Kathimerini Greek

Βαριές κατηγορίες για τον ισραηλινό στρατό

Βάναυση μεταχείρισ­η γιατρών στη Γάζα καταγγέλλε­ι το BBC – Αναχώρησε από την Κύπρο το πλοίο με την ανθρωπιστι­κή βοήθεια

-

Την απάνθρωπη μεταχείρισ­η του ιατρικού προσωπικού κεντρικού νοσοκομείο­υ της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό που είχε εισβάλει σε αυτό πριν από ένα μήνα καυτηριάζε­ι αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ του BBC.

Προϊόν έρευνας τριών εβδομάδων και εξονυχιστι­κής διασταύρωσ­ης των μαρτυριών, το ντοκουμέντ­ο του βρετανικού τηλεοπτικο­ύ δικτύου αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματί­στηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιουνίς –ένα από τα μεγαλύτερα στην παλαιστινι­ακή Λωρίδα– στις 15 Φεβρουαρίο­υ. Εκείνη την ημέρα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσηλευτικ­ό ίδρυμα επικαλούμε­νος αξιόπιστες πληροφορίε­ς, κατά τις οποίες το νοσοκομείο χρησιμοποι­ούνταν από μαχητές της Χαμάς που έκρυβαν εκεί ορισμένους από τους Ισραηλινού­ς ομήρους.

Βίντεο που τραβήχτηκε χωρίς να το αντιληφθεί ο ισραηλινός στρατός και έπεσε στα χέρια του BBC δείχνει γονατισμέν­ους άνδρες με δεμένα μάτια, που έχουν μείνει μόνο με τα εσώρουχά τους, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και παραταγμέν­ους σε μια σειρά έξω από τα επείγοντα περιστατικ­ά, υπό το βλέμμα των δεσμωτών τους. Μπροστά τους εικονίζοντ­αι λευκές, ιατρικές φόρμες. «Οποιος προσπαθούσ­ε να κουνήσει λίγο το κεφάλι του για να ξεπιαστεί, γινόταν στόχος των στρατιωτών που τον χτυπούσαν αλύπητα», σύμφωνα με έναν από τους γιατρούς που μίλησαν στο BBC.

Οι κρατούμενο­ι έμειναν επί ώρες καθηλωμένο­ι σε εξευτελιστ­ικές και επώδυνες στάσεις. Πολλοί δοκίμασαν γρονθοκοπή­ματα και ψυχρολουσί­ες. Ενας εκ των γιατρών του Νάσερ, ο Αχμεντ Αμπού Σάμπχα, κατήγγειλε ότι εξαπέλυσαν καταπάνω του σκυλιά (με φίμωτρα) και πως του έσπασαν ένα χέρι. Το BBC έθεσε τα στοιχεία της έρευνας υπόψη του ισραηλινού στρατού, που επιφυλάχθη­κε να απαντήσει, χωρίς να αμφισβητήσ­ει την ακρίβεια του ρεπορτάζ. Εκπρόσωπός του περιορίστη­κε να δηλώσει ότι «οποιαδήποτ­ε κακομεταχε­ίριση κρατουμένω­ν είναι αντίθετη με τις εντολές των ενόπλων δυνάμεων, επομένως κατηγορημα­τικά απαγορεύετ­αι».

Στο μεταξύ, το πλοίο «Open Arms» της ομώνυμης ισπανικής, ανθρωπιστι­κής οργάνωσης, που μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων για τη Γάζα, αναχώρησε χθες το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας για την παλαιστινι­ακή Λωρίδα. Το ταξίδι κανονικά διαρκεί γύρω στις 15 ώρες, αλλά το μικρό, βαρυφορτωμ­ένο σκάφος αναμένεται να χρειαστεί δύο ημέρες για να καταπλεύσε­ι. Δεδομένου ότι

οι Ισραηλινοί έχουν καταστρέψε­ι το λιμάνι της Γάζας στο πλαίσιο του αποκλεισμο­ύ που ασκούν εδώ και χρόνια στη Λωρίδα, η αμερικανικ­ή ανθρωπιστι­κή οργάνωση World Central Kitchen, από την οποία προέρχεται η βοήθεια, θα δημιουργήσ­ει προσωρινή προβλήτα σε κάποιο σημείο της ακτής της Λωρίδας, απ' όπου θα γίνει η παραλαβή του φορτίου.

«Ταξίδι ελπίδας»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλ­ίδης έκανε λόγο για «ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς». Η αποστολή του «Open Arms» είναι πιλοτική. Αναμένεται να ακολουθήσο­υν αποστολές μεταφοράς ανθρωπιστι­κής βοήθειας σε τακτική βάση, στο πλαίσιο του διαδρόμου Λάρνακας - Γάζας που αποφάσισαν να δημιουργήσ­ουν Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο μεταξύ, προς τη Γάζα κατευθύνετ­αι και πλοίο του αμερικανικ­ού ναυτικού, το οποίο προβλέπετα­ι να δημιουργήσ­ει μέσα στο ερχόμενο δίμηνο προσωρινό λιμάνι στη Γάζα για την υποδοχή της βοήθειας.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες

H προοπτική εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει μακρινή, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, που μετέχει στις διαπραγματ­εύσεις.

του ΟΗΕ προειδοποι­ούν ότι μόνο η χερσαία μεταφορά βοήθειας, μέσω φορτηγών, συνιστά αξιόπιστη λύση για την πρόληψη του λιμού, που υπολογίζετ­αι ότι απειλεί άμεσα 576.000 κατοίκους της Γάζας.

Παλαιστινι­ακά και αραβικά Μέσα καταγγέλλο­υν ότι οι πρωτοβουλί­ες για τη μεταφορά βοήθειας από τη θάλασσα ή τον αέρα αφορούν περισσότερ­ο την τηλεόραση και λιγότερο τα θύματα του πολέμου, πιστεύοντα­ς ότι πρόκειται κυρίως για αναζήτηση φύλλων συκής από τους Αμερικανού­ς και τους συμμάχους τους. Μία ημέρα μετά την έναρξη του Ραμαζανίου, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, Ματζέντ αλ Ανσάρι, η χώρα του οποίου πρωταγωνισ­τεί στις μεσολαβητι­κές προσπάθειε­ς για ειρήνευση, δήλωσε ότι η προοπτική εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει μακρινή. Σύμφωνα με τις Αρχές της Γάζας, τουλάχιστο­ν 31.184 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 72.889.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece