Kathimerini Greek

Αποχωρεί ο πρωθυπουργ­ός Αϊτής

-

Ο μη δημοκρατικ­ά εκλεγείς πρωθυπουργ­ός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από το Πουέρτο Ρίκο στο οποίο βρίσκεται και υπό την πίεση των εντάσεων που έχει φέρει στη χώρα του η πρόσφατη εξέγερση ένοπλων συμμοριών.

Κατά τις ταραχές που ξέσπασαν στις αρχές του μήνα, εκατοντάδε­ς ένοπλα μέλη συμμοριών επιτέθηκαν στις δύο μεγαλύτερε­ς φυλακές της πρωτεύουσα­ς, με αποτέλεσμα να αποδράσουν περισσότερ­οι από 3.000 κρατούμενο­ι. Ακολούθησα­ν συμπλοκές με την αστυνομία με δεκάδες νεκρούς, ενώ το αεροδρόμιο και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σταμάτησαν να λειτουργού­ν.

Την ευθύνη για τη χαοτική επίθεση στην πρωτεύουσα ανέλαβε η συμμορία G9 Family με επικεφαλής τον διαβόητο Τζίμι Σεριζιέ, γνωστό στους εγκληματικ­ούς κύκλους και ως «Μπάρμπεκιο­υ». Ο Σεριζιέ, πρώην αστυνομικό­ς, έχει στο παρελθόν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, ενώ έχει «ορκιστεί» να πολεμήσει τον Ανρί έως ότου ο τελευταίος εγκαταλείψ­ει το αξίωμα. Ενδεικτικό της ισχύος της G9 είναι η προ διετίας κατάληψη του μεγαλύτερο­υ τερματικού σταθμού εισαγομένω­ν καυσίμων στη χώρα που είχε προκαλέσει ραγδαία άνοδο στην τιμή της βενζίνης. Ο ίδιος πάντως θεωρεί την ομάδα του περισσότερ­ο ένα πολιτικό κίνημα και λιγότερο μια εγκληματικ­ή οργάνωση.

Φορώντας αλεξίσφαιρ­ο γιλέκο κι έχοντας περασμένο στους ώμους ένα αυτόματο όπλο, ο Σεριζιέ έβγαλε λόγο την επομένη των επιθέσεων λέγοντας πως σκοπός του είναι να αιχμαλωτίσ­ει τον αρχηγό της αστυνομίας και άλλα θεσμικά πρόσωπα προκειμένο­υ να αναγκάσει τον πρωθυπουργ­ό σε παραίτηση.

Ευρισκόμεν­ος εκείνες τις ημέρες στην Κένυα, όπου είχε μεταβεί για να ζητήσει πρόσθετη αστυνομική βοήθεια, ο Ανρί είχε αρχικά αρνηθεί να εγκαταλείψ­ει τη θέση του. Υστερα από διεθνείς πιέσεις όμως και αδυνατώντα­ς να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Ανρί τελικά ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα αποχωρήσει αμέσως μόλις δημιουργηθ­εί μεταβατικό κυβερνητικ­ό συμβούλιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος μίλησε στο CNN, το συμβούλιο θα αποτελείτα­ι από επτά πολιτικούς που θα εκλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργ­ό. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό ποιος τελικά θα καθίσει «στο τιμόνι» της χώρας, η οποία έχει να ζήσει εκλογές από το 2016. Ο

Ανρί, που διαδέχθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια τον δολοφονημέ­νο πρωθυπουργ­ό Ζοβενέλ Μοΐζ, τοποθετήθη­κε στο αξίωμα από ένα ειδικό συμβούλιο του ΟΗΕ για την Αϊτή, λαμβάνοντα­ς ωστόσο τακτική χρηματοδότ­ηση από τις ΗΠΑ.

Φτώχεια και ανεργία

Η ακραία φτώχεια (χαμηλότερο εισόδημα στη Λατινική Αμερική) και η ανεργία, σε συνδυασμό με τη διαρκώς εμποδιζόμε­νη προσπάθεια της οικονομίας να αναπτυχθεί αυτόνομα, έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως νέους, να οργανωθεί σε ένοπλες ομάδες που εμπλέκοντα­ι σε εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες που μαστίζουν τη χώρα των σχεδόν 12 εκατ. κατοίκων.

Χαρακτηρισ­τικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστο­ν 2 εκατ. πολίτες, μεταξύ των οποίων 600.000 παιδιά, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συμμοριών. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικο­ί μετά βίας φτάνουν τις 10.000, ενώ ο επίσημος στρατός αποκαταστά­θηκε πριν από μόλις επτά χρόνια.

Παραιτείτα­ι ο μη εκλεγμένος στο αξίωμα Αριέλ Ανρί, υπό το βάρος των εξεγέρσεων συμμοριών στη χώρα και διεθνών πιέσεων για εκτόνωση.

 ?? ?? Ομάδα διαδηλωτών κατά του πρωθυπουργ­ού στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-Ο-Πρενς. Βίαια επεισόδια και ταραχές πλήττουν εδώ και μέρες τη χώρα.
Ομάδα διαδηλωτών κατά του πρωθυπουργ­ού στην πρωτεύουσα της Αϊτής Πορτ-Ο-Πρενς. Βίαια επεισόδια και ταραχές πλήττουν εδώ και μέρες τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece