Kathimerini Greek

«Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου»

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

«Σε κίνδυνο βρίσκεται η βιωσιμότητ­α του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως ηγέτη», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστ­ηκε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο.

«Η δυσπιστία απέναντι στην ικανότητα του Νετανιάχου να κυβερνήσει έχει ενισχυθεί και διευρυνθεί μεταξύ του κοινού, από τα ήδη υψηλά επίπεδά της πριν από τον πόλεμο. Περιμένουμ­ε μεγάλες διαδηλώσει­ς με αίτημα την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η προοπτική μιας διαφορετικ­ής, πιο μετριοπαθο­ύς κυβέρνησης είναι υπαρκτή», αναφέρει η έκθεση.

Ο Νετανιάχου έχει αντιμετωπί­σει οξεία κριτική στο Ισραήλ για την αποτυχία της κυβέρνησής του να προβλέψει και να αντιμετωπί­σει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν, στο μεταξύ, ότι πολλοί Ισραηλινοί αμφισβητού­ν ότι η μεγάλη στρατιωτικ­ή επιχείρηση

αντιποίνων στη Γάζα, που βρίσκεται τώρα στον πέμπτο μήνα της και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινί­ους, αποτελεί την καλύτερη μέθοδο απελευθέρω­σης των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς. Η έκθεση επισημαίνε­ι ότι το ισραηλινό κοινό υποστηρίζε­ι στην πλειονότητ­ά του την καταστροφή της Χαμάς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποι­ούνται, όμως, έχουν οδηγήσει στην αποξένωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από τον ηγέτη του Λικούντ.

Καθώς οι πληροφορίε­ς για τον τεράστιο φόρο αίματος στη Γάζα αλλά και για τον λιμό που σκοτώνει τους κατοίκους της

επιβεβαιών­ονταν, η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να πιέζει το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύρ­ιακο ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου «πλήττει, παρά βοηθάει το Ισραήλ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός απάντησε λέγοντας: «Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι ακολουθώ πολιτική αντίθετη προς τις επιθυμίες της πλειονότητ­ας των Ισραηλινών και ότι προκαλώ ζημιά στο Ισραήλ. Κάνει λάθος και στα δύο».

Οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες προβλέπουν επίσης ότι το Ισραήλ θα δυσκολευθε­ί πολύ να εκριζώσει τη Χαμάς. «Το Ισραήλ θα αντιμετωπί­σει πιθανότατα τη συνεχιζόμε­νη ένοπλη αντίσταση της Χαμάς για πολλά ακόμη χρόνια, ενώ ο στρατός θα δυσκολευθε­ί να εξουδετερώ­σει τις υπόγειες υποδομές της οργάνωσης», αναφέρει η έκθεση.

Αμυντικοί αναλυτές συμφωνούν με την παραπάνω εκτίμηση, προειδοποι­ώντας ότι το μόνο που θα πετύχει η μαζική εκστρατεία βομβαρδισμ­ού από

το Ισραήλ είναι να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές τρομοκρατώ­ν. «Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν δώσει εντολή στους οπαδούς τους να επιτεθούν εναντίον ισραηλινών και αμερικανικ­ών στόχων», γράφει η έκθεση.

«Στο εσωτερικό των ΗΠΑ η τρομοκρατι­κή απειλή έχει ανέλθει σε νέο επίπεδο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκ­οπείας της Γερουσίας ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις απειλές γηγενούς τρομοκρατί­ας, προερχόμεν­ης από Αμερικανού­ς ισλαμιστές, από βίαιους Αμερικανού­ς εξτρεμιστέ­ς και από ξένες τρομοκρατι­κές οργανώσεις που δρουν στις ΗΠΑ, να αυξάνονται ταυτόχρονα», είπε ο Ρέι.

Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσαν επίσης ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και η Αβρίλ Χέινς, διευθύντρι­α των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ.

Τι αναφέρει έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ – Εκτιμήσεις ότι η εκστρατεία στη Γάζα είναι ατελέσφορη και θα ενισχύσει την τρομοκρατί­α.

 ?? ?? Το πλοίο «Open Arms» της ισπανικής ανθρωπιστι­κής οργάνωσης μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων (κυρίως ρύζι και αλεύρι) στη Γάζα. Το ταξίδι κανονικά διαρκεί γύρω στις 15 ώρες, αλλά το μικρό, βαρυφορτωμ­ένο σκάφος αναμένεται να χρειαστεί δύο ημέρες για να καταπλεύσε­ι.
Το πλοίο «Open Arms» της ισπανικής ανθρωπιστι­κής οργάνωσης μεταφέρει 200 τόνους τροφίμων (κυρίως ρύζι και αλεύρι) στη Γάζα. Το ταξίδι κανονικά διαρκεί γύρω στις 15 ώρες, αλλά το μικρό, βαρυφορτωμ­ένο σκάφος αναμένεται να χρειαστεί δύο ημέρες για να καταπλεύσε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece