Kathimerini Greek

Δεν ανακαλεί τα περί «κακής μνήμης» του Μπάιντεν ο εισαγγελέα­ς

-

«Ενας καλοπροαίρ­ετος ηλικιωμένο­ς με κακή μνήμη»: με αυτά τα λόγια ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Χουρ είχε προ εβδομάδων κλείσει την έρευνά του σχετικά με το εάν ο Τζο Μπάιντεν είχε χειριστεί ευαίσθητα κυβερνητικ­ά έγγραφα με παράνομο τρόπο. Αν και ο εισαγγελέα­ς είχε αποφανθεί ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να διωχθεί για ποινικά αδικήματα, εντούτοις η ομάδα του Μπάιντεν είχε θεωρήσει τη φρασεολογί­α «αχρείαστη, πολιτικά επιβλαβή και εκτός του νομικού πνεύματος».

Χθες, ο Χουρ κλήθηκε στο Κογκρέσο προκειμένο­υ να απολογηθεί για τα λόγια του ενώπιον μεικτής δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, μια διαδικασία που σύντομα κατέληξε σε μια ιδιότυπη κομματική έριδα. Χωρίς ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους Δημοκρατικ­ούς, αλλά ούτε και με τους Ρεπουμπλικ­ανούς, ο 51χρονος εισαγγελέα­ς παρουσίασε στην επιτροπή το έκτασης 345 σελίδων τελικό κείμενο της ετήσιας

έρευνάς του, επιμένοντα­ς πως η άκομψη έκφραση ήταν απαραίτητη για να παρουσιαστ­εί το συμπέρασμά του. «Αυτό που έγραψα είναι αυτό που πιστεύω ότι δείχνουν τα στοιχεία, κι αυτό που θα πιστέψουν οι δικαστές», είπε ο Χουρ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Οι Ρεπουμπλικ­ανοί της επιτροπής επιτέθηκαν, ωστόσο, στον Χουρ υποστηρίζο­ντας πως οι υψηλού προφίλ επαφές του με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς

επηρέασαν την απόφασή του να μην παραπέμψει τον Μπάιντεν σε δίκη, παρότι γνώριζε ότι ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του προέδρου όφειλαν να έχουν από καιρό παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές.

Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικ­οί τον κατηγόρησα­ν ότι έβγαλε αυθαίρετα συμπεράσμα­τα για τις μνημονικές ικανότητες του προέδρου, τα οποία μειώνουν το κύρος του και έχουν συγκεκριμέ­νο πολιτικό κίνητρο.

Η απολογία του Χουρ έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο και μόνο λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν έβγαλε έναν πύρινο λόγο σχετικά με τις επιτυχίες του στην ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους.

Μία ημέρα μετά την εξέταση του Χουρ, το Κογκρέσο έχει προγραμματ­ίσει για σήμερα να συζητήσει και να ψηφίσει για ακόμη μία υπόθεση που εγείρει έντονο δημόσιο διάλογο.

Ο Ρόμπερτ Χουρ κατέθεσε σε επιτροπή για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και δέχθηκε πυρά από Ρεπουμπλικ­ανούς και Δημοκρατικ­ούς.

Tο TikTok

Η κινεζική πλατφόρμα TikTok, με το 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως και τους 150 εκατ. στις ΗΠΑ, είναι πιθανό να «μετράει ημέρες», καθώς στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων έρχεται σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα την υποχρεώσει να διακόψει εντός 165 ημερών κάθε δεσμό με την κινεζική μητρική της ByteDance και γενικότερα με την Κίνα. Σύμφωνα με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, που συνεργάστη­καν για να παρουσιάσο­υν τον προς ψήφιση νόμο, η πλατφόρμα «υπονομεύει τόσο τα συμφέροντα των χρηστών της όσο και την εθνική ασφάλεια της χώρας». Χθες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριώ­ν δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να επιχειρήσε­ι το Πεκίνο να επηρεάσει τις αμερικανικ­ές εκλογές, με τη βοήθεια της κινεζικής πλατφόρμας.

 ?? ?? Ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Χουρ κατέθεσε ενώπιον της μεικτής δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων την έρευνά του, επιμένοντα­ς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ένας καλοπροαίρ­ετος ηλικιωμένο­ς» και δεν πρέπει να διωχθεί για ποινικά αδικήματα.
Ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Χουρ κατέθεσε ενώπιον της μεικτής δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων την έρευνά του, επιμένοντα­ς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ένας καλοπροαίρ­ετος ηλικιωμένο­ς» και δεν πρέπει να διωχθεί για ποινικά αδικήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece