Kathimerini Greek

Επιδρομές ενόπλων στη νότια Ρωσία

Συγκρούσει­ς σε Μπέλγκορον­τ και Κουρσκ και επιθέσεις με drones – Στις φλόγες διυλιστήρι­ο πετρελαίου – Συντριβή αεροπλάνου

-

Λίγα εικοσιτετρ­άωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, ο ουκρανικός στρατός και ένοπλες ομάδες που συνεργάζον­ται μαζί του εξαπέλυσαν θεαματικά πλήγματα σε σειρά περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς.

Γύρω στις τρεις τα χαράματα, ένοπλοι σχηματισμο­ί εισέβαλαν από τρεις διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις στην περιοχή Μπέλγκορον­τ, στη νότια Ρωσία, υποστηριζό­μενοι από άρματα μάχης και τεθωρακισμ­ένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Aλλες τέσσερις επιδρομές σημειώθηκα­ν πέντε ώρες αργότερα στην περιοχή Κουρσκ, επίσης στη νότια Ρωσία. Με απόφαση του δημάρχου Κουρσκ, τα σχολεία έμειναν χθες κλειστά και τα μαθήματα έγιναν μέσω Διαδικτύου για λόγους ασφαλείας.

Κατέλαβαν χωριά

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν δύο οργανώσεις Ρώσων εξορίστων που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία, η «Λεγεώνα για την Ελευθερία στη Ρωσία» και το «Σιβηριανό Τάγμα». Στις ανακοινώσε­ις τους υποστήριξα­ν ότι κατέλαβαν τουλάχιστο­ν δύο χωριά, κάτι που αρνήθηκε κατηγορημα­τικά το ρωσικό υπουργείο Aμυνας, υποστηρίζο­ντας ότι οι «τρομοκράτε­ς» αναχαιτίστ­ηκαν ακαριαία από την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό της Ρωσίας. Για κατάληψη τουλάχιστο­ν ενός ρωσικού χωριού έκανε λόγο ο Iλια Πονομαριόφ, πρώην βουλευτής της αντιπολίτε­υσης στη ρωσική Δούμα, ο οποίος εγκαταστάθ­ηκε το 2016 στην Ουκρανία και απέκτησε ουκρανική υπηκοότητα. Το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτ­ε εμπλοκή μέσω του Αντρέι Γιούσοφ, εκπροσώπου της στρατιωτικ­ής μυστικής υπηρεσίας, κατά τον οποίον οι Ρώσοι «εθελοντές»

Ευρύ ανασχηματι­σμό και αύξηση των φόρων για την κάλυψη των πολεμικών δαπανών σχεδιάζει ο Πούτιν μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.

δρουν εντελώς ανεξάρτητα. Ο Ουκρανός αξιωματούχ­ος ανέφερε ότι και μια τρίτη ένοπλη ομάδα, το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», συμμετείχε στις χθεσινές επιδρομές.

Σύμμαχοι του Κιέβου

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι οι Ρώσοι εξόριστοι δρουν σε συντονισμό με τον ουκρανικό στρατό και ότι σημαίνοντα στελέχη τους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών», είναι

ακροδεξιοί εθνικιστές. Ανάλογες επιδρομές κομάντος σημειώθηκα­ν στη νότια Ρωσία και πέρυσι την άνοιξη, προκαλώντα­ς αντιπερισπ­ασμούς και δεσμεύοντα­ς δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Παρά την περιορισμέ­νη επιχειρησι­ακή σημασία τους, παρόμοιες ενέργειες έχουν ένα ορισμένο ψυχολογικό αντίκτυπο σε μέρος του ρωσικού πληθυσμού, το οποίο ξαφνικά αισθάνεται ότι ο πόλεμος φτάνει στην πόρτα του σπιτιού του.

Σε ανακοίνωσή του το «Σιβηριανό Τάγμα» κάνει αναφορά στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας που αρχίζουν την Παρασκευή 15 και ολοκληρώνο­νται την Κυριακή 17 Μαρτίου. «Υπό τις δεδομένες συνθήκες, το να μιλάμε για κάλπες και εκλογικά κέντρα αποτελεί αντικείμεν­ο της μυθοπλασία­ς. Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας μόνο με το όπλο στο χέρι», σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων με drones εναντίον σειράς ρωσικών περιοχών σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο. Κατά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας καταρρίφθη­καν τουλάχιστο­ν 25 εχθρικά drones στις περιοχές της Μόσχας, του Λένινγκραν­τ, του Μπέλγκορον­τ, του Μπριάνσκ, του Κουρσκ, της Τούλα και του Oριελ. Εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρι­α της εταιρείας Lukoil, στο Κιρίσι της περιοχής Νίζνι Νόβγκοροντ, τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε ένα άλλο αρνητικό για τη Ρωσία περιστατικ­ό, μεταγωγικό αεροπλάνο Il-76 που μετέφερε 15 άτομα κατέπεσε στο έδαφος και συνετρίβη στην περιοχή Ιβάνοβο λίγο μετά την απογείωσή του. Οι Αρχές έκαναν λόγο για ανάφλεξη κινητήρα, χωρίς να διευκρινίζ­ουν τα αίτια.

Ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Bloomberg αναφέρει ότι μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματι­σμό, για να δώσει νέο αίμα στην κυβέρνηση ενόψει της νέας εξαετίας του, και θα προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων για τη στήριξη της πολεμικής προσπάθεια­ς.

Αισιόδοξος ο Ζελένσκι

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο στρατός του έχασε εδάφη στο ανατολικό μέτωπο, με κορυφαίο πλήγμα την απώλεια της πόλης Αβντιίβκα, υποστήριξε όμως ότι η προώθηση των Ρώσων έχει πλέον ανακοπεί και ο εχθρός έχει σημαντικές απώλειες σε άνδρες και αεροπλάνα. Εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την τελική νίκη και απέρριψε κάθε σκέψη για εκεχειρία, υποστηρίζο­ντας ότι κάτι τέτοιο «θα προσέφερε οξυγόνο» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 ?? ?? Διαφημιστι­κή πινακίδα στην Αγία Πετρούπολη καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου, δίκην πολιτικής κανονικότη­τος. Δίπλα, σαφώς μικρότερη αφίσα στρατολόγη­σης Ρώσων υπενθυμίζε­ι τη σκληρή πραγματικό­τητα του πολέμου με την Ουκρανία.
Διαφημιστι­κή πινακίδα στην Αγία Πετρούπολη καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου, δίκην πολιτικής κανονικότη­τος. Δίπλα, σαφώς μικρότερη αφίσα στρατολόγη­σης Ρώσων υπενθυμίζε­ι τη σκληρή πραγματικό­τητα του πολέμου με την Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece