημείωσε πως είναι περήφανος που η συμφωνία αυτή έχει τη στήριξη των τριών μεγαλύτερω­ν πολιτικών ομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστώ­ν και Φιλελευθέρ­ων και ενός σημαντικού τμήματος των Συντηρητικ­ών του ECR. «Επομένως, το μεταναστευ­τικό μπορεί να γίνει φορέας εμπιστοσύν­ης και ενότητας», επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για να προσθέσει ότι «αυτοί που αντιτίθεντ­αι στο Σύμφωνο είναι οι “φίλοι” του Πούτιν – η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά». Σημείωσε παράλληλα ότι το Σύμφωνο είναι «πλήρως συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες και έχει τη στήριξη των τριών τετάρτων των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλί­ου». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε μάλιστα ότι και η επικείμενη επίσκεψη στην Αίγυπτο «δείχνει το επίπεδο δέσμευσης που είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμ­ε και μπορώ επίσης να πω ότι ό,τι προκύψει με την Αίγυπτο θα είναι συμβατό με την Ε.Ε. Είμαστε η Ε.Ε. και έτσι προχωράμε με συμφωνίες με τρίτες χώρες».

Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν χαρακτήρισ­ε την Αίγυπτο αξιόπιστο εταίρο στη διαχείριση του μεταναστευ­τικού.

 ?? ?? Στη χθεσινή
Στη χθεσινή
 ?? ?? Εν μέσω της αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο –όπου θα συνοδεύετα­ι από τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο– αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα.
Εν μέσω της αύξησης των μεταναστευ­τικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο –όπου θα συνοδεύετα­ι από τους πρωθυπουργ­ούς της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο– αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece